Борисов обвини БСП в игра “със страховете на хората”

Борисов обвини БСП в игра “със страховете на хората”

Ден след като БСП определи управленската програма на ГЕРБ като “лъжа” и “блъф”, Бойко Борисов отвърна на удара и заяви, че тези изявления са “игра със страховете на хората”. Това стана по време на Националната предизборна среща на всички кандидати на партията за ръководни постове в местната власт, която се проведе в сряда в зала 1 на НДК.

“Едни и същи хора си играят със страховете на хората. Същите тези заявиха, че ако царя (б.р. Симеон Сакскобургготски) дойде на власт няма да влезем в НАТО”, обясни Борисов. Според него обаче точно партиите във властта изпитват страх към формацията му и това довело до написване на цели закони в опит да ѝ се ограничи влиянието.

В публичната риторика на ГЕРБ за местните избори започна ясно да се откроява линия към утвърждаване на доверието на избирателите в политическата система. Самият Борисов след излизането си от МВР яхна вълната на недоволството към системните партийни играчи и се кандидатира за кмет на София като независим и бе издигнат от инициативен комитет. След анонса, че смята да прави партия, той на няколко пъти заяви, че му е “неприятно” да го смятат за политик.

Въпреки това още преди години имаше сигнали за обръщане на тенденцията в говоренето, когато той обясни, че макар и лоши “партиите са най-добрата измислена досега форма на управление”.

“Измишльотината независим кмет е да прикрие безотговорността на партии”, заяви Борисов и даде за пример настоящия кмет на Стара Загора Евгений Желев, който се кандидатира за независим с подкрепата на значителен брой партии, включително и БСП.

Без основателни критики

В сряда пред своите претенденти за местната власт, Борисов в типичния си ораторски стил заложи на втълпяването на идеята за политическата и личната отговорност. “Много внимателно се заслушах в критиките към мен, но не чух нищо градивно. Говори се за районни кметове, за общински фирми, за общински съвети. Не се говори обаче какво са правили тези хора, когато другите са били на власт. Кои хора всъщност крадоха през всички години и къде им политическата отговорност”, заяви столичния кмет и лидер на ГЕРБ.

Думите му бяха отправени към неговите конкуренти за поста в града. Ден по-рано той не се появи на първия предизборен дебат, в който взеха участие общо 6 претендента. Това предизвика значителен брой нападки по негов адрес. Отсъстваха още Бриго Аспарухов (БСП) и Антония Първанова (НДСВ).

Борисов започна и своето предизборно надцакване с конкуренцията. По думите му водачът на листата за общински съветници на БСП в София Георги Кадиев се е провалил като зам.-министър на финансите. “Той се провали в това, за което отговаряше, и затова хазната страда от 2 милиарда несъбрани приходи. Сигурно Овчаров е хвърлял шапката си до тавана, че се е отървал от него, но за това ще ми го пратят на мен”, заяви лидерът на ГЕРБ, визирайки голямата сива икономика в страната.

Всичко за партията

В пряко обръщение към съпартийците Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще носи отговорност за действията на своите представители във властта, както и те ще носят своята отговорност към партията.

“Внимавайте! Всяка ваша стъпка ще се гледа под лупа. Трябва да се знае, че всеки, който предаде идеите на ГЕРБ и партията, ще намерим начин да се разделим с него. Най-малкото ще се успеем да създадем такава атмосфера на нетърпимост към него в неговото населено място, че ще се чуди къде да се скрие”, предупреди Борисов бъдещите местни властници, които ще бъдат излъчени с неговата листа.

След това лидерът все пак отбеляза, че ГЕРБ е демократична партия, но и че всяко едно действие във властта се “пише на него”. Описвайки своите предизборни намерения, Борисов отбеляза, че смята да пообиколи вечерно време областни градове в страната, тъй като през деня е на работа в София.

Срещата на ГЕРБ започна с химна. Малко по-късно в залата се появи Борисов. Мероприятието бе водено от актьора Роберт Янакиев, който е и кандидат за общински съветник в София. Той се отличи с фразата “от тук нататък – напред и нагоре”, представяйки бъдещето на своята политическа сила.   

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?