Борисов обвини БСП в предизборна кражба на идеи

Борисов обвини БСП в предизборна кражба на идеи

Неформалният лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов обеща министерско кресло за премиера Сергей Станишев заради решението на тройната коалиция да въведе плосък данък от 10 процента върху доходите.

“Ще го поканим (б.р. Станишев), ако наложи нашата програма и се консултира с нас за правилника, по който да я направи и съответните инструменти. И без това толкова мерак има за коалиция”, заяви кметът в понеделник в предаването “Денят започна” на БНТ.

Борисов обвини тройната коалиция в кражба на идеи, тъй като ГЕРБ първи били записали в своята икономическа програма плоския данък – идея, лансирана години наред от икономически експерти. Според него с хода си управляващите показали предизборна уплаха.

Борисов допълни, че БСП е фалирала като партия, защото е приела всичко, което иска Доган.

Не пипайте МВР

Бойко Борисов отново даде рамо на вътрешния министър Румен Петков, като още по-красноречиво от него се обяви срещу предложената от премиера Национална агенция за сигурност. Бившият главен секретар на МВР даде и няколко полезни съвета на БСП как да разреши вътрешните си проблеми, ако “не искат да се карат с Петков”.

“Ясно e, че това се прави срещу него - този път в угода на Румен Овчаров, за да се балансират крилата в БСП. В този случай нека да направят генерал Илиев, сегашния главен секретар, шеф на агенцията. Той работи две години с мен, работи две години сега с това правителство. Ние сме първа политическа сила в момента, ще го подкрепим”, обяви Борисов като ясно изрази подкрепата за назначаване на човек близък до него и Румен Петков.

Според Борисов от новата агенция няма да има смисъл, защото ще отнеме контраразузнаването от МВР и по този начин ще обезсмисли съществуването на ведомството. Повтори и друг довод на Румен Петков срещу реформата - че това ще струва “много пари” – “около 3-4 милиарда лева” по негови сметки.

“Ако не може да работи с Румен Петков – да го маха, но да не разбива МВР. Като извадиш НСС от МВР, то става една полицейска организация. Новата агенция се превръща в структура за защита на политическата класа, управляващата, или защита на държавата”, каза още лидерът на ГЕРБ. Той обясни, че МВР не е виновно за убийствата в държавата и престъпността и добави, че това няма да се оправи, докато няма добра съдебна система, която да осъжда престъпниците.

Общ фронт срещу ДПС в Кърджали

Борисов се обяви за общ фронт срещу ДПС в Кърджали, където, по думите му, вотът е етнически. Неговата партия смята да подкрепи независим кандидат в града, на който в последствие да бъде декларирана подкрепа и от други български политически сили.

Той определи ДПС като “етническа партия”, но не отговори на въпроса дали трябва да бъде сезиран Коституционния съд по този казус.

Съобщи още, че му са се обаждали областни управители на БСП, за да изразят недоволството си от премахването на принципа на уседналост в новия Закон за местните избори.

Борисов изрази силното си огорчение от въвеждането на преки избори за районните кметове в големите градове. Според него ще е трудно ГЕРБ да намери 24 души за столичните райони в рамките на един месец. Кметът бе категоричен, че от БСП са прокарали тази промяна, за да размият усещането кой печели изборите в София.

Тази позиция на Борисов се разминава с досега изразяваното от него публично недоволство от издигнатите на партийно-квотен принцип районни кметове в София.

Комбина със столичното СДС срещу лидера Юруков

Три дни преди срещата си с новия лидер на СДС Пламен Юруков, неформалният председател на ГЕРБ изрази предпочитанието си към  столичната организация на сините начело със Стефан Иванов. “С марката СДС в лицето на софийската организация вече две години работим добре. Най-голямата гордост на тази организация е, че нямат нищо общо с Костов и с костовото управление през тези 10 години на София”, заяви Борисов.

В момента на “Раковски” 134 текат процеси на противопоставяне на СДС – София и групата общински съветници в СОС срещу новия лидер на формацията. Юруков спечели вътрешнопартийната битка именно срещу кандидата на столичната организация и председател на групата в СОС Стефан Иванов, за когото се твърди, че имал договорка с Борисов за сближаване (поглъщане) на СДС от ГЕРБ, ако той бе спечелил лидерския пост.

Борисов се обяви против линията на сближаване между СДС и ДСБ, която бе декларирана от Юруков. Слухове в СОС обаче свързват интересите на част от групата на СДС с ГЕРБ, както и с предишното ръководство на Столична общински съвет в лицето на Антоан Николов.

Споделяне

Още от България