Борисов обвини МВР за купуване на гласове, Петков го прати да “пере глезенки”

Борисов обвини МВР за купуване на гласове, Петков го прати да “пере глезенки”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нападна директно вътрешния министър Румен Петков с изявлението си, че политическото ръководство на МВР прави избори цял месец и засиленото полицейско присъствие в някои градове е помогнало купуването на гласове в полза на БСП. Петков, който като в качеството си на партиен началник от няколко седмици обикаля страната, показван по телевизията с червена роза в ръка редом до червени кандидати за местната власт, демонстрира изненада от думите на Борисов.

“Не допускам г-н Борисов да е казал, че МВР е работило за БСП за спечелването на изборите в някои общини. Чак такъв цинизъм не допускам”, заяви той на пресконференция на “Позитано” 20. Там  Националният предизборен център на социалистите, чийто член е Петков, отчете победа на вота.

“Ако бивш служител на МВР казва: “преди пет години се купуваха гласове”, той трябва да каже и: “аз бях на такова място в йерархията и предприех такива стъпки за недопускането на купуването на гласове”. В противен случай той или лъже, или е съдействал на купуването на гласове”, каза  Румен Петков по адрес на бившия главен секретар Борисов.

 “Да реагираме като нация” срещу Доган

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов тройната коалиция толерира купуването на гласове, доказателство за което е изявлението на лидера на ДПС Ахмед Доган от изборната нощ, че това е “европейско явление”. “Снощи аз чух от БСП и НДСВ, че купуването на гласове е тежко, уродливо нещо, а техният партньор им плесна едно шамарче и каза: “Това е европейско явление”.

Още

По-рано Борисов запита защо не се говореше за купени гласове в Шумен, Русе, “където вилнееше Димитър Дъбов (главен секретар на БСП - б.р.)”, както и в Созопол, Несебър, Пещера. Той даде за пример Мадара, където от 353 пуснати бюлетини 353 са били за БСП.

Основно се говореше за два града - Благоевград и Перник, където, по думите на Борисов, заради купуването на гласове кандидатите на ГЕРБ са отишли на трето-четвърто място и не са стигнали до балотаж. Според Борисов в тези два града със засиленото полицейско присъствие се подпомогна купуването на гласове само в едната посока, за да обърнат резултата в полза на БСП, като “уплашиха тези от другата страна”.

И в Благоевград, и в Перник кандидатите на левицата се класираха на балотажа с втори резултат срещу конкурентите си, но на балотажа излязоха първи. 

Борисов, който иззе правото само той в ГЕРБ да говори за вътрешното ведомство, направи изявленията си с уговорката: “Знаете обичта ми към МВР”.

“Не допускам по този начин който и да е политически лидер да се опитва да унижи труда и резултатите на правоохранителните органи”, каза от своя страна Петков.

Според него е имало засилено полицейско присъствие не само в Перник и Благоевград, но и във Велико Търново, Русе, Шумен, Стара Загора и пр. По думите му заради острите сигнали са изпращани и полицейски части от други места.

Министърът заяви, че няколко пъти е бил информиран за проявена съпричастност от страна на служители на МВР към "една или друга кандидатура в различни региони на страната или са имали некоректно отношение в определен момент на изборния момент". Той каза, че всички тези информации ще бъдат проверени и ако се потвърдят, ще последват съответни мерки.

“Да се перат глезенките”

Във връзка със спора дали БСП или ГЕРБ е победителят в тези избори, Румен Петков каза: “Резултатът от 110 кмета – ако искате, можете да го наречете “загуба”. Как да се коментира 110 на 40? Тук не сак трябва да се носи, тук трябва да се перат глезенките”.

Репликата му за прането на глезенките беше по повод казаното от Бойко Борисов по адрес на загубилия кметските избори в София кандидат на “Атака” Слави Бинев. Когато загубиш с 33 на 3, можеш само да носиш сака на победителя, заяви тогава Борисов, който бе преизбран за столичен кмет още на първия тур.

И виц за илюстрация

На въпрос дали БСП е първа политическа сила, Румен Петков разказа следния виц: "През 1943 г. един фашистки офицер изнасилва една проста девойка. След това ѝ казал - "след три месеца ще получиш подуване на корема, след девет месеца ще родиш момче. Ако искаш, можеш да го наречеш Адолф". Девойката го позагледала и му отвърнала: "След три дена ще получиш остър сърбеж, след девет - тежък обрив. Ако искаш, можеш да го наречеш дребна шарка".

“Третият тур”

Шефът на предизборния център на БСП Евгений Узунов каза, че левицата има 110 избрани кметове на общини - 11 са в областни градове. БСП има най-голям брой общински съветници в страната и мнозинство в 17общински съвета. Констатациите за спадащо влияние на партията са неоснователни, допълни Узунов.

Румен Петков каза още, че третият тур в местните избори е изборът на Управителен съвет на Националното сдружение на общините. Ще се разбере коя е първата политическа сила в България, след като се види съставът на УС, добави Ивелин Николов от червения предизборен щаб.

“Както му се ще”

На собствената си пресконференция след втория тур Борисов упрекна премиера и лидер на БСП Сергей Станишев, че е коментирал резултатите от вота, “както  му се ще”. Лидерът на ГЕРБ изброи всичките областните градове, където партията му или има кмет, или най-много общински съветници. Обяви, че ГЕРБ са събрали 601 595 гласа, а социалистите 523 997. “Ясно е коя партия е първа политическа сила”, каза той.

Предната нощ Станишев обяви, че БСП има най-голям брой общински съветници и кметове на общини и припомни, че именно този критерий за успех, а не броят гласове, е посочил и Борисов преди изборите. В същото време премиерът призна, че ако резултатите от приключилия местен вот бъдат механично прехвърлени към парламентарен, ГЕРБ ще има с пет депутати повече от БСП, но няма да може да управлява сам с 60-70 депутати. Като каза, че след следващите избори ще е нужна тройна или четворна коалиция за стабилно управление, лидерът на БСП не изключи партньорство с ГЕРБ, стига те да се откажат от популизма, който дори надхвърля този на НДСВ.

“Само който иска да ни омаловажи, използва думи като популизъм, харизма и т.н.”, коментира Бойко Борисов. “Хората гласуваха за нас заради работата, която сме свършили през последните седем години. За разлика от НДСВ, ние не идваме някъде отвън, хората ни познават и ни оценяват. Ние не сме феномен”, обясни лидерът на ГЕРБ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?