Борисов обвини РБ за съюза ГЕРБ - ДПС по пенсионните промени

ДПС го подкрепили за най-важните му цели - "да запазим ниските данъци и да строим"

Борисов обвини РБ за съюза ГЕРБ - ДПС по пенсионните промени

Премиерът Бойко Борисов, който след завръщането си от Брюксел в петък дойде в парламента точно след като приключи драмата с одобрението на скандалните пенсионните промени, гласувани от ГЕРБ и ДПС, даде да се разбере, че за това е виновен Реформаторският блок.

Той съобщи, че бил готов да спре поправките, но от Реформаторския блок са го ядосали. "Ако ме убедят, че има нещо нередно, веднага ще събера групата на ГЕРБ и ще ги прегласуваме", каза още Борисов.

"Бях готов още сутринта да ги спра, но като видях какво пишат във Фейсбук: "победа", "път към ада"... сбъркаха църквата, на която се молят", разясни примерът пред репортери подхода си по отношение на законовата промяна, която срина доверието към кабинета му месец и половина след идването на власт.

В петък сутринта Мартин Димитров от РБ съобщи с преждевременна радост в социалната мрежа за "победа", тъй като към този момент намеренията на ГЕРБ бяха да отложат гласуването на спорните поправки в пенсионния модел за март. След това обаче (както се твърди, след телефонен разговор на финансовия министър Владислав Горанов с Борисов и закана на Горанов да си подаде оставката) ГЕРБ решиха да гласуват промените, независимо, че имат подкрепата основно на ДПС. Другият "виновник" е Радан Кънев от РБ, който преди ден пусна във Фейсбук песента на Крис Риа "Пътят към ада", визирайки решимостта на ГЕРБ да приемат законодателните промени.

"Ако има риск за коалицията, има риск за държавата", каза още Борисов по повод намеренията на РБ да преосмислят оставането си в коалицията с ГЕРБ.

Седмици наред много неща не ми харесват, обаче стискам зъби, защото трябва да влязат пари в държавата, каза Борисов и посочи като най-важно досега запазването на плоския данък и гласуването на предварителните отчуждения.

Искам да кажа на РБ, че Меглена Кунева и Радан Кънев бяха с мен два дни в Берлин. Ако са имали нещо да ми кажат, можеха да го направят там. Не им отива на колегите от останалите партии да ни пришиват с ДПС, защото благодарение на ДПС минаха два закона, които ако не бяха минали – плоският данък и предварителните отчуждения, аз щях да си подам оставката веднага, поясни той.

"Просто нямаше да има правителство вече. Това бяха двете основни цели – да запазим ниските данъци и да строим. Днес, че са подкрепили едно решение на ГЕРБ, не значи нито коалиция, нито кафета, нито каквото и да било. Бих могъл да кажа обратното – коалиция между БСП и РБ. Честно ли е? Не. Надявам се вече да не го правят. Дадохме си срок до 31 март да седнем и да се разберем за възрастта за пенсиониране – дали да е 4.6, 2 месеца. Говорих с Михаил Миков по този въпрос и се разбрахме“, заяви Борисов.

По думите му, след празниците ще говори със синдикатите, работодателите, коалиционните партньори и всички партии да сложат огромните проблеми в пенсионната система.

"Близо 5 млрд. дотираме ни е държавата. Ако това решение, което днес са взели е рисково, авантюристично, ще го вкараме отново и ще го прегласуваме. Трябва обаче да ме убедят. Защо лъжат хората, че това е национализация? Каква национализация е да дадем правото на избор? В момента или работодателя, или човека служебно го плащат в някой частен пенсионен фонд“, каза още Бойко Борисов..

Затова е парламентът, за да има спорове и дебат, коментира още премиерът. "Това, което се искаше от мен за тези 15-20 дни, аз съм го направил. Върнах репутацията на държавата, милиарди влязоха в България, отворихме оперативните програми, поставихме жизненоважните енергийни проекти на масата на всички началници в Брюксел и Европа, дадохме коледни надбавки на пенсионерите и то над 50 млн. лева. Тази вечер над 3 млрд. лева вече изплатихме в КТБ. Оттук нататък, цялото ми уважение към моите колеги от РБ“, заяви Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България