Бившият премиер очаква да изтече нов запис с негово участие към април

Борисов обвини управляващите в подслушване наред, полицейщина и цензура

"Йовчев и Писанчев да престанат да подслушват, защото няма да могат да се оправят"

Борисов обвини управляващите в подслушване наред, полицейщина и цензура

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини управляващите, че "подслушват наред" и прогнозира изтичането на нов запис на негов телефонен разговор. Освен това каза, че правителството и партиите, които го подкрепят, налагат цензура, полицейщина и водят държавата към фалит, а целта им е "да си откупят време, за да може повече да крадат”. 

"Подслушват телефони. Подслушват лидерите на опозицията", възмути се Борисов, според когото така управляващите "искат да си откупят време, за да може повече да крадат”.

"Контрабандата расте. Румен Петков им го каза. Първанов им го каза. Подслушват телефоните. Искам да предупредя Йовчев и Писанчев да не го правят, защото няма да могат да се оправят после" – бе задочният съвет, който бившият премиер даде на вътрешния и министър и председателя на ДАНС. Той коментира политическата ситуация след като откри във вторник детска градина "Котаракът в чизми" в Пловдив.

"Да не го правят - това е моят най-приятелски съвет към тях. Да подслушваш лидери на опозицията, е тежко нарушение в цял свят. Много тежко нарушение....Подслушват наред. Само че ги пускат през други градове да ги правят, където не знаят, и правят такива номера", каза Борисов, чийто вътрешен министър Цветан Цветанов е разследван за нерегламентирано подслушване на политици и бизнесмени.

Борисов очаква нов запис през април

Бившият премиер препоръча на прокуратурата да разпита лидера на ДПС Лютви Местан за твърденията му, че ще излязат още записи с гласа на Борисов, и попита кой от ДАНС докладва на Местан.

 "Ще запишат на флашка някой разговор, могат да пуснат и подставено лице, и след това точно този запис ще излезе в медиите", разясни Борисов.

Според него записът може да бъде пуснат април, за да е преди изборите за Европейски парламент.

"Масово събират данните на протестиращите. Искам да попитам Йовчев и Писанчев – кога ще извикат Станишев и Местан на разпит? Защото двамата през февруари казаха: единият – "идете си с мир, иначе ще стане по друг начин". Да го питат Станишев – какъв е другият начин. Местан каза, че ще излизат и други записи. Той откъде знае?"- запита Бойко Борисов. И допълни, че е заплашен от лидерите на БСП и на ДПС от трибуната в парламента, че ще бъде свален по другия начин.

"Колкото повече се целуват ДПС и БСП, толкова по-добре за ГЕРБ", смята обаче той.

Полицейщина, диктатура и цензура

"Комунистите имат един много лош навик - да приписват това, което правят, на други", коментира Борисов изказванията на управляващите за протестиращите студенти. "Хората имат право да протестират", допълни той.

Според него поведението на управляващите е истинска диктатура, полицейщина и натиск върху хората.

Освен това, по думите му, е налице "тоталната цензура, с тоталния натиск от правителството, за да не се говори по неудобните въпроси за тях".

Той обвини и медиите, че не отразяват обективно случващото се в страната. "Медиите сте табу и под тотален контрол и се обзалагам, че довечера няма да пуснете нещата, които казвам”, обърна се Борисов към присъстващите репортери. Като тема табу за медиите той определи скандала с Христо Бисеров, за който никой не пита, докато всички се интересували защо двама депутати са напуснали ПГ на ГЕРБ.

"Неговото е висша степен на корупция, а лидерът му със сигурност е знаел за това. Много ми е странно, и интересно дори, как всички медии, ежедневно, се интересуват - какво ми е мнението за депутатите, напуснали парламентарната група на ГЕРБ, а сякаш потъна вдън земя темата за Христо Бисеров. От ДПС се отлюспи зам.-председателят на партията. Зам.-председателят на българския парламент. Дясната ръка на Ахмед Доган. Ключова фигура. Председател на комисия от ДПС. Сякаш - това не е тема. Истински се интересувам - какво става с отлюспения депутат от ДПС Бисеров? Или като бяха предупредени, и той напусна, всички разбират, че това е само игра", каза Борисов.

"Много е вероятно депутати от други партии да дойдат при нас. Ако искат, ще си играем на такива игри – само като видите имената на областните управители и на техните заместници, може да си представите какво изживява БСП”, продължи той.

Идва потоп и вдигане на сметките за ток

По думите му населението на България е разделено както никога досега, "защото едните са деструктивни - да изхарчим парите и след нас и потоп, а другите - строим". От бюджета за следващата година може да се очаква харчене на пари, задълбочаване на кризата и фалит на държавата, поясни той.

Според Борисов през март положението ще е отчайващо, защото тогава парите в държавата ще свършат. Той припомни, че още от януари започват преводите към НОИ и други институции, и до март средствата в хазната се изчерпват.

Борисов коментира още, че цената на тока "свали" членовете на ДКЕВР.

"Правителството е искало да натисне цената на тока с 5%, което води до половин милиард задължения на държавната НЕК. Следващото правителство няма как после да не вдигне цената на тока. Затова именно членовете на ДКЕВР напускат комисията, тъй като не искат да влизат в този сценарий за фалита на НЕК. Още през 2008 и 2009 година НЕК бе задлъжняла с 2.8 млрд. лева благодарение на "Цанков камък". Сега продължават да наливат вътре загуби", каза Борисов.

Той посочи, че НЕК се "помпа със задължения, а цената на тока си стои така, както е сега".

"Целта на правителството е поне до юли да не я вдигат", каза Борисов. "После, като дойде на власт друго правителство, те ще кажат, че при тях цената на тока не се е вдигала, а ето сега се вдига пак. Затова от ГЕРБ казват, че това правителство е пагубно. Този, който управлява, трябва да поема непопулярни решения, за да заложи едно по-добро бъдеще за поколенията. Сегашното правителство не прави това", каза още Борисов.

Бившият премиер не пропусна и неволите на Българската православна църква.

"Българската църква е силна, и въпреки някои в Троянския манастир, тя ще остане силна и единна. Вярвам в църквата и в нашата религия и съм убеден, че те ще пребъдат", добави Борисов.

Според него "навсякъде има черни овце, като тази в Троянския манастир". Той визира разкрития на "Господари на ефира" за хомосексуален скандал в светата обител.

Бойко Борисов пристигна в края на церемонията по откриването на детската градина, която премина при засилени мерки за сигурност. Той дойде с шина на левия крак и преряза лентата заедно с кмета Иван Тотев и районния кмет Валентин Василев, като разкритикува водещия на церемонията затова, че не е дал думата първо на свещениците.

"Пловдивчани са търпеливи. Докато си гласувате за Станишев и за Доган ще чакате и за зала, ще чакате и за други работи", каза Борисов при откриването на детското заведение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?