Борисов обяснил на Меркел оттеглянето си, тя "настояла" за информация за здравето му

Премиерът Бойко Борисов е запознал в телефонен разговор германския канцлер Ангела Меркел с мотивите си да депозира оставката на ръководеното от него правителство, а "именно да се запазят гражданският мир и стабилността на държавата и да не се допускат сблъсъци и дестабилизация", съобщиха от правителствената служба.

 

"Ще направя всичко според възможностите си България да остане добър и предвидим европейски партньор и финансово стабилна страна", е заявил Бойко Борисов.

 

Той е благодарил на федералния канцлер на Германия за приноса на страната ѝ за взетото от Европейската комисия решение официално и окончателно да одобри цялата апликационна форма за изграждането на лотовете 1.2 и 4 на магистралата "Струма" и проектирането на лот 3, за което България ще получи 550 млн. лева.

 

Меркел от своя страна е настояла да се информира за здравословното състояние на Бойко Борисов и му е пожелала бързо възстановяване от споходилите го здравословни проблеми, съобщиха от Министерския съвет.

 

Премиерът в сряда е получил задочно и подкрепа от ЕНП.

 

Вицепремиерът Цветан Цветанов е провел разговор с председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол, който обявил, че "винаги сме подкрепяли и твърдо стоим зад Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ".

 

"Решението да подадеш оставка никога не е лесно. Това изисква силата на истинския държавник. ГЕРБ показа, че когато се отнася или става въпрос за националния интерес и за интереса на гражданите, геополитическите, корпоративните и личните мотиватори не могат да определят политическия дневен ред", посочил Дол, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

 

"Това е първото българско правителство, което има смелостта да извършва реформи", е казал Дол и изразил готовност за работна среща с ръководството на ГЕРБ в София или в Брюксел преди изборите.

 

По същото време в Брюксел заместник-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер се е срещнал с български медии и е обявил, че "решението на Бойко Борисов да подаде оставка на целия кабинет, за да тушира насилието, е знак, че той е един велик държавник".

 

Според Вебер председателят на ПП ГЕРБ е показал, че не иска да бъде премиер на държава, която е в ситуация на насилие, и това дава ясен знак към Европа.

 

"Не виждам пряка връзка между недоволството и протестите на българите, и следващия доклад на Европейската комисия за развитието на България, като членка на Европейския съюз. Масовите протести не са изключение само за България, а се срещат и в много други държави в Европа. Диалогът между правителството и гражданското общество обаче е много по-добър в момента, отколкото бе преди 4 години. Това е заслуга на управлението на ПП ГЕРБ", казал Вебер, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

 

"Кабинетът на ГЕРБ предприе адекватни мерки, с които да се намалят цените на електроенергията. На европейско ниво обаче се увеличават цените на електричеството и именно в това е основната причина за притеснение", коментирал още Вебер.

 

Според него Европа трябва да намали зависимостта си от страни доставчици извън ЕС.

 

Според него Бойко Борисов е силна фигура в България, но е впечатлен и от работата на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, се казва в съобщението на пресцентъра на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?