Кабинетът махна лимита, но не даде още пари за лечение на деца

Борисов обяви българите, които се лекуват в чужбина, за чуждопоклонници

Родителите на лекуваните деца да се съберат и да благодарят

Снимка: БГНЕС

Правителството премахна лимита от 180 000 лева за лечение на деца в чужбина през специализирания фонд, но отказа да отпусне необходимите допълнителни средства, за да стигнат парите до края на годината. Вместо това премиерът Бойко Борисов заръча чуждите лекари да идват да оперират у нас, обяви родителите на болните деца за “чуждопоклонници“ и поиска всички, които са получили пари от фонда, да бъдат събрани, за да благодарят, а не да бъдат показвани само недоволните.

В крайна сметка правителството премахна лимита, но не увеличи бюджета на фонда, което ще доведе до още по-бързото изчерпване на средствата в него.

Разчетите показват, че за осигуряване лечението на всички нуждаещи се деца през 2012 г., без значение на необходимата за това сума, ще бъдат необходими около 11 млн. лева лева. Сега отпуснатите от държавата средства на фонда са 6 млн. лева и те биха стигнали до август. Затова са необходими допълнително 5 млн. лева.

Пръв на предложението на новия здравен министър Десислава Атанасова да се отпуснат допълнително 5 млн. лева се противопостави финансовият министър и ресорен за здравеопазването вицепремиер Симеон Дянков.

“Не става ясно откъде идват тези пари. Надявам се, че не идват от държавния бюджет, идват през структуриране на разходите в Министерство на здравеопазването“, коментира той. Освен това според него лимитът всъщност не е 180 000 лева, а 360 000 лева, защото един пациент има право да получи веднъж 180 000 лева от фонда и втори път същата сума от НЗОК. Атанасова отговаря, че здравното министерство не разполага с вътрешни резерви в тазгодишния бюджет, но в бъдеще тя предлага чужди специалисти да бъдат канени за операции у нас, което щяло да излезе по-евтино.

Премиерът Бойко Борисов обаче нарежда специалистите да бъдат извикани веднага.

Българите са чуждопоклонници, искат да ходят навън“

“Да, и той може да направи две-три операции, като дойде. Но, всъщност, за някои от заплатите, които са си плащали

Организации продължават да настояват за ясно и предвидимо финансиране

Неправителствените организации не са удовлетворени, че, премахвайки лимита, правителството е оставило висящ въпросът с финансирането.

Йордан Петров от инициативата “Спаси, дари на...“, която набира дарения за лечение на деца в чужбина, заяви пред Mediapool, че неправителствените организации от обществения съвет на фонда ще настояват на среща със здравния министър Десислава Атанасова в близките дни за въвеждане на ясни правила и стабилност.

“Трябва да има някакви правила и рамки, а не – днес така, утре – иначе и все да бъдат временни нещата“, заяви той. “За да не се налага в малка България фондът да поема нещата, които касата не може да поеме, а Българската коледа да поема нещата, които фондът не може да поеме и да се получават някакви абсолютни безумия“, допълни той.

“Подозираме, че парите като свършат през лятото ще кажат: “Ето, махнахме лимита и затова парите на стигат“. Което не е вярно. Фондът е с 5 млн. лева бюджет, миналата година бяха 9 млн. лева и е ясно, че с лимит и без лимит през лятото ще свършат“, коментира Петров.

Според него предложението да се търсят вътрешни резерви в здравното министерство не е особено удачно, тъй като се настройват едни пациенти срещу други.

и бонусите на тройната коалиция – и 200 и 300 хиляди лева да дадеш на такъв човек не е нищо, когато първо ще ти спести няколко милиона от подобни операции. Нека да се разберем така. Имате разлика от близо 4 милиона, направете си комисията така, както трябва. Извикайте си специалисти, каквито трябва, изцяло се доверяваме на теб. Вижте какво и как може да се лекуват тези деца в България. Веднага можете да потърсите варианта да поканите доктори, не е нужно да чакаме догодина. Защото в рамките на тези 3-4 милиона, които ви остават, можете да го направите, сиреч – максимално бързо“, разпорежда се Борисов.

“Ако тогава, когато ви свършат тези пари, защото на прогнозни резултати и аз можеше да дойда в Министерство на здравеопазването и за сестра ми да кажа да я пратят във Франция, където са най-добрите мозъчни хирурзи. И вие щяхте за ми дадете сигурно 200-300 хиляди евро. Само че аз се доверих на българските лекари. Давам пример с най-свидното ми от семейството и съм го дал на български лекари. Всеки иначе би казал – да бе, при положение, че мога да отида във Франция или Германия, защо да не отиде, като има кой да ми плати 300-400 хиляди лева“, заявява Борисов.

“Знаете че българите са чуждопоклонници в това отношение. Винаги ще кажат, че навън е по-добре. И затова и аз се оперирах в България, и сестра ми, и всички мои близки, за да покажем, че действително лекарите са ни добри. Техниката ни е от най-добрата, защото години наред давахме толкова много пари. И когато се зададе въпросът от държавния бюджет, имай предвид, че държавният бюджет е закон. И ти самата си го гласувала този закон. И всяко движение вътре в бюджета е абсурдно. С една дума – трябва да взема от някой 5 милиона, за да ги сложа тук. Работете със Здравната каса, намерете всички възможности, защото в Здравната каса има много пари и те са именно за здраве и за лечение и именно там рационално, ако ги разходват, не може от 3.5 милиарда близо в сектор “здравеопазване” накрая да ми кажете – ако не дадеш 5 милиона ще загинат децата, не е коректно при 3.5 милиарда. Значи има ресурс да се спестят тези 5 милиона, дали в касата, дали при вас, където и да било. И в случая не е редно Дянков да го изправяме непрекъснато да обяснява – няма, няма и няма, защото не е честно. Трябва да го взема от някой от вас. От Министерство на културата да речем или от Министерство на вътрешните работи, ако искате….Всеки ще каже – няма“, допълва премиерът.

Съберете ги всички, дето са получили огромни пари, да кажат: “Благодаря“

“Затова бързо прецизирайте и използвайте това с чуждите висококласни специалисти. То и за тях ще е приятно да дойдат в България и ще обучават и наши лекари. А нашата техника, помните когато във ВМИ открихме апаратурата за операциите на мозък, на очи и тук беше съпругата на френския посланик, която е лекарка във Франция, каза, че те във Франция нямат такива клиники с такава техника. С една дума тези хора, като дойдат, те допълнително ще дадат тласък на нашата медицина с това, което действително сме похарчили много пари за апаратура“, казва още Борисов.

“Молбата ми е – бързо оптимизирай, бързо го направи. В краен случай, ако не ти достигнат пари – тогава ще търсим варианти. Но не искам от първия ден още да очаквате, че като не стигнат парите ще вземете от бюджета. Бюджетът е разчетен строго и точно. И само в крайни случаи правим някакви размествания“, допълва той.

Дянков обяснява, че бюджетът за здравеопазване непрекъснато расте от 2008 година насам и паралелно с това расте и бюджетът на Фонда за лечение на деца. “Някак си трябва да видим как като сме увеличили с близо милиард бюджета за четири-пет години и пак искаме по други отделни пера да увеличаваме, къде се губи връзката“, коментира той.

Борисов подема темата за многото пари, които се дават за лечение на деца и заявява: “Аз не съм чул един родител да излезе и да каже – благодаря, че дадоха толкова много пари. Само дават, които са недоволни. Съберете ги всички, които са получили тези огромни пари, нека да кажат – да, благодаря. Това ще стимулира работещите в тази сфера. Сега, когато слушам цифрите и то в условията на криза, просто това са революционно много дадени пари. И в същото време сменяме министър след министър, не го разбирам. При толкова пари да не може да се структурира системата“.

“Моля ти се, Деси, ще дойдеш при мен едва, когато се изразходват тези пари и ми покажете система как ще стигнат, как ще каните доктори и как се вземат. Сядате със Здравната каса и си помагате“, заръчва на здравния министър той.

“Аз съм съгласна, че сме първото правителство, което отделя безпрецедентно много пари за здраве. Това, че досега никой не е намерил механизмите, за да бъдат спестени част от парите на данъкоплатците, съжалявам. Ще предложа вариант наистина тези специалисти да идват в България и ние да плащаме като държава далеч по-малко средства“, казва Атнасова.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?