Въпреки, че за коалиции ще говори след предсрочни избори

Борисов обяви, че няма ли мнозинство в следващия парламент, ще трябва "да седне" с ДПС и Бареков

БСП или са купували гласове, или партията не иска Станишев

Бойко Борисов

Какви са възможните коалиции на ГЕРБ с останалите партии, ще бъде тема, която ще се повдигне след предсрочни избори. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник пред Нова телевизия.

Той прогнозира, че на национални избори, "особено след резултата от евроизборите ще има толкова тежък наказателен вот, че резултатите въобще няма да бъдат тези“.

“При предсрочни избори, резултатите ще бъдат много по-високи, и за нас, и за реформаторите, и за АБВ. При предсрочни избори ГЕРБ ще има 121 депутати. Работим при предсрочни избори ГЕРБ да има мнозинство, работим за това и вярвам, че ще е така, защото алтернативата е очевидна на това, което е сега. Вариант "Б" не зависи от мен само – както ни подредят хората“, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ добави пред Нова телевизия, че след предсрочни избори може да води разговора дали е възможна коалиция с "България без цензура". По думите му ГЕРБ се бори за мнозинство в парламента. "Не се ли постигне това, ще бъдем принудени да седнем с Бареков, с ДПС", коментира  той.

По-късно през деня Борисов се обади в редакцията на Mediapool и поиска да уточни, че не е имал точно това предвид, а лакмусът за разговори с ДПС щяла да бъде позицията на движението по вота на недоверие в сряда. "Ако не гласуват оставката на правителството, няма как да говорим с тях", обясни Борисов.

Борисов обаче обясни, че иначе няма как да разговоря с Николай Бареков, ако той не му се извини, "за всички обиди, които е нанесъл на личността му“. "Ако ми се извини, това вече е друга тема“, каза лидерът на ГЕРБ.

Според него БСП ще завлече ДПС в канала и единствено чувството за самосъхранение на ДПС може да ги спаси. "В сряда трябва да си отидат. В сряда е вотът на недоверие, те просто трябва да си отидат", каза Борисов. 

"Разчитам на ДПС, на чувството им за самосъхранение. ДПС е партия, на която нищо не може да им попречи, те имат твърд електорат", продължи политическите си коментари Борисов. Той препоръча на Реформаторския блок "да не се главозамайват, че имат един евродепутат, а да работят със структурите си".

Борисов не пропусна да коментира и изместването на лидера на БСП Сергей Станишев от първото място в листата на Коалиция за България от неизвестния 28-годишен кандидат Момчил Неков, който бе на 15-то напълно неизбираемо място в листата.

По информация на Mediapool Неков има 34 000 преференциални гласа. Твърденията на социалистите са, че заради сложната бюлетина електоратът им се е объркал и е посочил два пъти номер петнайсет – веднъж в партийния списък, където това е номерът на Коалиция за България, и веднъж от неразбиране в списъка с кандидати.

"34 000 купени гласа има в БСП - това е контролираният вот", даде тълкуване на случилото се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред "Нова телевизия".

"Или са купени гласовете, или партията му не го иска (Сергей Станишев - бел. ред.)", каза той. Борисов се позова на изказване на Георги Кадиев, който е обяснил на 21 май, как ще бъде контролиран вотът.

Според лидера на ГЕРБ, 34-те хиляди, които са посочили 15-тия в листата на БСП като първи, е всъщност контролираният вот. "Тези, на които са им казали: "Гласуваш 15/15", това са най-вероятно тези, на които е обяснено как да гласуват. 15 са най-вероятно миньорите, тези, на които са им казали, гласуваш 15", каза Борисов. "Или партията си ги пренареди с преференцията вътре, партията им каза не искаме Станишев", посочи Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България