Борисов обяви, че с Цацаров запазват воля за законност

Благодарности и тъга за Валентин Радев, който ще се бори срещу контрабандата от парламента

Борисов обяви, че с Цацаров ще продължават с акции срещу контрабандата, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов увери, че с главния прокурор Сотир Цацаров все така ще проявяват политическа воля за спазването на закона и срещу контрабандата и олигарсите, чиито пари могат да отидат за образование, здравеопазване и изпълнението на програмите на ГЕРБ. Това той декларира при представяне на поредните тримесечни данни за контрабандата на цигари и тютюневи изделия у нас, която е спаднала от 5.8 на сто през първото тримесечие на 2018 г. на 4.7 процента в края на юни.

По думите му прокуратурата и службите с тихи акции срещу контрабандистите, включително и съвместни операции с Европол, осигурили допълнителни средства в бюджета.

Борбата с контрабандата е директен удар и срещу корупцията, защото за подобни производства е задължително да има полицай, митничар, прокурор и, разбира се, политически чадър, каза още Борисов.

Той използва този повод да благодари на вътрешния министър в оставка Валентин Радев, който за последен ден е на този пост предвид предстоящото в парламента гласуване в четвъртък на оттеглянето му заедно с министрите на транспорта и на регионалното развитие, заради катастрофата в Своге.

"Благодаря на Вальо Радев за времето, в което беше министър, за волята, усилията, които направи. В политиката има и такива моменти, когато се поема политическа отговорност", посочи Борисов.

"На всички ни е тъжно за това, но му благодаря и връщайки се в парламента  - с Емо (вероятно има предвид Емил Димитров- Ревизоро) и останалите, максимално да подпомагат и МВР, и всички останали организации. Мога да ви уверя, че с главния прокурор ще проявим все такава политическа воля. Действително това не им харесва на олигарсите. Виждате, веднага се разбушуваха и почнаха да правят проблеми, защото когато се конфискуват "Майбах“ и "Ролс-Ройс“-и това е болезнено, но в същото време тези пари могат да отидат за образование, здравеопазване, за нашите програми. Така че всеки да спазва закона“, заяви министър-председателят.

"Мисля, че е хубаво да се отчете, че ние може би сме на първо място в Европа по брой задържани трафиканти, повдигнати обвинения и включително осъдени за трафик на хора. Това са двете теми, които интересуват Европа“, каза още той.

 

Споделяне
Още от България

Какво цели Борисов с Великото Народно събрание?