Борисов обяви, че с Цацаров запазват воля за законност

Благодарности и тъга за Валентин Радев, който ще се бори срещу контрабандата от парламента

Борисов обяви, че с Цацаров ще продължават с акции срещу контрабандата, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов увери, че с главния прокурор Сотир Цацаров все така ще проявяват политическа воля за спазването на закона и срещу контрабандата и олигарсите, чиито пари могат да отидат за образование, здравеопазване и изпълнението на програмите на ГЕРБ. Това той декларира при представяне на поредните тримесечни данни за контрабандата на цигари и тютюневи изделия у нас, която е спаднала от 5.8 на сто през първото тримесечие на 2018 г. на 4.7 процента в края на юни.

По думите му прокуратурата и службите с тихи акции срещу контрабандистите, включително и съвместни операции с Европол, осигурили допълнителни средства в бюджета.

Борбата с контрабандата е директен удар и срещу корупцията, защото за подобни производства е задължително да има полицай, митничар, прокурор и, разбира се, политически чадър, каза още Борисов.

Той използва този повод да благодари на вътрешния министър в оставка Валентин Радев, който за последен ден е на този пост предвид предстоящото в парламента гласуване в четвъртък на оттеглянето му заедно с министрите на транспорта и на регионалното развитие, заради катастрофата в Своге.

"Благодаря на Вальо Радев за времето, в което беше министър, за волята, усилията, които направи. В политиката има и такива моменти, когато се поема политическа отговорност", посочи Борисов.

"На всички ни е тъжно за това, но му благодаря и връщайки се в парламента  - с Емо (вероятно има предвид Емил Димитров- Ревизоро) и останалите, максимално да подпомагат и МВР, и всички останали организации. Мога да ви уверя, че с главния прокурор ще проявим все такава политическа воля. Действително това не им харесва на олигарсите. Виждате, веднага се разбушуваха и почнаха да правят проблеми, защото когато се конфискуват "Майбах“ и "Ролс-Ройс“-и това е болезнено, но в същото време тези пари могат да отидат за образование, здравеопазване, за нашите програми. Така че всеки да спазва закона“, заяви министър-председателят.

"Мисля, че е хубаво да се отчете, че ние може би сме на първо място в Европа по брой задържани трафиканти, повдигнати обвинения и включително осъдени за трафик на хора. Това са двете теми, които интересуват Европа“, каза още той.

 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?