Борисов обяви, че Сърбия ще участва в АЕЦ "Белене”

Борисов обяви, че Сърбия ще участва в АЕЦ "Белене”

Сърбия ще участва в проекта АЕЦ "Белене", обяви в събота министър-председателят Бойко Борисов ден, след като се срещна във Варна със сръбския президент Борис Тадич.

"Беше важно да се каже с колко процента и колко пари като акционерен капитал Сърбия ще участва в построяването на АЕЦ "Белене", каза Борисов, цитиран от "Фокус”. Той обясни, че условността е необходима, доколкото не е ясна нито крайната цена, нито финансирането на проекта.

По отношение на цената премиерът добави, че тройната коалиция използва манипулация, тъй като договорът за двата реактора за АЕЦ "Белене" е 4 млрд. евро, но те не съобщават никога, че в договора има т.нар. инфлационен индекс и руската страна към този момент претендирала за близо 2.8 млрд. евро индексация на цената.

Като се имали предвид и и 500 млн. евро за консултанта, инфраструктурата, и лихвите по заем по-вероятно било цената да е между 6 и 7 млрд. евро.

"Така че остана, когато намерим и европейски инвеститори и стане ясно цялостното финансиране на проекта, те ще участват в зависимост от това колко пари имат, с толкова проценти. Но имаме твърдото му "да" на Тадич, че участват", заяви Борисов.

Същевременно сръбският министърът на енергетиката Петар Шкундрич заяви, че за Сърбия би било добре да участва в строителството на АЕЦ Белене, съобщава белградският в. "Блиц" в събота.

"Това би било добре, независимо от процента на нашето участие, защото по този начин ще имаме задоволително производство на чиста и най-евтина електроенергия", заявил Шкундрич.

"Блиц" отбелязва, че макар сръбските експерти да не оспорват, че идеята е добра, те изтъкват, че не е ясно защо се говори за участие в строителство на електороцентрала в друга страна, когато в Сърбия от повече от 20 години не е бил изграден нито един енергиен обект.

Въпреки това сръбските политици все по-често говорят за реализацията на българското предложение, дадено през пролетта,  Сърбия да участва в строителството на АЕЦ Белене. И президентът Борис Тадич при вчерашното си посещение в България трябваше да разговаря с българските партньори по енергийни въпроси, включително и за строителството на електроцентралата на Дунав и за газовата линия, която би свързала двете страни, отбелязва "Блиц".

По думите на министър Шкундрич засега не се планира изграждане на атомна централа в Сърбия, но сръбската страна анализира предложението на България за изграждане на обща електроцентрала в близко бъдеще.

"Блиц" отбелязва, че АЕЦ Белене ще има капацитет около 2 000 мегавата, а българската страна е съобщила, че цетралата ще бъде завършена за 7 години и ще струва между 6 и 7 милиарда евро. На Сърбия било предложено да участва в строителството с 5 процента, което значи че то ще ѝ струва между 300 и 350 милиона евро.

Според Сийка Пищолова, редактор на сайта "Енерджиобзървър", проектът АЕЦ Белене е добър и ще направи енергийното бъдеще на Балканите по-сигурно, но за Сърбия би било по-разумно да използва своите хидропотенциали и да строи на собствена територия.

А според Зорана Михайлович-Миланович, експерт по енергетика, атомната централа в България не би трябвало да бъде дори и на второ място в сръбските приоритети, пише "Блиц".

В събота Борисов съобщи още, че с Тадич са се договорили газопроводът "Южен поток" да минава покрай сръбския Димитровград, което било най-удобно и най-изгодно за сръбската страна. За нас пък било безразлично, тъй като така или иначе газопроводът щял да дойде до София.

Споделяне

Още по темата

Още от България