Борисов обяви, че "старите ченгата" водят акция "Пречупване" срещу ГЕРБ

Плащанията в кеш ще паднат до 7000 лв, сивата икономика е намаляла с 10%

снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви във вторник вечерта, че "старите ченгета" са започнали акция “Пречупване", насочена срещу ГЕРБ. Министър-председателят участва в церемонията по връчване на наградите “Икономика на светло“ за 2017 година, които се връчват всяка година от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

“Искам да ви уверя, че полагаме огромни усилия и боят по контрабандата не само няма да спре, но виждате издиханията им и яростната агресия с жълти, лъжливи и всякакви новини. Акцията се казва “Пречупване“ на старите ченгета. Изобщо няма да им се дадем“, обяви Борисов по време на церемонията.

Изказването на премиера бе толкова двусмислено, че се наложи от ГЕРБ неофициално да обясняват, че той искал да каже, че "ченгетата" водили акция, която имала за цел да "пречупи" ГЕРБ, а не, че ГЕРБ води акция "Пречупване на старите ченгета".

Иначе Борисов коментира, че икономиката е изсветляла с 10% заради ГЕРБ, а усилията на правителството в тази посока ще продължат. Той обяви, че управляващите смятат да намалят плащането в брой от 10 000 лв до 7000 лв. Борисов каза, че контрабандата на цигари трябва да падне под 6%.

"Полагаме усилия във всички сфери за справяне със сивата икономика и контрабандата. Разбрали сме се с Владислав Горанов и сме привлекли Валери Симеонов да ни подкрепи, за да намалим плащанията в брой от 10 000 лв до 5000 лева или поне да го мъчим на 7000 лева“, каза Борисов.

Индексът "Икономика на светло" на Асоциациятана индустриалния капитал през миналата година достигна 74.78, след като през 2010 г. е бил 64.59.Това показва изсветляване на икономиката с 10% за последните осем години. Борисов използва статистика, за да нападне БСП. Той даде пример с намалелите приходи на митниците със 120 млн. лв по време на управлението на служебното правителство, излъчено от президента Румен Радев. Индексът за изсветляване на икономика показва спад, когато на власт бяха БСП и ДПС, каза Борисов и използва тези данни, за да атакува социалистите.

В този контекст премиерът обясни, че ако БСП се върне на власт, контрабандата и сивата икономика ще се увеличат отново. Премиерът обясни, че Асоциацията, която прави индекса за икономиката, е негов политически опонент и затова данните могат да се смятат за напълно достоверни. Той нарече “стар комсомолец“ Васил Велев, който е председател на асоциацията.

Премиерът направи впечатление и с цитирането на “Братя Карамазови“ на Достоевски.

“Асоциацията на индустриалния капитал  не могат да бъдат обвинявани, че са близки до правителството. Даже напротив. Всеки ден се пускат фалшиви новини и нали знаете какво пише в "Братя Карамазови" - имаше ли палто този човек или не“, каза Борисов.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?