Борисов обяви кабинета си

Борисов обяви кабинета си

Бъдещият премиер Бойко Борисов връчи в четвъртък на държавния глава изпълнения мандат за съставяне на правителство. То ще се състои от 15 министерства, като се закриват министерството на държавната администрация и това на извънредните ситуации. Няма да има вицепремиер по еврофондовете, но на неговото място ще бъде създадено звено, което ще отговаря пряко пред министър-председателя.

Борисов ще стартира с двама вицепремиери – Цветан Цветанов и Симеон Дянков.

Отпада и поста "министър по европейските въпроси". В същото време се създава министър без портфейл за българите зад граница специално за депутата от ГЕРБ и досегашен директор на Националния исторически музей Божидар Димитров. Преди ден партията на Борисов подкрепи въвеждането на лустрационен текст, който попречи Димитров да стане шеф на комисията по култура.

Борисов остана насаме с президента за четвърт час, след което двамата излязоха пред медиите за церемониалното връчване на изпълнения мандат. С думите "рапорт даден – рапорт приет" Георги Първанов пое папката, съдържаща списъка с новите министерства и министри. Лидерът на ГЕРБ от своя страна обяви кабинета на Република България за готов.

Първанов се въздържа от "същностни послания"

Президентът заяви, че няма да прави "същностни послания" и пожела успех на новото правителство. Според Първанов ГЕРБ не са избрали "лека формула за управление" като са предпочели правителство на малцинството.

Той обаче уточни, че резултатите от вота са показали желанието на гражданите да се реализира именно този вариант.

"Гражданите ще оценяват успехите на това правителство, надявам се, след четиригодишен мандат", каза още той.

Народното събрание ще гласува правителството на Борисов в понеделник.

МИЕ се разширява, спортната агенция става министерство

Структура и състав на МС

Бойко Борисов - председател на МС

Заместник на МС и министър на вътрешните работи - Цветанов Цветанов

Заместник на МС и министър на финансите - Симеон Дянков

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Росен Плевнелиев

Министър на труда и социалната политика - Тотьо Младенов

Министър на отбраната - Николай Младенов

Министър на външните работи - Румяна Желева

Министър на правосъдието - Маргарита Попова

Министър на образованието, младежта и науката - Йорданка Фандъкова

Министър на здравеопазването - Божидар Нанев

Министър на културата - Вежди Рашидов

Министър на околната среда и водите - Нона Караждова

Министър на земеделието и храните - Мирослав Найденов

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Александър Цветков

Министър на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков

Министър на физическото възпитание и спорта - Свилен Нейков

Министър без портфейл - Божидар Димитров

Другите структурни промени, предложени от Борисов са, Агенцията за младежта и спорта да се издигне в ранг министерство, както беше по времето на Сакскобургготски. То ще бъде поверено на Свилен Нейков, съпруг на олимпийската шампионка Румяна Нейкова.

Министерството на икономиката и енергетиката няма да бъде разделяно, каквото беше намерението на ГЕРБ, а ще набъбне още повече, като поеме и туризма, обособен до момента в самостоятелна агенция. Мегаструктурата ще бъде ръководена от прокуриста на електроразпределителното дружество ЕВН Трайчо Трайков

39-годишният икономист е непознат дори за голяма част от енергийния бранш. Той е специализирал финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия, което е определящо за включването му в мениджърския екип на дружеството на австрийската ЕВН в България.

Не е известно какви възгледи има по който и да е въпрос, защото не е участвал публично в обществен или експертен дебат. Финансово-икономическите параметри на политиката на новия кабинет би трябвало да се задават от финансовия министър Симеон Дянков, който ще е и вицепремиер.

Сега Трайков трябва да се опита да намери баланса на интереси между различните сектори в енергетиката, да тушира споровете в ценообразуването, както и да адаптира Третия пакет енергийни мерки на ЕС. На него ще се падне и укротяването на страстите в туристическия бранш, проблемите на "Кремиковци", както и управлението на европрограмата за повишаване на конкурентноспособността на българския бизнес.

Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма обаче изпада в същата хипотеза за конфликт на интереси, заради която номинираната за земеделски министър Десислава Танева се отказа да поеме поста и това ще стори Мирослав Найденов.

Танева, която бе изпълнителен директор на “Мел инвест“, пожела да бъде оттеглена номинацията ѝ, за да не бъде атакувано правителството на ГЕРБ заради подозрения, че обслужва корпоративни интереси. Още във вторник от ГЕРБ заявиха, че няма конфликт на интереси, тъй като тя е напуснала или напуска фирмите, в които участва. Въпреки това в медиите и особено в интернет-форумите продължиха спекулациите около това назначение.

Такива сега не са изключени спрямо Трайчо Трайков като кадър на компания с крупни интереси в българската енергетика.

Преди около три месеца ЕВН подписа споразумение с наследника на турския холдинг “Джейлан“ за закупуването на дела му в проекта за строеж на хидроцентралата “Горна Арда“. От Министерството на икономиката, енергетиката и вече туризма ще зависи точно как да стане реализацията на проекта. В последните години ведомството диктуваше политиката на ценообразуване в енергетиката, от която недоволствата както австрийците, така и останалите частни инвеститори. ЕВН има и интереси в проекти за използване на възобновяеми енергийни източници в България.

На въпрос дали ГЕРБ ще реагира на всяка медийна публикация и съответно ще сменя и размества хора, Цветан Цветанов посочи, че Танева е подменена, защото това е било нейното желание.

Строителният предприемач Росен Плевнелиев ще оглави Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той вече лансира виждането си, че Националната агенция "Пътна инфраструктура" трябва да мине към МРРБ, както и част от финансирането на по оперативна програма "Транспорт".

За транспорта в новия кабинет ще отговаря Александър Цветков Той е зам.-кмет по транспорта на София, озовал се на този пост през ноември м.г., когато гръмнал в медиите корупционен скандал принуди Борисов да смени титуляра Велизар Стоилов. Преди това Цветков бе шеф на дирекция "Транспортна инфраструктура” в общината. Бил е в съвета на директорите на "Паркинги и гаражи". Заемал е началнически пост в пътната агенция.

Нона Караджова ще бъде новият министър на околната среда и водите. Преди да напусне МОСВ заради конфликт с досегашния министър Джевдед Чакъров, тя е била шеф на дирекция в министерството, а след това – частен консултант.

Караджова е водила е преговорите по затварянето на глава "Околна среда" и е наясно с поетите ангажименти, част от които предишното ръководство на МОСВ не изпълни. Има задействани наказателни процедури за проблемите с отпадъците на столицата и забавения план за разпределение на парниковите квоти. Отделно Караджова, която лично е договаряла условията за затваряне на старите сметища до 16 юли 2009 г., сега трябва да предприеме конкретни мерки за решаване на проблема със забавените строежи на регионалните депа.

Съвсем скоро Борисов ще внася промени в кабинета

Кабинетът на Борисов, чието съставяне бе съпътствано от рокади и внезапни обрати до последния момент, съвсем скоро ще бъде променян отново.

Евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева ще е външен министър, но само до есента, когато ще бъде номинирана за еврокомисар, потвърди Борисов преди церемонията на "Дондуков" 2.

Кандидатът за външен министър Николай Младенов ще бъде министър на отбраната. Не е ясно дали той ще оглави МВнР, ако Желева бъде утвърдена за еврокомисар.

Цветанов, който неотклонно е дясна ръка на Борисов от времето, когато настоящият столичен кмет и неформален лидер на ГЕРБ беше главен секретар на МВР, ще поеме именно това ключово министерство.

Със заявка да възкресява МВР и да ограничи функциите на ДАНС, Цветанов ще има за задача да извърши обещаните от ГЕРБ и очаквани и у нас, и в Европа, решителни стъпки за справяне с организираната престъпност и корупцията.

Начело на правосъдието ще застане Маргарита Попова, шеф на специализираното звено на прокуратурата за разследване на финансовите измами с европейски средства.

Министър на образованието ще е Йорданка Фандъкова, досега зам.-кмет на Борисов в Столична община.

Тотю Младенов, кмет на Враца от ГЕРБ, а преди това шеф на агенция "Главна инспекция по труда" и конфедерален секретар на КТ "Подкрепа" по социалната политика, ще управлява социалното министерство.

Реформата в здравеопазването ляга на плещите на сегашния председател на Българския лекарски съюз Божидар Нанев.

Скулпторът Вежди Рашидов, с чието назначаване Борисов заяви, че трябва да отпаднат всички спекулации за етническа нетолерантност в ГЕРБ, ще оглави Министерството на културата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?