Борисов обяви ядрената енергетика за ключ към нисковъглеродната икономика

Преходът към климатична неутралност изисква повече инвестиции в социалната сфера, коментира той пред форума на ООН в Мадрид

Борисов по време на срещата в Мадрид, сн. МС

Българският премиер обяви ядрената енергетика за ключов елемент към нисковъглеродната икономика, тъй като предоставя енергия на достъпни цени, а според него преходът към климатичен неутралитет изисква повече инвестиции и активни мерки в социалната сфера. Това свое мнение той изказа при откриването на Конференцията за климата на ООН в Мадрид, който пое домакинството на продължаващия до 13 декември екофорум след като Чили се отказа от срещата на върха заради антиправителствени протести.
 
"За страните с висок дял на въглища в енергийния им микс, каквато е България, Полша и други, преходът към климатична неутралност ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера", каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Той е обяснил на присъстващите, че в България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни централи, а през зимата този процент достига до 60. В същото време отбелязал, че според статистиката на Евростат, България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден двуокис от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 г. в сравнение с 2017 г. Спадът е 8.1%, следвайки Португалия, която заема водеща позиция с 9%, казал Борисов.

Той подчертал, че за страната ни ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика. "Нейното значение като основен стълб на европейската електроенергийна система без въглеродни емисии бе потвърдено и в публикуваната през 2018 г. дългосрочна визия на ЕК за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г.", акцентирал премиерът Борисов. Той бе категоричен, че страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергия и през следващите години.

"Емисиите на ЕС са само 9 % от световните. Първият и вторият замърсител - най-големите в света, ги няма тук. Това са САЩ и Китай", казал още министър-председателят ни.

"Защото комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата", призовал заключение Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Greenpool

Как да се подходи с новата детска болница?