Борисов обяви за "нахалство" номинирането на Ирина Бокова за шеф на ООН

Ирина Бокова

Правителството официално издигна кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. Няколко часа по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви това за "нахалство". Доколкото се разбра, той не оспорва кандидатурата, а фактът, че дни преди да сдадат властта управляващите вземат важни решения за мандатни длъжности и органи, както стана преди седмица с членовете на Сметната палата.

Намеренията на правителството да номинира Бокова бяха публична тайна седмици преди официалното решение на МС в сряда.

"Ирина Бокова по време на нашето правителство стана шеф на ЮНЕСКО и ние сме в прекрасни отношения с нея. Така че нейната личност не я коментирам и тя е един безспорно добър шеф на ЮНЕСКО, но нахалството на това правителство, на тази тройна коалиция, да предлага шеф на Организацията на обединените нации през 2017 година показва, че дори малките ми колебания, че днес, скъсвайки споразумението с тях, съм бил емоционален, показва, че съм бил абсолютно прав”, обясни Борисов пред "Фокус".

В мотивите на правителството да номинира Бокова се посочва: "На поста генерален секретар на ООН се избират личности с безспорен авторитет и солиден дипломатически опит. Големият международен авторитет, с който се ползва Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, дава на България всички основания да представи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН".

"Отзивите на държавите-членки на ЮНЕСКО за работата ѝ като директор са силно положителни, което бе в основата на избирането ѝ по убедителен начин за втори мандат. Ирина Бокова притежава изключително богат професионален опит и изградени лидерски качества като дългогодишен политик и дипломат от кариерата, с доказана компетентност в областта на многостранната дипломация и международните организации като ООН, ЮНЕСКО, ОССЕ, Международната организация на франкофонията. Заемала е постовете заместник-министър и и. д. министър на външните работи на България, била е народен представител", отбелязват от пресслужбата.

Правителството е възложило на министъра на външните работи да координира кампанията за осигуряване на подкрепа за българската кандидатура сред държавите членки на ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?