Борисов обяви за разбойнишка приватизацията на завода "Полимери"

Борисов при инспекцията в "Полимери", сн. БНР

Премиерът Бойко Борисов определи като разбойническа приватизацията на бившия завод "Полимери" в Девня и обяви, че е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, които са "причинили този пладнешки грабеж", да понесат отговорност. Това се случи по време на посещение на Борисов в завода, който получи от държавата 15 млн. лв. за обезвреждане във Франция на опасния химикал трихлоретан, съхраняван в момента на площадката на завода.

По думите на премиера прокуратурата вече разглежда случая с приватизацията на завода, при която фирма за производство на метал от скрап купи терена.

"Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите и всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедес" и "Майбах" и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Мисля, че във Варна, в Провадия или в Девня за доста по-стойностни неща биха могли да се похарчат 15 млн.", каза Борисов.

По думите му в държавата има десетки подобни случаи и се надява с новия антикорупционен закон да се стигне до истината за криминалната приватизация.

В следващите десет месеца всички количества от взривоопасния химикал трихлоретан ще бъдат извозени до Франция за обезвреждането им. Областният управител на Варна Стоян Пасев обясни, че по-голямата част от веществото, което се съхранява в ненадеждни цистерни на територията на завода, е произведено след приватизацията му, но не е обезвредено. Причината е, че купувачът е продал наличното оборудване за утилизация в Румъния.

Преименуваното и приватизирано през 1998 г. дружество "Полимери" агонизира вече деветнадесет години, припомня сайтът "Дневник.

През есента на 2011 г. без разрешение на общото събрание на "Полимери" част от сградите, производствените инсталации и машини на компанията на обща стойност около 25 млн. лв. са прехвърлени в ново дружество - "Полимери инвест", собственост на Николай Банев и съпругата му Евгения. До 7 септември 2011 г. негов мажоритарен собственик на компанията е публичното дружество "Полимери". Баневи обаче апортират в новата компания и други свои активи, като по този начин придобиват мажоритарния контрол върху нея.

По това време Евгения Банева обяснява, че целта на операцията е в Девня да бъде изграден нов завод за сода каустик. Тя дори съобщава, че за тази цел е осигурена инвестиция от над 100 млн. евро. Само година по-късно става ясно, че"Полимери" загива заради систематично източване.

Според официално съобщаваната информация през 2011 г. неправомерно присвоените средства са на стойност над 124 хил. лв., а само година по-късно обявената сума е вече 1.5 млн. лв. Като виновни за предизвестената смърт на "Полимери" са посочени "правоохранителните органи и институциите", които бездействат, вместо да вземат мерки за предотвратяване на кражбите, парите, от които са прехвърляни в частната компания на Николай и Евгения Баневи.

Според Румен Дяков, инженер от екипа на синдика на "Полимери", така е била подготвена "стратегията за декапитализация на компанията, преди тя да бъде фалирана". "Изпълнението на плана започва през юли 2012 г., обясни той преди време за "Капитал". На тази дата 168 сгради и съоръжения, собственост на "Полимери", са апортирани в "Полимери инвест". Веднага след това те са заличени от кадастралните и имотните регистри, за да бъдат подготвени за събаряне", смята Дяков.

Сега повечето от производствените халета са съборени и преработени като рециклиран бетон, а инсталациите и металните естакади - нарязани и продадени като скрап, посочва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?