Борисов очаква компромат по учебника на КГБ за евровота

Лидерът на ГЕРБ обясни, че не си говори с братовчедите, камо ли да му управляват бизнеса

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отново обяви, че очаква в четвъртък и петък ново издание на аферата ”Костинброд”, но не даде подробности какви сигнали има. Според него се готви компромат по учебника на КГБ.

”Те нямат друг шанс. В четвъртък и петък и ние ще се готвим за реакция. Те виждат, че няма какво да направят като аргументи. Те си мислят, че с кафяво – жълто ще разклатят партията. В учебника на КГБ пише, че най-добрият начин да унищожиш един човек, е да подбереш истини за един човек и след това да ги подредиш в определена комбинация”, каза Борисов пред бТВ.

"Тръгва информацията, ГЕРБ губи 6% заради Костинброд и след това се оказва, че няма фалшиви бюлетини, нито автобуси с двойни дъна. В четвъртък-петък ще се готвим за реакция”, добави лидерът на ГЕРБ.

"Моят синковец има една къща за гости, колежката - три"

Той коментира, че оставките в правителството са ”пречистване”.

”Това е нормално. Ненормално е да не се подават, ако има проблем. Стандартът при нас е да се подава оставка. Това е разликата. Моят синковец (бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев - бел.ред.) има една къща за гости, колежката от другата страна – три, но не им пука”, коментира Борисов, визирайки водачката на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева.

”Вчера в Австрия подадоха оставка, при нас – също. Никоя държава не се е справила с манталитета на човека да придобие повече”, добави той.

"Радев, Корнелия Нинова, Елена Йончева и Иво Христов са едно и също"

Борисов повтори тезата си, че според него консултациите при президента Румен Радев за избора на нов главен прокурор са намеса в съдебната власт.

Той отново стигна до лагера в Белене, обяснявайки че БСП искат да налагат правосъдие.

”Редни ли са консултациите при президента? Тогава да ги извикам и аз на консултации, но няма да ги извикам, защото това е намеса в съдебната независима власт. Всяка сряда идва главният прокурор и зам. главният с директори на всички служби. Те влизат заедно и излизат заедно, защото там се отчита дейността с битката с корупцията и контрабандата през седмицата, операциите и планираните операции през следващата седмица”, посочи Борисов.

”Президентът Радев, Корнелия Нинова, Елена Йончева и Иво Христов са едно и също, те говорят еднакво”, каза премиерът.

"Не си говоря с братовчедите, двама съм ги бил"

Той каза, че няма къща в Барселона и отхвърли твърденията на БСП, че бизнес делата му се ръководят от негови роднини. Борисов сподели, че дори се е бил с част от родата си и няма как негов братовчед да му управлява бизнеса.

БСП призова по-рано главният прокурор Сотир Цацаров да провери случая с къщата в Барселона, която се свързва с Борисов.

"Ние сме много сложна рода. С единия братовчед не съм се виждал от 40 години. С другите братовчеди не си бяхме говорили от 30 години. Сега като се видим, си махаме. Ние сме родени в една къща и не си говорим. Двама от тях съм ги бил и затова не си говорим, въпреки, че живеят в Банкя. Аз не си говоря с тях - те ли ще ми управляват бизнеса? За една помпа се бихме. "Ипон“ си е 100% частна фирма, създадена на гола поляна. Няма приватизация, не е вземала нито една държавна поръчка. Барселонската къща е на Сашо Чушев, не е моя“, каза той.

Според Елена Йончев в казуса за къщата са замесени трима приближени до Борисов - вторият му братовчед Радослав Иванов, Иван Саздов и Йордан Христов. Според БСП в Банкя твърдят, че "братовчедът Ради" от години върти бизнеса на Борисов. 

Мария Габриел: Злоупотреби има навсякъде, но не трябва да се замазват

Водачът на листата на ГЕРБ за евровота Мария Габриел каза от своя страна, че злоупотреби има навсякъде, но важното е държавата да не ги замазва и да поеме отговорност.

”Това ни отличава от другите и бихме искали да видим това и в другите представители на политическите сили”, допълни Габриел.

”В последния доклад на Европейската сметна палата, във връзка с докладваните опити за измами, България стои много добре пред страни като Холандия, Франция, Германия и Австрия. Когато вземем предвид злоупотребите спрямо общия брой получени евросредства отново сме в златната среда и изпреварваме държави като Италия, Франция и Унгария”, каза Мария Габриел.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019