Борисов очаква от незапочнат още терминал "втечнена газ" до края на 2021 г.

Колко пъти съм дошъл, за да стане, каза при наглеждане на строежа на интерконектора с Гърция

"Както сме се разбрали с новия договор, до 31 декември трябва да потече втечнена газ от Александрополис - американска, израелска, египетска, каквато дойде – от Средиземно море, от океана. Знайш ли колко пъти съм дошъл, за да стане, колко разправии, но...". Това каза премиерът Бойко Борисов при посещението си на мястото край Димитровград, където трасето на междусистемната газова връзка с Гърция трябва да мине под коритото на река Марица.

По интерконектора, съфинансиран от еврофондовете, се работи от години. Според договора със строителя – гръцката "Авакс", трасето трябваше да е готово до края на април 2021 г. Заради Covid пандемията и трудностите с пресичането на река Марица и яз. "Студен кладенец" изграждането му бе отложено за края на 2021 г.

Дори и тогава обаче по тръбата с капацитет 3 млрд. куб. м годишно няма как да потече газ от Александруполис, тъй като там още не е започнал строежът на терминала за регазификация на втечнен газ, в който 20 процента дял има държавният газов оператор "Булгартрансгаз". Според последните планове съоръжението трябва да бъде въведено в експлоатация през 2023 г.

Тази техническа подробност обаче не пречи на министър-председателя да чертае грандиозни планове. "По "Балкански поток" и старите газопроводи имаме още много свободен капацитет и ако утре дойде втечнения газ и го пожелаят нашите съседи и с хранилището...", каза Борисов по време на визитата си, която традиционно бе излъчвана на живо във Фейсбук профила му.

Той включи в тях и бъдещото разширение на газохранилището в Чирен, като посочи, че "Чирен е хранилището на Гърция". "Построихме "Балкански поток", 14 американски компресора сложихме, за да докарваме реверсивно природен газ, имаме интерконекторите", допълни Борисов.

"Това е 100% диверсификация. Като виждате колко трудно се прави, разбирате защо не са я правили преди нас", даде дежурния си коментар премиерът.

Той попита представителя на "Авакс" може ли капацитетът на газовата връзка с Гърция да се повиши на 5 млрд. куб. м и му бе отговорено положително. Всъщност повишаването на капацитета на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини е част от самия проект, като при необходимост и търсене на суровина мощността се вдига с допълнителна компресорна станция. Засега обаче от тръбата официално е резервиран половината преносен капацитет и към него може да се прибавят още 500 млн. куб. м годишно от договорените от "Булгаргаз" такива количества от бъдещия терминал край Александруполис.

Борисов бе придружаван от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и от областният лидер на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев, който бе енергиен министър във втория кабинет на ГЕРБ и председател на енергийната парламентарна комисия преди да си подаде оставката като депутат заради скандала с роднинските назначения в общината в Хасково.

Представителят на "Авакс" каза, че от последното посещение на Борисов на строежа на газовата връзка в началото на февруари са построени над 20 км от трасето. В Гърция се строи със същия ритъм като тук, добави той.

Борисов се запозна и с подготовката за пресичането под река Марица, където предстои хоризонтално сондиране с дължина около 500 м на солидна дълбочина под коритото на реката и преминава през разнородни земни пластове.

Това е изключително предизвикателно за строителите. Веднъж започнала, пробивната техника работи непрестанно в продължение на няколко денонощия до завършване на сондажа и успешното издърпване на тръбния дюкер, отбелязаха по-късно от Министерския съвет.

Трасето трябва да премине и под яз. "Студен кладенец" като тези две важни дейности трябва да приключат до 15 октомври 2021 г. Те няма да оскъпят договора с "Авакс", който е за 144.8 млн. евро.

Към момента на 150 км от 183-километровото трасето са разнесени тръби в подготовка на последващите дейности. Извършени са заварки на 120 км, на 70 км тръбите са положени в траншея.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021