Борисов очаква президентът да върне поправката "Бакалов"

Ненчев не прие оставката на шефа на военното разузнаване, премиерът "изненадан" от готвената смяна

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев не прие оставката на Йордан Бакалов като шеф на служба "Военна информация", след като премиерът Бойко Борисов публично го защити и обяви, че президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на законовите текстове, които не позволяват цивилен да управлява службата.

Борисов заяви, че решението на част от депутатите от ГЕРБ да подкрепят предложението на БСП в Закона за военното разузнаване, според който директорът му може да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание, е било "много изненадващо" и сне всякаква отговорност от себе си.

"Ще го проверя. И аз чух за такъв друг кандидат (бел.ред. - за шеф на службата), който не бяха споделили с мен. Така че ще ги изчакам да се върнат от кампанията. Аз го харесвам Бакалов и не виждам защо като е военно разузнаването, да няма цивилен началник. Той е бил вътрешен министър, в комисия "Вътрешна сигурност“ в парламента. Сиреч не е някой, взет от улицата и сложен. Достатъчно грамотен човек и достатъчно добър, според мен, професионалист, за да се възползваме от неговите качества", разясни Борисов.

Според новоприетия Закон за военното разузнаване директорът на служба "Военна информация" трябва да е военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание и да има десетгодишен опит в системата за националната сигурност.

Бакалов не отговаря на тези условия и обяви пред БНТ, че ще си подаде оставката. Военният министър Николай Ненчев заяви обаче, че няма да я приеме и ще изчака, за да види дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на закона. Той e разговарял с Йордан Бакалов и го е уверил, че високо цени неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира Служба "Военна информация" и да поддържа добри контакти с партньорските служби, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

ГЕРБ не подкрепяше това предложение, но изненадващо в пленарна зала осигури гласовете, за да бъде прието.

Реформаторският блок още миналата седмица призова Плевнелиев да върне тези текстове от закона, но досега няма официална реакция от страна на държавния глава. По-рано той не се съобрази с призивите и отказа да наложи вето на спорния Закон за Националната служба за охрана (НСО).

Йордан Бакалов е вторият цивилен директор в историята на българското военно разузнаване.

Първият бе Веселин Иванов. Той бе назначен при първото правителство на ГЕРБ. Това стана възможно след указ на президента Росен Плевнелиев, според който длъжностите шеф и зам.-шеф на служба "Военна информация" не изискват висши офицерски звания.

Миналата седмица депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов определи поправката като "ретроградна стъпка". Според него тя стеснява възможния избор за шеф на службата до няколко генерали, завършили военно–щабните академии на Съветския съюз.

"Може би това беше целта - подобен човек да оглави българското военно разузнаване. Учудвам се, че колегите от ГЕРБ подкрепиха предложение не на кой да е, а на Таско Ерменков, който е обявен, че е бил служител на Военното разузнаване на комунистическа България", каза Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?