Борисов очаквано се намеси в проблема с болничните

Синдикатите заплашват с национален протест и учителска стачка заради орязването им

Борисов очаквано се намеси в проблема с болничните

Под заплахата от стачки и протести премиерът Бойко Борисов се е свързал със синдикатите, за да обсъдят въпроса с орязването на болничните, който нажежи социалното напрежение. По-рано в понеделник двата синдиката обявиха готовност за национален протест и дори учителска стачка, която да затвори училищата, ако управляващите не оттеглят предложението първият ден от болничните да не се плаща.

Лидерът на КТ Подкрепа Димитър Манолов съобщи пред БНТ, че премиерът му се е обадил и че след разговора е останал с впечатлението, че Борисов е разбрал част от аргументите му. “Както, разбира се, аз изслушах неговите, които отдавна знам - това, че се е увеличил броят на болничните, че има хора, които тежко злоупотребяват, има хора, които си вземат по 2-3 месеца болнични и ходят в чужбина на работа. Това са факти, които са известни на всички. Но не е това решението - да обявиш всички, които ползват болнични, за престъпници и да ги накажеш”, каза Манолов. По думите му, за да се стигне до някакво решение, със сигурност трябва да има сближаване на позициите.

“Очевидно е, че там има проблем и това не е тайна за никого, че има злоупотреби с цялата тази работа, но лечението не е това първият ден болнични да не се плаща. Ако има сериозна тежест на тези нарушения, те са на друго място, а не у тези хора, които се разболяват за 2-3 дена, особено сега от вируси и т.н. и за които този доход е много важен“, заяви той.

Манолов отново посочи, че има търговски дружества, които са регистрирани само за да точат болнични. “Назначават се 10-ина човека, не се плащат никакви осигурителни вноски за тях, фирмата не развива никаква дейност, но понеже те са регистрирани в НАП, се внасят фалшиви болнични за тези работници и се теглят пари“.

По-рано двата големи синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че подготвят обща национална протестна демонстрация в края на ноември, ако в близките дни управляващите не оттеглят предложението си първият ден от болничните да не се заплаща. 

В момента първите три дни от болничния покриват 70% от осигурителния доход и се плащат от работодателя, а след това НОИ започва да плаща 80% от дохода. Предложението на управляващите е първият ден изобщо да не се плаща, но от ГЕРБ дадоха сигнали, че още обмислят идеята, както и дадоха заявка това да не важи за отпуска за гледане на болно дете. Същевременно обаче социалният министър Бисер Петков коментира преди дни, че се обмислят и други идеи, като например да се лимитира броя дни, които личните лекари могат да дават от 14 на 7 – идея, която той е лансирал и по-рано.

От синдикатите са категорични, че няма да допуснат предложението за орязване на болничните да мине и обявиха, че са готови на радикални действия.

"Отправяме апел към всички български работници и служители да се мобилизират и да бъдат готови за участие в това национално действие. Казахме ясно, че това няма да стане. С преговори, с аргументи, на масата на разума или от улицата, няма да го допуснем да се случи", коментира лидерът на КНСб Пламен Димитров.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" обявиха, че започват  подготовка за национални протестни и стачни действия, които ще затворят образователните институции, ако бъде прието предложението да не се плаща първият ден от болничния.
"Намерението на държавата доказва, че националният социален диалог е незначим и неефективен, генериращ фиктивни политики. Ако бъде приета тази мярка, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици", се казва в позицията на синдиката. 

"Дори и за миг да си представим, че тази хипотеза бъде приета, то това ще бъде брутално признание, че ние, работещите, признаваме, че сме "лъжци" и сме готови да платим за евентуално съществуваща порочна практика за фалшиви болнични", се посочва в позицията.

Една от работодателските организации - Българската стопанска камара също е против първият ден от болничните да не се плаща.

Според БСК предложението за неизплащане на обезщетение за първия ден от временна неработоспособност практически санкционира мнозинството коректни лица, заради малцинството некоректни. Битката с некоректните е изцяло ангажимент на държавата, която следва да въведе необходимите механизми за недопускане на злоупотреби и ефективно санкциониране на нарушителите.

"Предложението минира доверието към осигурителната система и, в този смисъл, е вредно от гледна точка на нейната стабилност", се казва в позиция на БСК.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?