Борисов оглежда свлачища преди отпускането на пари за укрепването им

Борисов оглежда свлачища преди отпускането на пари за укрепването им

Министър-председателят Бойко Борисов е огледал  срутището, което минала седмица блокира движението по пътя Девин-Кричим и други свлачища по националната пътна мрежа в региона, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в неделя.

Движението по третокласния път трябваше да бъде възстановено миналия петък, но тогава разчистването на пътя бяха спрени заради опасност от ново свличане на скална маса, застрашаваща живота на работещите екипи. При обрушването на скалите от алпинисти бе установено, че има огромна пукнатина над горния ръб на скалния откос, което е предпоставка за нови значителни срутвания, припомниха от правителствената пресслужба.

Сега новите очаквания са пътят да бъде разчистен, укрепен и отворен за движение към края на работната седмица. Плановете са във вторник с контролирани взривове да бъдат премахнати скалните късове. Ще бъдат използвани около един тон взривни вещества. Оценката на експертите е, че в резултат на взрива ще бъдат премахнати около 4 хил. куб. м или 10 000 тона скална маса.

При неделната си обиколка в региона премиерът Борисов огледал и други свлачища по националната пътна мрежа, които са се активизирали през последните седмици от преовлажняването на почвата, допълват от "Дондуков 1".

Очаква се на заседанието на Министерския съвет в сряда да бъдат обсъдени възможностите за предоставяне на средства за укрепване на свлачищата на пътя "II-86" Пловдив-Асеновград и по пътя "III-866" Девин-Кричим, се посочва още в прессъобщението.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?