Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов оневини всички от ГЕРБ по скандала с Плевнелиев с обвинения към БСП и медиите

Защитната теза гласи: Подкупът не е искан лично, а думите на Цветанов са "сглобени"

107 коментара
Борисов оневини всички от ГЕРБ по скандала с Плевнелиев с обвинения към БСП и медиите

В първа публична реакция по скандала с искания от Росен Плевнелиев подкуп, премиерът Бойко Борисов се нахвърли върху БСП и медиите и отрече каквато и да било вина или гаф на представители от партията му.

Той призова името на Плевнелиев да не се замесва повече в случая, заяви, че няма гаф в изказването на Цветан Цветанов, от което тръгна скандалът и увери, че никой от неговите общински съветници не е свързан със случая.

Видимо изнервен, в три поредни телефонни интервюта, дадени в четвъртък сутринта по Нова телевизия, бТВ и ТV7, Борисов предпочете отново да изброи всички материали за далавери в общинските фирми, които е изпратил в прокуратурата, както за и всички ремонти, които е започнал в София.

"Факт е, че като станах кмет, спряха да си играят и сделка, която е чакала 7 години, е минала по реда и са направени необходимите инвестиции. Ония, дето са знаели и са траели, бяха разпродали и раздали и парковете в София. Ония, които сега се опитват да се възползват от добрината на Плевнелиев и да си правят политика на негов гръб...", каза премиерът по повод казуса с исканите от Плевнелиев половин милион евро подкуп за финализиране на проекта за Бизнес парка в София.

Изявлението на Цветан Цветанов – едно към едно

"Мога да ви разкажа как съм се запознал с министър Плевнелиев, защото това е нещо, което той ми е дал възможност да го споделям. 2007 година преди предстоящите местни избори ми се обади един мой познат, който по стечение на обстоятелствата беше приятел с Росен Плевнелиев и тогава направихме една среща. Аз тогава бях в централата на ПП ГЕРБ, защото вече бях напуснал и общината. Тогава всъщност той финализираше проекта си, който беше в Бизнес парка. За да го финализира и да се вземе акт 16 имаше едно малко парче, което беше към Столична община. Разбира се, той беше започнал процедура, отчуждаване, оценка и така нататък, за да може да се изповяда сделката и да се приключи с всичко, свързано със собствеността.

Тогава с него са направили среща трима общински съветника, които са били на важни позиции в СОС. За тях, в общи линии, негласно се знаеше, че това са брокерите в общинския съвет. В общинския съвет 2007 година, ПП ГЕРБ нямаше общински съветници и това което аз можах да направя е да разговарям с някои от общинските съветници, които аз познавах, за да го запозная за това, което всъщност се гласи да бъде направено.

За да бъдат решени проблемите на Росен Плевнелиев тези хора са му поискали 500 000 евро. Това, което разговарях с него е, ако е възможно да даде показания и да бъде образувано досъдебно производство. Той каза, че не желае да се занимава, но в никакъв случай няма да участва в подобен корупционен механизъм. За голяма радост, общинският съвет тогава взе решение по процедурите, които бяха извършени по оценяването и продажбата на този имот, който беше към Столична община. Но за мен е важно, че този човек имаше възможност да разбере какво ще бъде поведението и какво ще бъде отношението на бъдещата местна власт. Тогава, мисля, че той остана доволен, че успя да реализира това, което имаше като цел."

*Изявлението на министър Цветанов от пресконференцията в Пловдив на 9 септември може да проследите тук

Скандалът с подкупите, искани от Росен Плевнелиев, избухна миналия петък. Тогава Цветанов разкри, че от Плевнелиев е искан подкуп през 2007 г., но той отказал да даде: "Тогава той (Плевнелиев) финализираше проекта си, който беше в бизнес парка... Тогава с него са направили среща трима общински съветници, които са били на важни позиции в общинския съвет. За тях негласно се знаеше, че това са брокерите в общинския съвет. Знаете, че до 2007 г. ГЕРБ нямаше общински съветници. Това, което аз успях да направя, бе да разговарям с някои общински съветници, за да ги запозная с това, което се гласи да бъде направено. За да му бъдат решени проблемите на Росен Плевнелиев, тогава всъщност тези хора са му поискали 500 000 евро".
Вчера Плевнелиев отрече да е участвал лично в подобна случка. На въпрос дали с изявлението си не изкарва Цветанов лъжец Плевнелиев каза само: "Не съм казал подобно нещо."

Новината за искания от Плевнелиев рушвет през 2007 г. съобщи лично вътрешният министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на пресконференция миналия петък.

Преди ден Плевнелиев каза, че на него лично никой не му е искал подкуп и той не е давал.

Спасителната теза за това, че подкупът не бил искал лично, бе мислена от щаба на ГЕРБ в продължение на шест дни и след като кандидат-президентът я изчете от едно листче на краткия си брифинг в сряда, пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова бе пратена да се изявява вместо него по телевизиите и да допълва на живо телефонните включвания на партийния началник Борисов.

Думите на Цветанов – "сглобени, използвани, изопачени"

На въпрос сгафи ли Цветанов с изказването си , че на Плевнелиев лично му е поискан подкуп, Борисов отвърна: “Когато човек говори на семинар с часове, винаги може негови думи да бъдат сглобени, използвани и изопачени“. Това оправдание на премиера обаче се разминава с истината, тъй като изявлението на министъра по случая е съвсем ясно и конкретно.

Борисов уточни, че не вижда скандал в случая. Той обясни, че е говорил с Плевнелиев, “за да му опресни тази сделка".

Спасителната теза: На Плевнелиев никой не е искал директно подкуп

"На него никой директно не му искал подкуп - големите компании работят с адвокати, които използват всичко, за да постигнат целите си. Правени били подобни намеци на тази тема. Ако съм бил аз, като имам полицейско мислене, щях с белязани пари, с агент под прикритие, да сме ги хванали досега. А той няма такова мислене. Как Плевнелиев да отиде в МВР или в прокуратурата, която изкара Софиянски абсолютно чист", поясни премиерът пред Нова телевизия.

Той отказа да назове имената на брокерите в случая. "Ако не бях премиер, щях да кажа имената не на трима, а на десетина брокери... Сега всеки намек или коментар означава да се вкарам в играта на БСП. Тези общински, за които знам, не са в нашата партия и не са в общинския съвет. Не са предлагани и за заместници на Плевнелиев", каза още Борисов по Нова телевизия.

После се включи и в ефира на бТВ, където повтори същите тези.

Разликата между мен и Плевнелиев е, че аз съм полицай

Попитан той какво би направил, ако при него дойдат да искат подкуп, Борисов заяви: “При мен не могат да започнат и приказка на подобна тема“.

“Ако съм бил аз, аз имам полицейско мислене, с белязани пари да сме ги хванали“, посочи премиерът. "Разликата между мен и Плевнелиев е, че аз съм полицай", разясни той.

Премиерът така и не каза защо Цветанов не е сигнализирал, след като е знаел за случая, но попита защо БСП, които са имали министър на вътрешните работи по това време не са се намесили, след като и те са знаели.

Вместо да отговори на конкретно поставени му въпроси, Бойко Борисов се оплака, че всяка вечер слуша критики по свой адрес по бТВ, защото като кмет не дал на Слави Трифонов да строи сграда срещу японския хотел. “От вашия ефир Плевнелиев дори беше наречен жена“, възмути се Борисов, избягвайки настойчиво обяснения за конкретния скандал с Плевнелиев и Цветанов.

И Цветанов не знае за рекетьори от ГЕРБ

"Няма общински съветници от партия ГЕРБ, за които аз да знам, че са участвали в подобни схеми", заяви пред репортери в четвъртък министър Цветанов в отговор на многократно повторения му въпрос има ли общинари от управляващата партия, които са искали подкуп от кандидат-президента Росен Плевнелиев през 2007 г.

"Не е важно какво знаеш, а какви са фактите и обстоятелствата", неясно коментира Цветанов в опит да обясни, че думите му от петък, които предизвикаха скандал около Плевнелиев, били "извадени от контекста на един едночасов разговор и украсени" от медиите. За да компенсира гафа, той за пореден път изказа суперлативи за личността и почтеността на кандидат-президента.

Пресаташето на ГЕРБ индиректно потвърди за тримата от ГЕРБ

В отговор на настоятелните въпроси кои са тримата общински съветници, за които Цветанов каза, че са изнудвали Плевнелиев да си плати, пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова първо каза, че не знае, после – че всички знаят.

"Аз не знам кои са хората. И е адски несериозно и от моя страна, но още по-несериозно щеше да прозвучи от името и от устата на Цветанов, който е шеф на МВР, да хвърли 5 години по-късно конкретни имена, да каже Петров, Иванов, Драганов, Петканов и т.н., без да има необходимите доказателства като факти и да ги разкаже на всички публично така, както стоят. Тоест, всички ги знаем кои са. Всички знаем за какво става въпрос", каза Арнаудова пред Нова телевизия.

Освен това тя допълни, че и много от репортерите, които отразяват Столична община, знаят кои са "брокерите", за които говори Цветанов.

На фона на твърденията на Бойко Борисов, че няма замесени общинари от ГЕРБ, както и ожесточените опити на индиректно визираните съветници от ГЕРБ Радослав Тошев и Орлин Иванов, както и на бившия общинар и настоящ областен управител на София Данаил Кирилов да отрекат съпричастност към случая, Арнаудова на практика потвърди, че става дума именно за тях.

"Аз не мисля, че са само трима. Тримата разпознаха изненадващо онзи ден, както се казва, гузен негонен бяга...", каза пресаташето на ГЕРБ.

Запитана дали съветниците, които е визирал Цветанов, са леви или десни, Арнаудова отвърна, че няма как да посочи имена: "Това ще бъде клевета. Затова Цветанов не казва имена. Затова и БСП не казват имена".

Курумбашев: Вярвайте на Цветанов, той знае кои са замесени

"За първи път от много време насам имам основание да ви кажа: "Вярвайте на Цветанов", заяви в четвъртък депутатът от БСП Петър Курумбашев, според когото вътрешният министър знае кои са тримата общинари, замесени в корупция.

Курумбашев, който през 2007 г. бе общински съветник от БСП, потвърди, че Плевнелиев му се обадил с искане за съдействие заради натиск, свързан с общински имоти за Бизнес парка в София. Той уточни, че запознал със случая председателя на СОС Андрей Иванов и сред неговата намеса "отървахме един чуждестранен инвеститор от корупционна възможност".

"Това се случи в края на ноември 2008-а. Направих го от желание да прекратя корупционна практика в Столична община, каза Петър Курумбашев в отговор на въпрос защо, след като е знаел за искания подкуп, не е подал сигнал.

"Познаваме се с Росен Плевнелиев. Не е странно, че ми се обади на мен. Очевидно, той беше подложен на натиск и беше притеснен. Беше въпрос на това случаят да приключи без скандал. Трябва да бъде обяснено станал ли е някой от тримата "брокери" общински съветник от ГЕРБ. Бойко Борисов трябва да отговори на този въпрос: познава ли ги и знае ли за сделката през 2007/8-а година", настоя Курумбашев.

Той отказа да каже имената на тримата общински съветници, изнудвали Плевнелиев, като призова Цветанов да направи това.

В същото време депутатът попита дали някои от визираните "брокери" не са в проектолистите на ГЕРБ за общински съветници тази година. Курумбашев цитира Плевнелиев, че лично не е получавал предложение за подкуп и попита как го е получил.

Депутатът отбеляза, че през октомври 2008 г. е била внесена докладна записка от общински съветник от ГЕРБ, чието име не назова. Предложението било да не се прави замяна на общинския терен с Бизнес парка, както предлагаше компанията, ръководена от Плевнелиев, а парцелът да се обяви на търг. Това променяло смисъла на цялата сделка и по този повод Плевнелиев потърсил Курумбашев за съдействие. Ставаше дума за класическо изнудване, каза депутатът.

Според неофициална информация от БСП докладната записка за търга е внесена от тогавашния общински съветник и настоящ областен управител на София Данаил Кирилов.

Кандидат- кметът на БСП Георги Кадиев междувременно се закани, че ако до края на днешния ден ГЕРБ не кажат имената на тримата общински съветници, той ще ги назове в петък.

Плевнелиев разказал историята още през 2007 г.

От ГЕРБ пък разпространиха интервю на Плевнелиев пред вестник "Банкер" от 2007 г., в което той разказва как са му правени намеци за подкуп.

"Никой не е дошъл да ми каже дай толкова и толкова пари, за да уредя въпроса. Започнаха обаче да се навъртат различни хора с предложения "да помогнат” за разрешаване на случая. И тъй като аз оставих тези подмятания без отговор и не ходих на определяните от тях срещи – резултатът е налице, сделка няма. Пращали са какви ли не "доброжелатели”, които казват – нали знаеш, има начини проблемът да бъде решен...? Нали знаеш, ти трябва да се видиш с точните хора...? Никой не споменава сума, но пък и аз не съм човекът, който ще тръгне в тази посока. Защото тръгнеш ли - няма връщане. Знам, че ако някой ви каже: елате на една среща – интересът ви ще бъде защитен, няма да има проблеми и т.н., и вие отидете – свършено е. Това е покана за танц, която вече сте приели. Отново подчертавам – ние сме немска публична компания, не можем да вадим такива пари, а ако ги извадим, те ще се видят на борсата", казва Плевнелиев в интервюто.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

107 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #107

  Българският народ е мъдър народ. Най-разпространената форма на тази мъдрост е главата, сгушена дълбоко в раменете на масите, които са запомнили от бащи и деди възрожденската поговорка "преклонена глава сабя не я сече".

  Придържайки се към тази народна мъдрост, българите отдавна са си изработили съответни житейски стратегии и защитен рефлекс: публичното поведение на хората е покорно, наведено и предпазливо. Защо ли? Защото будителите - доколкото ги е имало, никога не са успявали да вдъхнат достатъчно

 2. Анонимен
  #106

  КУНЕВА Е ИДЕАЛНИЯТ КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ ЗА ИСТИНСКИТЕ ДЕСНИ

  1. Меглена Кунева е дъщеря на известния буфосинхронист и киноактьор Щилиян Кунев (който като студент по право в СУ е бил изпратен в концлагера Белене заедно с баща си — юрист, завършил Сорбоната).

  2. През 1981 г. Кунева завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Защитава докторска дисертация в областта на екологичното право.

  3. Меглена Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря (1962 — 1978)

 3. Анонимен
  #105

  Kaкъв полицаи си ти бе,ти си въшльо пожарникар или маркуч.Какво си седанл да лъжеш хората.Само това като прочетеш ,на човек му се повръща.На въпрос сгафи ли Цветанов с изказването си , че на Плевнелиев лично му е поискан подкуп, Борисов отвърна: “Когато човек говори на семинар с часове, винаги може негови думи да бъдат сглобени, използвани и изопачени“. Това оправдание на премиера обаче се разминава с истината, тъй като изявлението на министъра по случая е съвсем ясно и конкретно.

 4. Анонимен
  #104

  Ама най-после става ясно колко дълбоко тъп е Цветанов. ако е гаф. Или просто накисва Плевнелиев по лични причини. Толкоз. Всичките останали приказки и интерпретации са вятър и мъгла.

 5. Анонимен
  #103

  еее доживях ЧЕНГЕТАТА и ДС да винят един почтен човек, че не БИЛ СИГНАЛИЗИРАЛ за искан ПОДКУП! Ами кого да сигнализира бе - Доган, Румен Петков или Станишев или ИВан костов?!!!! Леле ужас клепат един почтен човек по такъв СТАЛИНСКИ начин и ДСБ и Медияпул и те първи пушки....не ви е СРАМ!

 6. Анонимен
  #102

  Не може мафията да се бори срещу корупцията, а в момента тя управлява Бьлгария

 7. Анонимен
  #101

  Този стил ни е познат от древността. Изненадата идва от предположението, че г-н Борисов е чел Солон, Хераклит, Аристотел, та даже и Цицерон. Поне за това му старание трябва да изразим уважението си към този великан в българската политика. Досега сме нямали държавник от неговия ранг, който да определя с пет години в аванс бъдещите си политически завоевания и да си заплюва предсрочно стола на президента на държавата, като че тя е населена от тревопасни. Затова заслужава да му се покаже среден пръст на човешка длан.

 8. Анонимен
  #100

  Абе тикви смотани, къде са коментарите тук, защо ги изтрихте.....

 9. Анонимен
  #99

  Какво още се бистри това? Як гаф на Цветанов, ама ще е тъпо ако им се подарят изборите на социалистите заради това, щото те такива изцепки не правят и винаги организирани, ама и подкупи не пропускат, хехе. Ще каже човек, че за първи път чуваме за подкуп в България, хехе. Наивно е да се мисли, че изведнъж магически тая практика ще изчезне. Аз мисля, че има подобрение в това отношение откакто се махна тройната коалиция. Колко от нас са докладвали за подкупите дето са ни искали дребни ченгета и публична администрация, че и често сме ги давали? Тогава Плевнелиев също не е бил на публична длъжност, хехе

 10. Анонимен
  #98

  Тия мръсници още ги е яд, че на времето Плевнелиев не им е бутнал и сега се заяждат с него. Мале, като ги гледа човек, как се бяха изтъпанили начело с пияндето Кутев (ега ти порочната физиономия) и Фурнаджийската лопата Курумбашев. Да умреш от смях!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.