Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов осъди нападението срещу Доган и обвини ДПС, че насаждат "изключителна омраза"

Премиерът не оправдава зверския побой над нападателя, реакцията на НСО била общо взето адекватна

165 коментара
Борисов осъди нападението срещу Доган и обвини ДПС, че насаждат "изключителна омраза"

Премиерът Бойко Борисов осъди като "недопустимо" нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, оцени като адекватни реакциите на НСО, но не и тези на делегатите на ДПС и обвини Доган и партията му за насаждане на омраза в обществото. В първата си реакция за шокиращия инцидент от проведената в събота конференция на ДПС министър-председателят се опита да парира твърденията на новия и председател Лютфи Местан, че случилото се е опит за "ритуално убийство" и "най-уродливата изява на абсолютно съзнателното сатанизиране на ДПС.

Осъждам този случай, независимо как ще го нарекат, постъпката е недопустима, независимо какви са мотивите. Това е много тежък, недопустим и петнящ името на България акт, коментира премиерът в неделя.

Той оцени като адекватна, макар и с някои пропуски, реакцията на Националната служба за охрана (НСО), но не и "зверския побой над нападателя", нанесен от делегати на конференцията на ДПС.

За действията на НСО: Когато има внезапност, реакцията винаги закъснява

Когато едно нападение се случва внезапно, реакцията на службите за сигурност винаги е закъсняла, коментира Бойко Борисов. Той отбеляза, че при прибързани действия на охраната има вероятност да бъдат убити невинни хора, каквито случаи е имало по света.

"Когато има внезапност на едно нападение реакцията на службите винаги закъснява. Нападателят винаги е по-напред от тях. Има случаи в света, когато са убивани невинни хора, заради бърза реакция на службите. Има много примери в света, където президенти - например в САЩ, Швеция, Сърбия са били ранявани, убивани. Това е и рискът на публичните мероприятия. Когато един политик иска да е близо до хората, винаги носи своя риск от подобен инцидент", коментира още Борисов като запознат в тази област.

Не мога да оправдая зверския побой над нападателя

Той посочи, че такъв тип събития не се охраняват от полицията, а от организаторите на събитието.

Според Борисов претекстът за този инцидент е в омразата, която ДПС налага в годините, но каквито и да са били мотивите на нападателя, "това не е цивилизовано, не е правилно". "Можеше да вземе микрофона и да каже каквото иска. Това е политически плурализъм. Това е демокрацията. В никакъв случай не мога да го оправдавам", заяви Борисов.

"В никакъв случай не мога да оправдая напълно и реакциите на длъжностните лица и делегати на конгреса, за това, че когато нападателят вече беше повален, му нанесоха такъв зверски побой. С изключителна жестокост, с изключителна омраза. Тук чест прави на Лютви Местан и Христо Бисеров, както и на колегата от НСО, който се опитваше да лежи върху нападателя и да го предпази, и в целия този линч изяде и той доста бой. Винаги има стрес и първоначална реакция, когато хората действат с друга сигнална система. Ако донякъде мога да ги оправдая, в този момент те не са знаели, че това е газов пистолет, дали той е въоръжен допълнително. Не са знаели дали е сам", каза още Борисов.

"Няма значение как ще го квалифицират вчерашния случай, но аз абсолютно го осъждам. Първоначалното излизане на този човек и впечатлението във всички беше, че отива да го убива. Впоследствие от думите на психолозите и от разследването стана ясно, че с това оръжие не е възможно да го убие. Но фактът си е факт", допълни Борисов.

Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна

"Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна, и не случайно български мюсюлманин е участник в тази недопустима постъпка от негова страна, заяви премиерът в отговор на въпрос.


Ахмед Доган налага езика на омразата, каза Борисов, визирайки политическия доклад на лидера на ДПС, изнесен пред конференцията, в който има сериозни упреци и към ГЕРБ и към министър-председателя. От страна на ГЕРБ няма омраза към етническата партия, нито към нейния лидер, а омразата се внушава и се осъществява вътре в редиците на ДПС, пример за което е и вчерашният инцидент, при който мюсюлманин е нападнал вече почетния пожизнен председател на ДПС, каза Бойко Борисов.

"Бих призовал и двете страни да бъдат малко по-умерени", призова той.

"Аз отговарям за ГЕРБ и казвам: каква омраза е проповядвала ГЕРБ, че излязохме първи и казахме, че не искаме да имаме коалиция с ДПС заради обръчите от фирми, които самият Доган каза", добави Борисов. Той припомни за средствата, които България връща на различни банки за задължения направени по времето на тройната коалиция. Посочи също и други действия на правителството в началото на своя мандат, насочени срещу незаконни постройки на лидера на ДПС.

Не виждам в кое сме проповядвали омраза, заяви Борисов.

"Омразата, която създадоха помежду си, вътре в ДПС, да не забравяме, че преди няколко години Ахмед Емин се самоуби в "сарая". Нека не забравяме, че по време на управлението на БСП беше убит бившият премиер Луканов. Нека малко Станишев се съвземе в омразата си, която навсякъде разпространява, защото най-малко на тях им отива. Когато Касим Дал и Корман напуснаха, чухте какви думи казаха там, е, кой проповядва омраза - те помежду си", коментира още премиерът.

Той каза, че е пратил лично вътрешния министър Цветанов да посети Ахмед Доган в болницата, за да се увери, че всичко с неговия живот и здраве е наред. Борисов съобщи също, че нападателят, е оставил писмо до майка си, но не пожела да коментира неговото съдържание.

Реакцията на Доган била изключително професионална

Бойко Борисов оцени реакцията на Доган като изключително професионална и точна при обезвреждането и излизането от ситуацията. По отношение на нападателя министър-председателят припомни, че това е образован човек, който е в пети курс в един сериозен институт - ВИАС. Той е доста активен в мрежите, в това че не одобрява политиката на Ахмед Доган, посочи премиерът. По думите му през тази нощ той е говорил доста пред психолозите и е разказал много неща. Надявам се, че всичко ще бъде изяснено.

Лютви Местан – много добър политик, редовно ходи на работа

Той отбеляза, че сутринта е разговарял отново с Лютви Местан, който по думите му е много добър политик, ходи редовно на работа, доста интелигентен и компетентен човек. Надявам се, както аз се опитвам да бъда реалист и умерен в изказванията си, и той, когато говори за омраза, първо да погледне в своята къщичка какво се случваше през годините.

По повод политическите спекулации за бъдещ коалиционен съюз на ДПС с ГЕРБ премиерът заподозря намерение за бъдеща коалиция на БСП, ДПС и партията на Меглена Кунева – Движение "България на гражданите", назовавайки един от нейните активисти Даниел Вълчев и то специално във връзки с ДПС.

Попитан за оценката на председателя на Европейските либерали и демократи Греъм Утосън, който сравни Бойко Борисов с новия самолет на Боинг, който имал прекрасна визия, но и много проблеми при експлоатацията, премиерът коментира: "Ще им оправят литиево-йонните батерии и отново ще бъдат най-добрите в света. Така че му благодаря за оценката. Както ГЕРБ, така и аз никога не съм считал, че съм безгрешен и когато имаме някакъв дефект, той веднага бива отстраняван, и Боингът продължава да е най-добрата компания в света".

Министър-председателят прогнозира, че в следващите няколко месеца "ще се нагледаме на много подобни неща, на всякакви инсинуации. Всеки ще се опитва да изкара политически дивиденти, да обвинява другите, да приказва откровени щуротии". Борисов призова за повече спокойствие и изрази надежда да няма повече подобни инциденти.

Цветанов обвини другите в агресия и пита защо БХК мълчи

Нека политиците в България, когато се изказват, да бъдат умерени, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Предстоящите избори ще бъдат изключително тежки и напрегнати, някои ще се стараят да формират точно тази агресия. Нека да припомня думите на Сергей Станишев, когато каза, че ако не с добро, това правителство трябва да си замине и по другия начин. Това означава, че формираш точно тази агресия в хора, които се възприемат като патриоти, хора, които след като се подадат на политическата манипулация биха могли да прекрачат границата на това, което се нарича демокрация и това, което се нарича спазване на законите", коментира още Цветанов.

"За голямо съжаление през всичките тези години на политически живот в България в не малката си част политическите партии или част от лидерите на партиите създават формирането на подобна агресия в някои от техните симпатизанти. Преломът и формирането на това поведение в Енимехмедов е функция на всичко това, което се случва в българското общество", каза още Цветанов.

Определени политици използват подход да насъскват своите членове и симпатизанти спрямо други политически представители. Това някои политици го възприемат като форма и начин за спечелване на повече симпатизанти, допълни той.

Видяхте какво беше изказването на Лютви Местан вчера, че България не е същата, продължи с анализа си министърът. България е същата, но нека всеки си направи равносметка за това, което е правил и дали не е участвал пряко във формирането на тази агресия, която наблюдаваме срещу политическите си опоненти, настоя Цветанов.

"Вие видяхте какво беше насилието спрямо обезвреденото лице. Да сте чули Българският Хелзински комитет да реагира? Да сте чули да говорят за полицейско насилие във вчерашния ден? Служители на МВР и на НСО се стремяха да предпазят да няма трайни последствия за лицето, което беше вече обезвредено", каза Цветанов.

Енимехмедов сам обяснява, че преди 2 години е бил част от криминалния контингент. Този човек е бил близък с един от известните наркоразпространители в София, с Христо Ширев. Енимехмедов си е признал, че дори е употребявал кокаин, но от две години е решил да наблюдава политическия живот в страната и е искал да участва в него. Той е казал, че дори е гласувал за ДПС. В последните няколко месеца се появява отключващ момент, в който той решава да направи политическа демонстрация, заяви още Цветанов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

165 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #165
 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #164
 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #163
 4. Анонимен
  #162

  Бойко Борисов: -Ако тройната коалиция си беше свършила работата като хората през техния мандат, сега атентата щеше да е успешен! vicove.com)

 5. Анонимен
  #161

  ГЕРБ няма да се коалира нито с ДПС, нито с БСП! Тези глупости ги слушаме преди всеки избори... Как не им омръзна на някои?! http://blog.bg/photos/36845/no.JPG

 6. Анонимен
  #160

  читаците знаеха ,че този е от техните,затова и не го убиха,представяте ли си какво щеше да бъде ако беше българин????????пълна читашка уйдурма!!!!!!!!!!!

 7. Анонимен
  #159

  г-н Премиера, да спре с този изказ да нарича всички свои опоненти наглеци ,лъжци и т.н .Нека да потърси друга лексика ,иначе оставам с впечетлението ,че той създава омразата в обикновеният български гражданин.

 8. Анонимен
  #158

  Политическият поръчител на нападението е Бойко Методиев Борисов. Той единствен има интерес от това. Подменя дневният ред на медиите - вече не го питат за медийния монопол, не го питат за обединението на някой в автентичната десница, не го питат за въртеливата позиция по референдума, не го питат за кражбите на Цецо и Кумецо, едва ли ще дойдат протестиращи работници, чиито заплати не са изплащани маса време, няма да има критичен извънреден устен доклад... Ще ни казват отвън само не се палете на етническа

 9. Анонимен
  #157

  152, на кои комунисти спря далаверата премиера?

 10. Анонимен
  #156

  Не разбрахе, дали при посещението си в Австрия Бойко Борисов е имал среща с федералния канцлер на Република Австрия Вернер Файман, дали е бил приет от федералния президент Хайнц Фишер и от президента на Националния съвет (Парламента) Барбара Прамер? Ако посещението на българския министър-председател е останало само на провинциално ниво, това показва, къде е поставена България, както безпомощността на посланика ни във Виена.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.