Борисов: Още през 97-ма виждаха, че имам огромен потенциал

Борисов: Още през 97-ма виждаха, че имам огромен потенциал

Министър-председателят Бойко Борисов бил забелязан още през 1997 година. Това става ясно от собствените му думи в интервю за вестник "Преса". Не се разбира обаче кой точно го е забелязал преди 16 години.

"Едва ли през февруари 1997-а някой е знаел, че вие ще станете премиер", казва журналистката Валерия Велева, която води разговора с премиера, посветен на документите от досието "Буда“. "Хайде бе", отвръща Борисов, и след още една реплика, че по това време той е бил шеф на охранителна фирма и никой, дори той самият, не е подозирал, че ще влезе в политиката, обобщава: "Разбира се. Още тогава те виждаха, че аз имам огромен потенциал. И тези хора, които работят с мен, видяха оперативни интереси".

След това си заключение, обаче Борисов отхвърля, че е "продукт на службите". "Те са се опитвали да ми правят зло, не разбирате ли? Те могат да ви плюят както искат....Виждате, рано или късно, тези материали изтичат. Нито една от тези информации нито е доказана, нито е вярна. Колко години преди мен бяха на власт? Ако е имало нещо вярно, да са ме размазали... Хората около Алексей Петров са организирали това срещу мен... И един месец след като този Спас Спасов (началник сектор в ЦСБОП, който утвърждава разработката, бел. ред), както му викаха, чичо Скрудж, отиде при Алексей Петров и взривиха джипа на Цветелина", обяснява Борисов.

На въпрос дали тогава е попитал оперативните работници Иван Йовчев и Младен Георгиев защо са записали в документацията формулировката за престъпната дейност, която днес го злепоставя, Борисов забравя, че две изречения по-рано е обобщил документите като глупости. "Не ми е работа. Ако ги питам, утре ще кажат, че ги притискам. Ако са имали и най-малката информация за мен, защо планът няма развитие?!", заявява Борисов.

"Ако това хвърля някаква сянка върху мен, както вие твърдите, никога евроатлантическите страни не биха ми давали толкова висока оценка за работата досега. Последни издихания на мафията и на организираната престъпност, и на покровителстващите ги по това време политици - не могат да понесат нито спирането на АЕЦ"Белене", нито изграждането на "Набуко". А нашите опоненти стоят на сайта на "Хизбула", обяснява Борисов, прехвърляйки отново топката на бившия премиер Сергей Станишев.

Попитан защо в оповестения от "Биволъ" пореден документ за разработването му от ЦСБОП през 1997 г. е заложено "да се установи съпричастност на обекта към мощните икономически групировки“, министър-председателят отговаря: "Я проверете колко доноси има организирани срещу колко много хора. Включително и срещу Вежди Рашидов. Те така се прикриваха, за да могат да контролират политическите процеси. Каква престъпна дейност съм имал аз!"

Споделяне

Още по темата

Още от България