Борисов: Осигурили сме пари за Covid-19 до май, следващите ще решат как да продължат

През април се очакват общо 700 хил. ваксини и първа пратка с 40 000 дози от Janssen

Борисов: Осигурили сме пари за Covid-19 до май, следващите ще решат как да продължат

Изпълнили сме нашия ангажимент и сме осигурили необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май. Следващото правителство и парламент ще решат как да продължи финансирането на системата занапред. Това е демокрацията, обяви премиерът Бойко Борисов на традиционното си съвещание за епидемията с Националния оперативен щаб и министри в понеделник.

Той опроверга появили се информации за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната.

На съвещаниетому бе докладвано, че България очаква 230 000 дози ваксини срещу Covid-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април, като след срещата на април се очаква и първа пратка от 40 000 дози от последната одобрена в ЕС ваксина – на фармацевтичната компания Janssen, чест от Johnson&Johnson.

Осигурени са достатъчно количества ремдесивир и здравната системата разполага и с всички необходими медикаменти, дезинфектанти и кислород за лечението на пациентите с коронавирус, докладваха здравните власти на съвещанието.

Борисов отбеляза още, че до края на седмицата се очакват над 10 000 флакона ремдесивир, а за медикамента правителството е отпуснало финансиране от 80 милиона лева. Премиерът допълни, че са осигурени и средствата за допълнителните възнаграждения на всички служители на първа линия в битката с коронавируса.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че броят на пациентите в лечебни заведения е повече от предходната вълна, но въпреки това система издържа, благодарение на предварителната подготовка и допълнителните количества дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородните инсталации в болниците.

Нямаме притеснения по отношение на повишеното търсене от болнични грижи на пациентите, увери Ангелов. Здравният министър коментира, че на национално ниво от практиката се налага изводът, че изключително много млади хора, които боледуват от Covid, при това тежко, късно търсят болнична помощ.

През април: общо 700 хил. ваксини, първа пратка с 40 000 дози от Janssen

По отношение на ваксинацията Ангелов отчете, че досега са поставени 436 513 дози ваксина и до края на тази седмица очакванията са да бъдат достигнати половин милион.

"Днес получихме 31 590 дози от Пфайзер, от 5 април до края на месеца през 7 дни регулярно ще получаваме по 62 010 дози от Pfizer. Утре получаваме 51 600 дози от Моderna", заяви още Ангелов. По отношение на AstraZeneca министърът добави, че в сряда се очакват 151 200 дози. "Количеството ваксини за тази седмица е над 200 000 дози. Направена е организация", обяви Ангелов.

Директорът на Изпълниителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че общото количество ваксини за България, което очакваме през месец април, е близо 700 000 дози. За следващия месец имаме потвърждение на близо 250 000 дози от ваксината на Pfizer, 90 000 дози – на Моderna, 300 000 дози – AstraZeneca, а след средата на април очакваме близо 40 000 дози от последната одобрена от Европейската агенция по лекарства ваксина – на Janssen (Johnson&Johnson).

Болници подновиха зелените коридори, но при по-слаб интерес

От понеделник големите столични болници като ВМА, Пирогов, Иван Рилски подновиха т.нар. зелени коридори за имунизация с ваксината на AstraZeneca, но се радват на по-слаб интерес.

До обяд в "Пирогов" бяха ваксинирани около 30 души, а в "Иван Рилски" – 15.

Стотина Covid сигнала за ден в Спешна помощ

Директорът на Спешна помощ– София Георги Гелев отчете, че за изминалата нощ е имало 320 повиквания, като 67 от тях са били за COVID-19 и в 25 случая се е наложила хоспитализация. През вчерашния ден общо е имало близо 500 повиквания, от които 110 са касаели Covid-19, като в 35 случая се е наложила хоспитализация.

Гелев отбеляза още, че в сравнение с месец ноември, в момента броят на повикванията е леко занижен.

Болниците продължават да разкриват легла за коронавирус

Боллнични директори отчетоха, че продължават да разкриват допълнителни леглла за пациенти с коронавирус.

"Болниците продължават да се справят добре и да разкриват нови легла, включително във ВМА тази сутрин още една клиника е трансформирана в Covid-клиника, за да можем да поемем всички случаи, които идват", заяви председателят на НОЩ и началник на Военномедицинска академия Венцислав Мутафчийски.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов докладва, че от днес в лечебното заведения се разкриват още 36 легла като всички те са оборудвани с кислород.

"Подготвили сме и всички реанимации, ако се наложи да се разкриват допълнително реанимационни легла", добави Балтов. По думите му работещите в лечебното заведение са мотивирани да помагат максимално на пациентите. Директорът на "Пирогов" потвърди също, че допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия са осигурени.

24% от направените тестове са положителни за Covid-19

983 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, показват данните в Единния информационен портал. 

Положителни са над 24 на сто от направените общо 4094 теста.

Починалите с коронавирусна инфекция са 60 души, излекуваните са 457. 

Общо 9839 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 773 в интензивни отделения.

Най-много са новите случаи в София-град – 318. Следват Варна и Бургас съответно с 91 и 89 новозаразени.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 11 703. Нови 10 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Общият брой на поставените дози ваксини у нас е над 436 000, като новите за денонощие са 2383.

Общо ваксинирани хора с втора доза са 88 214.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?