Борисов: Оставям на искащите оставката ми 29 млрд. евро от бюджета на ЕС (видео)

Борисов: Оставям на искащите оставката ми 29 млрд. евро от бюджета на ЕС (видео)

"За хората, които ми искат оставката, им оставям 29 млрд. евро за следващите години. Това са близо 60 милиарда лева и е повече, отколкото при социалистическите правителства беше всичко, което изкарваше България".

Това каза във видеообръщение от Брюксел премиерът Бойко Борисов, след като лидерите на ЕС постигнаха споразумение по бюджета на съюза до 2027 година. Той обяви, че продължилите пет дни преговори са "'трудно описуеми".

Думите му идват на фона на това, че вече почти две седмици в София и в други градове в страната и извън нея хиляди хора настояват за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

"Пакетът за България в новата финансова рамка на Европейския съюз за следващите 7 години е близо 29 млрд. евро. Това са повече пари в новия бюджет и сме една от малкото страни, които ще получат повече пари - близо 1 млрд. евро в сравнение с в момента. И това при положение, че новият бюджет на ЕС е орязан с 62 млрд. евро. Затова заслужавам да ми се иска оставката - 2 млрд. лв. повече за България при цялото окастряне", каза още премиерът.

Той добави, че се запазват средствата по селскостопанската и по кохезионната политика, което "беше нашата "червена линия". "За кохезионната политика са заложени 9 млрд. евро, с 800 милиона евро повече от досегашния бюджет. Това е важно за постигането на основните ни цели - конкурентоспособност, икономически растеж, заетост", добави той. 

Борисов разказа как към 4 ч. сутринта е блокирал взимането на решения, докато България не получи подкрепа допълнителни целеви средства от 200 млн. евро за най-слабо развитите региони.

"Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е изключителен приятел на България. Канцлерът Ангела Меркел искаше да се каже, че с тези допълнителни 200 милиона евро много помогна. Огромна подкрепа от канцлера на Австрия Себастиан Курц, който направи изказване пред Европейския съвет, все едно е премиер на България. Премиерът на Холандия Марк Рюте - специално благодаря", разказа премиерът.

Борисов обясни, че преговорите за бюджета на ЕС са приключили около 5:40 ч. Във вторник сутринта.

"Колкото и да ви звучи нескромно, всички ми благодариха за помощта, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ми се обади по телефона, за да благодари за огромната помощ, която съм му оказал за преговорите", добави премиерът. 

Споделяне

Още по темата

Още от България