Борисов от Кубрат: След Брекзит много англичани ще искат българско гражданство

Туроператори се надяват да нарастват посещенията на "обеднели" британци

Снимка: БГНЕС

"Много англичани се чудят как да се върнат обратно в Англия. Така че проблемите са за Великобритания, не за нас. Ще искат сигурно гражданство – ние сме отворени, добре дошли са". Така премиерът Бойко Борисов коментира решението на Великобритания да напусне ЕС.

"Целият свят се дели, правят се нови разделителни линии, само за въоръжение се говори, а тук ме питат само за пенсии и за асфалт. Никой не ме пита за кораби и самолети”, заяви премиерът, след като откри многофункционална спортна зала "Кубрат”.

Туроператори пък очакват ръст на британските туристи, които след референдума щели да обеднеят и да открият България като нискобюджетна туристическа дестинация.

Винаги, когато икономиката на Великобритания е била във възход, нейните граждани са предпочитали престижните туристически дестинации, а когато са в криза - търсят нискобюджетните, коментира за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Туристическият бизнес в България очаква в периода 2017 -2019 г. страната да е търсена и предпочитана от британските граждани, за които ще е непосилно да почиват в Швейцария, Франция, Германия и Испания и други европейски страни.

Всички търговци, включително и тези в туризма - хотелиери, които са подписали договори в английски лири, и не са получили предплащания по тях, за да ги вложат в подготовка за сезона, а ги държат в наличност, в момента са с 9 на сто загуба заради обезценката на лирата, изчисли Драганов.

По думите му България отдавна не е хит на имотния пазар във Великобритания, тъй като сме загубили доверието им, допълни Драганов.

Споделяне

Още по темата

Още от България