Борисов отчете 800 000 евро общински икономии откакто е кмет

С постигнати общински икономии в размер от 800 хил. евро заради паднали лихви след двукратното повишаване на кредитния рейтинг, се похвали кметът на София Бойко Борсов, който отчете чрез пресцентъра си дейността на Столична община от ноември 2005 г., когато той пое управата на града, до този момент.

За периода са увеличени собствените преходи на общината до 388.4 млн. лв. презтази година, пише в отчета, но без да посочва какъв е ръстът спрямо предходен период. Общината е събрала от продажба на имоти  "по пазарни цени" над 32 млн. лв. Повишена е събираемостта на местните данъци и такси след преминаването на данъчните служби към Столичната община с  21 млн. лв.

С основно ремонтирани 14 булеварда и частично подменени 650 хил. кв. м пътни настилки, стартирал строеж на бул. "Тодор Каблешков", завършен е бул. "Скопие", както и е възстановено или наново изградено осветлението на 28 улици, отчита управлението си Борисов.

Освен проектите за разширението на метрото до "Младост" и пробива на бул. "Данаил Николаев" при Сточна гара, за еврофинансиране се подготвя и план за управление на трафика на София.

Кметът отчита разкриването на 1 500 нови места в детски градини, изграждането на пет нови забавачки и подготовката за строителството на още четири. Подготвя се единна информационна система в детските градини и интегрирана система за видеонаблюдение, докладва Борисов.

Столичната община е дофинансирала с 19 млн. лв. медицински дейности извън клинични пътеки и е купила медицинска апаратура за 12 млн.лева.

През периода на управлението на Борисов общината е разработила стратегията за дългосрочно управление на битовите отпадъци, определени са четири площадки за инвестиционни предложения за изграждането на съоръжения за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци. Изготвен е работен проект за залесяване около депото в кв.

"Суходол" и е започнало осъществяването на програмата за подобряване на социалната и техническа инфраструктура в с. "Горни Богров", изготвен е идеен проект за мобилна инсталация за рециклиране на строителни отпадъци.

Изчистени са били близо 52 млн. куб. м отпадъци от нерегламентирани сметища, които са вкарани в специален кадастър.

В девет общински дружества и една дирекция на кметството са разкрити престъпления и длъжностни нарушения. Това са фирмите "Озеленяване", "Топлофикация-София", "Галатея 2002", Столичен медицински холдинг, "Софийски имоти", "Столичен електротранспорт", ОП "Екоравновесие", "Пазари Север","ВиК" и дирекция "Зелена система". По отделните случаи са образувани наказателни дела срещу отговорните лица, има и уволнени шефове.

Борисов отчита и довършена процедура по предоговаряне на концесионния договор за "Софийска вода", при която са били намалени оперативните разходи на дружеството и е постигнат по-силен контрол, както и участие на общината при изготвянето на инвестиционните планове на концесионера.

Сред другите неща, които кметът е направил са осветяването на 102 обекта - църкви, манастири, сгради, паметници, паркове и градини, възстановяването на езерото "Ариана", ремонта на 11 фонтана, въвеждането на услугата за таксуване на паркиране със SMS, събарянето на 40 опасни сгради, ремонт на общинските театри, обновяване на осем градини от спонсори и определянето на три велосипедни алеи.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?