Призован на разпит заради последния СРС-скандал

Борисов отиде в прокуратурата и "разговаря" за незаконното подслушване

Бившият премиер отново не коментира записания в дома му в Банкя разговор с Кокинов и Найденов

Борисов излиза от Съдебната палата в София. Сн.: БГНЕС

Бившият премиер Бойко Борисов е оказал съдействие на прокуратурата, за да бъде установена евентуалната банда, която експлоатира незаконни специални разузнавателни средства (СРС). Това стана ясно от думите на самия Борисов, който в продължение на час и половина в понеделник бе на разпит във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

От десетина дни Инспекторатът към ВКП води проверка във връзка с изтеклите в медиите аудиозаписи от скандален разговор между бившия премиер, ексаграрния министър Мирослав Найденов и подалия оставка като магистрат бивш ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП) Николай Кокинов.

"Разговаряхме на тема как да се установи тази престъпна група, която организира незаконни подслушвания в домовете на хората", каза Борисов пред журналисти, допълвайки, че се спира пред тях "само от уважение".

Това негово изявление очевидно представлява пореден опит да омаловажи сериозността на диалога му с Кокинов и Найденов, който изненадващо видя бял свят на 26 април. В рамките на прокурорската проверка по случая Борисов няма как да бъде извикан просто, за да си поговори с обвинителите за проблема с незаконното подслушване, а целта е да даде конкретни обяснения за неформалната среща в дома му.

Още преди седмица той загатна пред медиите, че няма нищо против да се отзове на призовка за разпит в държавното обвинение, но само, за да разбере "кой ме подслушва в тоалетната".

В понеделник Борисов отново отказа да коментира съдържанието на разговора си с Кокинов и Найденов, от който стана ясно, че тримата обсъждат възможностите за манипулиране на делото срещу бившия министър, обвинен за корупция, принуда и престъпление по служба.

От аудиофайловете от въпросните СРС-та, които бяха обявени за незаконни и от прокуратурата, и от МВР, се разбра още, че Борисов е бил уведомен от Кокинов за резултатите от проверката на мобилното подслушване във вътрешното министерство два часа, преди те да бъдат обявени официално от главния прокурор Сотир Цацаров.

Самият Цацаров коментира преди празниците, че това е най-голямото нарушение на бившия му подчинен Кокинов. В понеделник обаче експремиерът отрече да е получавал преждевременно резултатите от проверката на прокуратурата.

"Никой не е давал никога никакви резултати от разследване и както и вие, и аз до ден-днешен не знам кой е извършил тези записи, но става въпрос за престъпна група, която подслушва хората в домовете им", заяви Борисов на излизане от Съдебната палата.

На записа от разговора му с Кокинов и Найденов обаче ясно се чува как той обяснява по телефона на някого, че са установени сериозни нарушения и, че ще бъдат обвинени четирима високопоставени служители на Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в МВР.

Тази проверка прерасна в разследвания срещу бившите директори Цветан Иванов, Камен Костов, наследникът им Сергей Кацаров и подчинения му Радко Димитров. Делата срещу първите трима преди седмица бяха спрени, като от прокуратурата обявиха, че са открили достатъчно данни за престъпления, извършени от Цветан Цветанов. Той пък от своя страна коментира, че би се отказал от имунитета си като кандидат-депутат, но едва след изборите в неделя.

Водената от ВКП проверка по скандалните записи от дома на Борисов трябва да установи дали те са автентични, както и дали в тях има данни за извършени престъпления от тримата събеседници.

Именно заради скандалното си участие в разговора с Борисов Кокинов подаде оставка като ръководител на СГП и като магистрат. Висшият съдебен съвет (ВСС) вече го освободи от ръководния пост, който временно бе зает от Роман Василев, който месец по-рано скоропостижно бе оневинен от ръководството на прокуратурата за множеството си нарушения на Закона за СРС-тата по делото срещу ексвоенния министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

До момента Бойко Борисов не е коментирал същината на записания разговор, като предпочита да съсредоточава вниманието си само върху факта, че домът му в Банкя е бил подслушван незаконно. Подобна позиция изрази и премиерът Марин Райков, който преди седмица обяви, че "основното в случая" е, че предшественикът му е станал жертва на незаконни СРС-та.

Междувременно в. "Преса" съобщи в понеделник, че Николай Кокинов вече е дал обяснения в рамките на проверката на ВКП, като не е отрекъл автентичността на скандалния запис от дома на Борисов. Както Mediapool писа още преди десетина дни, вече бившият градски прокурор не бе отрекъл участието си в "беседата" и пред ръководството на държавното обвинение, което го привика веднага след изтичането на аудиофайловете в медиите.

След призоваването на Борисов в прокуратурата остава само Мирослав Найденов да бъде разпитан, което се очаква да стане идните дни. В момента той има статут на защитен свидетел по разследването за незаконно подслушване в МВР. На Найденов бе назначена охрана по негово желание, само ден преди записите от Банкя да бъдат изпратени анонимно до двайсетина медии. Тогава той бе привикан в прокуратурата заради свое интервю пред бТВ, в което обяви, че всички министри от кабинета "Борисов" знаели, че са подслушвани и следени по нареждане на Цветан Цветанов. Такива изявления пред медиите направиха и бившите депутати от ГЕРБ Емил Димитров и Иван Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?