Борисов: Отидох в Русия да видя какво е трасирал Радев, не беше трасирано нищо

За първи път от една година премиерът отиде на парламентарен контрол

Снимка: БГНЕС

"Отидох в Русия да видя какво е трасирал президентът Радев, не беше трасирано нищо".

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в петък в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев за посещението на Борисов в Русия в края на май.

Това е първото явяване на министър-председателя на парламентарен контрол от близо година насам. За последно той се е подлагал на контрол на 7 юли 2017 г., когато е отговорил на въпрос на Корнелия Нинова за Бялата книга за развитието на Европа.

Борисов каза, че България има договор за газ до 2030 г., а в случая става дума за допълнително количество газ, което ще влезе в България, и по третия либерализационен пакет на ЕС трябва да се прецени как да бъде прекарано през газопреносната система на страната до Сърбия, Унгария, Македония, Гърция. "Това е проблемът между ЕК и Русия", посочи Борисов.

Той информира, че на 13 юни в Белград се събират министри, ЕК, представители на руския газов гигант, за да решат как газът, поне част от него, да се търгува на територията на България, а другата част да бъде с директни договори със Сърбия и Унгария.

Този отговор обаче не удовлетвори Антон Кутев и той обвини премиера, че не е разбрал какво му е говорил руският президент Владимир Путин. Кутев го обвини, че лъже, че България вече е на газовата карта.

"Вие, изглежда, сте били на различни срещи с г-н Путин, защото вашата оценка, поне това, което казва Министерски съвет в официалното си съобщение, коренно се различава от това, което казва Кремъл. Вие говорите как през България ще преминават 35 млрд куб м. газ, Дмитрий Песков (говорител на Кремъл, б. р.) казва, че договорености по доставката на газ за България от "Турски поток" няма. Нито едно от съобщенията на МС не отговаря на това, което казва Путин, още по-малко Песков, Вие просто не се разбирате с тези хора, вие имате някакъв начин на комуникация, съвършено различен от техния", заяви Антон Кутев.

Последва второ излизане на Борисов на трибуната.

"Винаги, когато съм бил в парламента, вие чакате да дойда не за да свършим работа, а за да си кажете това, което сте си намислили. Вместо да ме питате мен, питайте президента какво е трасирал на срещата си с Путин. Три часа си говорих с Путин. Толкова да не съм разбрал какво е казвал, а на живо го предаваха - не мога да се съглася с вас", коментира Борисов.

Той добави, че използването на случая депутатът от БСП да се заяжда с него и да си разменят реплики на висок тон не помага на никого.

"Вие използвате случая да се заяждате с мен и да си разменяме реплики, на никого не помага. От една страна нашите партньори ми пишат, че съм васал на Путин, вие - че не се разбирам с него. На кого да повярвам накрая, а три часа си говорихме най-добронамерено и като дойде тази година в България, ще го помоля да седне да ви обясни на руски и той какво мисли", заяви премиерът. Преди дни в интервю за бТВ финансовият министър Владислав Горанов също се опита да оправдае отсъствието на премиера от парламентарния контрол с аргумента, че опозицията истеризира дебата и премиерът не можел да си губи времето с това.

По време на словесната престрелка в пленарната зала Кутев намекна, че ГЕРБ нямат достатъчно висок рейтинг. "Президентът Румен Радев има по-висок рейтинг от вас и вие очевидно не можете да свикнете с това", каза Кутев.

"За рейтинги мога да кажа, че ГЕРБ има по-висок рейтинг от БСП, а Мая Манолова - от този на президента. Но това не значи нищо", подчерта Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес