Борисов отказа подкрепа за десния кандидат-президент

Борисов отказа подкрепа за десния кандидат-президент

Бойко Борисов отказа подкрепа за десния кандидат-президент Неделчо Беронов, който заяви, че няма да прави сделки със съвестта и почтеността си и да настоява пред ДСБ за оттегляне на съдебна жалба за отстраняване на столичния кмет.

Това стана в понеделник следобед, часове след сутрешното кафе, което двамата изпиха в дома на Беронов в знак на бъдещото взаимодействие на президентските избори. Те са се обединили около общата политическа позиция срещу управлението на тройната коалиция, олицетворявана от президента Георги Първанов.

Неформалният лидер на ГЕРБ обаче постави “условие” – кандидат-президентът на десницата да заяви позицията си по исканото от столичната организация на ДСБ отстраняване на Борисов от кметския пост.

Борисов е предоставил документите от решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), която с 15 на 2 гласа отхвърли искането на ДСБ, което бе мотивирано с актуалното според съдебните регистри участие на Борисов в управлението на две фирми. По закон това е несъвместимо с кметския пост. Комисията обаче отхвърли искането след като кметът предостави документи, че е поискал в срок отписването си от управлението на фирмите.

По –късно в понеделник Беронов заяви на среща с избиратели в Плевен, че не е поемал ангажимент да решава вътрешнопартийни спорове.

"В папката, която ми даде днес Бойко Борисов има две твърдо установени неща", заяви Беронов. "Първо, Бойко Борисов своевременно е направил необходимото да се освободи от всички търговски дружества, на които е бил член или управител при приемането на кметския пост. Вторият неоспорим факт е, че съдебната регистрация на тези промени е закъсняла и точно тук възниква проблема, който съдът трябва да реши. Аз в никакъв случай няма да се намеся в него. Ни най-малко не се отказваме от подкрепата на ГЕРБ, но не можем да се ангажираме с подкрепа, която трябва да се плати с оттегляне или ликвидиране на въпросното дело", допълни кандидат-президентът.

"Аз се ръководя от общонационални интереси, а не от нечии лични и ми е крайно обидно да чувам, че Иван Костов ръководи действията ми. Не съм член на ДСБ, нито имам ангажименти към тази партия, въпреки, че тя първа издигна кандидатурата ми”, допълни Неделчо Беронов.

Малко след това Бойко Борисов се е обадил по телефона и му е пожелал “самостоятелен успех” в изборите.

Кметът заяви още, че Беронов е “марионетка” на Иван Костов и ако той стане президент, то все едно Костов е станал президент.

Съжалявам за десните избиратели, каза Борисов и допълни: “Затова се унижих и отидох в дома му на крака, защото моята цел е била единен демократичен фронт.”

В събота сдружение ГЕРБ прие декларация, че няма да подкрепи Първанов и покани на среща кандидат-президентската двойка Неделчо Беронов – Юлияна Николова.

При новото развитие на обстоятелствата едва ли ще има нова официална среща между дясната кандидат-президентска двойка и Бойко Борисов, въпреки изявлението на Беронов в Плевен, че такава ще се проведе до края на седмицата и на нея ще бъде обсъдено евентуалното обединение.

Оттук нататък остава открит въпроса с участието на ГЕРБ в президентските избори. Очаква се сдружението да реши дали да излъчи свой кандидат – Бойко Борисов или заместника му Цветан Цветанов, или да подкрепи друг кандидат, различен от Беронов и Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България