Заради опасения от скрита приватизация

Борисов отказа продажба на част от държавна печатница на фирмата на Петър Кънев

Борисов отказа продажба на част от държавна печатница на фирмата на Петър Кънев

Заради опасения да не бъде обвинен в “скрита приватизация“ премиерът Бойко Борисов отклонява предложение на образователното министерство част от държавна печатница да бъде продадена на фирмата на бившия депутат от БСП Петър Кънев - “Демакс“ АД. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерския съвет, разпространена в петък.

Министър Сергей Игнатов иска от Министерския съвет да даде съгласие за продажба на част от недвижим имот, собственост на “Образование и наука” ЕАД – София. Става въпрос за 3101 кв. м. от общо 31 590 кв. м разгърната площ. “Този имот е строен навремето много амбициозно като печатница, в която трябва да работят над 2 хиляди души.

Днес целият производствен цикъл е свит и там са около 187 човека. През 2005 г. “Демакс” АД е закупило от този имот 4866.72 кв. м и по доклада, който имам от изпълнителния директор, те искат да купят още тези 3 хиляди кв. метра. Към настоящия момент “Образование и наука” ЕАД притежава сграден фонд, който значително надхвърля нуждите и същевременно за него се правят разходи по стопанисването му, които са свързани с поддръжка, данъци и такси. Свободните площи се отдават под наем, а голяма част са свободни, защото и никой не ги наема. Така че, това е предложението“, обяснява Игнатов.

Не си мислете, че на запад всички имоти са придобити законно“

Да се знае, че и ние сме дали нещо на Европейския съюз – как да конфискуват имотите, придобити по престъпен начин. Не си мислете, че на запад всички имоти са придобити по законен начин, коментира още премиерът Бойко Борисов по време на последното заседание на Министерския съвет.

Поводът за коментара му е одобряване на българската позиция в заседанието на Съвета на Европейския съюз “Правосъдие и вътрешни работи“, което ще се проведе на 7 и 8 юни 2012 г. в Люксембург. Правосъдният министър Диана Ковачева информира, че на заседанието ще представи приетия наскоро Закон за конфискацията.

Тъй като частната фирма и преди е придобивала части от имота на държавното образователно дружество, Борисов се усъмнява, че става въпрос за скрита приватизация и след още няколко такива сделки контролният пакет ще бъде “измъкнат“ от Министерството на образованието. Борисов пита какво пречи сделката да мине през Агенцията за приватизация, но Игнатов обяснява, че за целта е нужно решение на Народното събрание, тъй като дружеството е в забранителния списък.

На практика ние с това решение сега обикаляме забранителния списък в закона и влизаме в тази посока. И утре именно в това Народно събрание ще излезе опозицията и ще каже – защо заобикаляш закона и защото правиш скрита приватизация?! И аз какво ще им отговоря?“, пита Борисов.

Игнатов посочва, че според юристите, с които се е консултирал, не става въпрос за скрита приватизация.

Аз не се съмнявам в теб, не ме разбирай грешно, но тези, които са ти поднесли всичко това, утре ще те пратят на питане или най-вероятно ще ме питат мен, защото ще има министерско решение. Ако това, което казваш като мотиви, е така, повтарям, не се съмнявам, ще отидеш в парламента, ще поискаш от парламента за този обект поради тази причина съгласие на парламентарните групи да ти дадат ОК и тогава ще го пусна по този начин. Ако не, ставаш уязвим, покрай теб и аз“, заявява Борисов.

Още повече, че това е техен депутат – Петър Кънев, бивш депутат от БСП. В смисъл, нямаме никакво основание да се притесняваме морално, но би могло да ни атакуват. Затова няма да я приемем тази точка, докато не я прекараш през парламента“, отсича премиерът.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?