Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов отказа среща с президента на Македония: Щеше да е предателство

Атакуван от Радев, БСП и Георге Иванов, премиерът приветства колегите си в Атина и Скопие за храбростта им

60 коментара
Бойко Борисов подкрепя твърдо усилията на македонския си колега Зоран Заев за решаване на спора с името на Македония. Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с президента на Македония Георге Иванов, който е в София по покана на президента Румен Радев. Причината е, че Иванов се стреми да провали трудно постигнатото споразумение между Скопие и Атина за името на Македония, което би отворило пътя за евроатлантическата ѝ интеграция.

"Докато няма споразумение, няма никакъв шанс да мръднат напред нито за НАТО, нито за Европейския съюз. Ако въпросът не се придвижи, аз изобщо ставам пълен песимист за развитието на Балканите", заяви Борисов часове, след като Георге Иванов обяви, че няма да подпише договора за името Северна Македония, постигнато от правителството на Зоран Заев, и демонстративно изгони македонския премиер след двуминутна среща.

"Щеше да е предателство, ако след срещата за 120 секунди, аз днес да го посрещам с фанфари и почести. Нямаше да е честно заради техните (на Заев и Ципрас – бел.ред) усилия. Прецених, че днес не е моментът", добави Борисов.

Безпрецедентният му ход му навлече критики и от Румен Радев, и от македонския му колега Иванов, и от БСП.

Радев обвини премиера, че отказва диалог

Президентът Радев, който също подкрепя постигането на решение за името на Македония, реагира остро на решението на Борисов да откаже среща с Георге Иванов. По думите му това бил отказ от диалог. Той отбеляза, че се надява ангажиментите за Западните Балкани "да не се сведат само до прегръдките". Борисов отвърна лаконично, че Радев има право да го критикува и напоследък само това прави.

"От кое бягам, толкова срещи проведохме? Какъв диалог да проведа днес с Георге Иванов, какво да му кажа, много хубаво си направил, като знам какво струваше на всички месеци наред", разясни позицията си Борисов.

Георге Иванов обаче го обвини, че с отказа си за среща Борисов взима позиция във вътрешния спор в Македония.

Подобна позиция обявиха и от БСП. "Обединените патриоти" обаче подкрепиха Борисов с аргумента, че така той не позволява завръщането на антибългарски настроения в Македония.

Борисов подкрепи управляващите в Атина и Скопие: изключително храбри

Борисов подкрепи премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас за положените усилия да решат спора. И двамата са изправени пред силен натиск от опозицията в страните си, която организира протести срещу решението за новото име.

"Независимо че са социалисти, Алексис Ципрас и Зоран Заев са изключително храбри. Македонците обичат тази дума. Те са смели премиери от противниковото ми политическо семейство. Те имат цялата ми подкрепа за усилията и рисковете, които поемат. Много е лесно да застанеш отстрани и да критикуваш, но не е нито държавническо, нито честно", каза Борисов и допълни, че е разговарял с дяната опозиция и в двете страни.

" Президентът Георге Иванов знае прекрасно, че единственото, което искаме за Македония, е европейска интеграция, влизане в ЕС и НАТО, просперитет и свързаност. Към президента Иванов съм се отнасял винаги с огромно уважение. Всяко мое изказване започвам с това, че по никакъв начин не се месим в работата на македонските институции и в спора с Гърция", добави той.

Радев зове Иванов да възстанови диалога в Македония

Президентът Радев призова македонския си колега да възстанови по възможно най-бързия начин така важния диалог между институциите в такъв критичен момент за страната, за да се избегнат всякакви възможности да бъде стопиран процесът на евроатлантическа и европейска интеграция на Република Македония.

"България е силно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка от изминалия ден, от скъсването на диалога между институциите в един такъв критичен за Република Македония момент", добави той.

Приоритетът "Западни Балкани" да не се свежда само до прегръдките

Президентът Радев индиректно критикува Борисов, че "когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него".

"Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките и да не абдикираме от проблемите. Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, опозицията и т.н. Само така ще имаме констурктивни и приятелски отношения", посочи Радев, уточнявайки, че срещата му в София с Георге Иванов е била планирана още от февруари.

В момента Борисов е в Израел и палестинските територии, тъй че вероятната му среща с Иванов щеше да се състои в петък сутринта. Посещението на Иванов донякъде съвпада и с отпътуването на Захариева за Македония, където тя ще посети Ново село, Струмица и Скопие на 15 и 16 юни, но няма да има срещи с представители на правителството.

Георге Иванов: Борисов заема страна

След срещата си с Радев македонският държавен глава коментира, че "Борисов си носи отговорността за отказа от среща, но така не реализира основната цел на европредседателството си".

"Бойко Борисов е премиер на страна, която председателства ЕС, и постоянно говори за диалог. Но с този негов жест той заема страна и не реализира основната цел на председателството си“, посочи Иванов.

Той отрече да е гонил премиера Зоран Заев и коментира, че управляващите в Македония и без него ще завършат договора.

Правителството на социалдемократа Зоран Заев показа, че е готово на отстъпки и спрямо Гърция, за да се придвижи към ЕС и НАТО, но най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ организира масови протести и поиска оставката му. Подобна позиция има и президентът Георге Иванов. Той не приема идеята новото име Северна Македония да бъде erga omnes - както за международна, така и за вътрешна употреба, което ще наложи промяна на Конституцията.

"Призовах президента Иванов да бъде не само участник, но и водач в този диалог. Това е важно условие за постигане на обявените приоритети – членство в ЕС и НAТО", коментира Румен Радев.

БСП: Борисов се намесва в един вътрешен спор

От БСП определиха поведението на Борисов като "доста директна намеса в един вътрешен спор в Република Македония".

"Този отказ си го обяснявам с това, че само преди ден пък македонският президент отказа да коментира споразумението между Гърция и Република Македония за името с македонския премиер", каза депутатът от БСП Кристиан Вигенин, бивш външен министър.

Според него обаче посланието трябвало да е по-позитивно: "От моя гледна точка премиерът трябваше да обясни на президента, че ситуацията в Република Македония изисква повече разум, мъдрост, по-силен ангажимент за търсене на решение, а не политически демонстрации на каквито бяхме свидетели вчера".

Не си спомням подобен случай, поне в най-новата ни история, коментира Кристиан Вигенин.

"Може би се е случвало да няма такъв прием, но когато това не е планирано предварително в програмата. Доколкото разбирам, то е било планирано", добави той.

ВМРО приветства решението на премира

От ВМРО обаче приветстваха решението на Борисов.

"Македонският президент е основната причина да се развалят нещата в преговорите между Македония и Гърция за името. И всъщност един от неговите най-близки сътрудници продължава оперативно да се занимава с шпионаж в България", коментира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Отказът дава ясен знак, че България не е съгласна с политиката, която се водеше от Македония допреди една година. Тази позиция на българското правителство е позиция в подкрепа на правителството в Македония и на премиера Заев", каза депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов.

По думите му президентът на Македония продължава да изпълнява тази политика.

"Това е политика, която беше водена повече от 10 години, насочена срещу всички съседи на Македония, насаждане на език на омраза, насаждане на проблеми и нерешаване на тези проблеми десетилетия наред. Българската позиция е правилна, защото той може да е президент на друга държава, но в крайна сметка България в момента е ангажирана държава, която иска да подкрепя интеграцията на Западните Балкани", добави той.

Възможна е ревизия на договора за добросъседство

Бойко Борисов от своя страна каза, че ако наистина се стигне до промяна на името на Македония, ще "впишем допълнително в нашето споразумение за добросъседство това, което се е променило".

"Положихме такива усилия да подпишем договора за добросъседство (подписан през лятото на миналата година – бел.ред.). Вродената ми скромност пречи да кажа, че поколения политици преди мен не го направиха. Не можаха да направят, искаха да го направят", добави Борисов в характерния си стил.

Резервите на България към Северна Македония

България официално подкрепи постигнатото споразумение между Атина и Скопие, което трябва да сложи край на дългогодишния спор между тях за името на Македония и да ѝ отвори вратите за членство в ЕС и НАТО, но с известно закъснение постави и условие – в договора между двете ни съседки да бъде записано, че те няма да имат териториални или културни претенции към България.

Договореното име – Северна Македония, съдържа географски маркер, който според някои може да е предпоставка дори за териториални претенции към България, тъй като част от Северна Македония е и Пиринска Македония.

България трябва да е много внимателна и да иска твърди гаранции

България се нуждае от твърди гаранции, че договорът за добросъседство между двете страни, подписан миналата година, ще остане в сила, каза Румен Радев: "Договорът между Македония и Гърция налага промяна в името на Македония, което за нас означава тя да продължи да спазва своя ангажимент за тълкуване на Конституцията, така че тя да не се превърне в намеса на свои съседи. В договора с Гърция има формулировка, че той няма да бъде насочен към трети страни, което е твърде обща формулировка".

Според него това поставя България в ситуации да търси допълнителни гаранции.

"Категорично трябва да се изключи всякаква намеса и подкрепа на Македония за организации на наша територия, които имат характер срещу нашата Конституция. Очаквам българското правителство и МВнР да впишат тези договорни ангажименти в глава 35 от бъдещата договорна рамка на преговорите на Македония в членство в ЕС“, каза Радев.

Скопие се надява след постигнатото споразумение с Атина, което се очаква да бъде подписано в края на тази седмица, да получи от ЕС покана за започване на преговори за присъединяване.

"Приемаме резултатите от преговорите между Гърция и Македония за името, най-вече и доколкото те премахват важни пречки по пътя на интеграционния процес на Македония. Основният залог за нашата подкрепа за името на Македония е стриктното спазване на договорите ѝ с нас", добави президентът.

"Налице са географски реалности и исторически обременености, които ни задължават в тази ситуация да бъдем изключително внимателни и да следим и да преценяваме не само изхода от преговорите между Република Македония и Гърция, но и най-вече изпълнението на договорните ангажименти в двустранните ни отношения, които трябва да придобият необратим характер", каза Румен Радев.

Миналата година Македония и България след дълги преговори подписаха договор за добросъседство, който трябва да реши спорните исторически въпроси между двете страни. Вече е формирана и обща комисия, която да разгледа общата ни история.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

60 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #60

  ето как, един по един (вкл. и нЕкои тролюве) всички стигнаха до истината: прав е бил Костов - и да признае Македония (правителството Ф.Димитров); и договорите за приятелство да подготви (бравос, пРеслаФФке!); и да определи бОко като 'страхлив меpзавец' (бравос, Борянко!); и да преследва и гони руските мекерета, които и досега драпат да пречат на нормалното ни общуване с макетата ;-)

 2. АлександърНиколов
  #59

  Може би отдавна трябваше Р. България и Р. Македония да направят федерация под името напр. Тракийска Федерация и тогава никой не може да има претенции за името а Македония става автоматично член на ЕС и НАТО. Освен това ако още от преди 28 г. се даваше на македонците бързо и лесно бълг. гражданство, а не да бъдат изнудвани за подкуп, но обратното да им се дава напр. 5000 лв за да започнат трудова деятелност, то отдавна повечето македонци да бяха станали доброволно български граждани и допринесли

 3. Коментарът е изтрит в 04:16 на 18 юни 2018 от автора.
  #58
 4. Лизи Гугуткова
  #57

  ЕС дава зелена светлина на преговорите за присъединяване с Македония и без подписа на Георги Иванов Европейският комисар по политиката за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан изрази увереност в това Само ,че в Гърция е по-трудно...

 5. Коментарът е изтрит в 16:48 на 18 юни 2018 от автора.
  #56
 6. Nikola Nikolov
  #55

  Опазил ме Господ да правя някакви внушения , че мнението , точно на Пикаещия във фонтани , е определящо за някого!!
  Позволих си да насоча вниманието към становището на формация , която е с отявлени русофилски и путлерофилски изявления и действия. Много рядко подобни родоотстъпници се изявяват без инструкции от разни решетници , или директно - от любимата им Масква.Що се отнася до акта /по-скоро дипломатически!/ на Банкянския нарцис , не бива да се забравя , че той е водеща фигура в страната , която

 7. boriana
  #54
 8. Nikola Nikolov
  #53

  Ще се опитам да помогна в изясняването на позициите "ЗА" или "против" , по отношение на въпросното действие на Банкянския нарцис : Днес-15.06. , Пикаещия във фонтани оповести официалното становище на неговата /и на седефчoff-Гоце!/ комуноидна , путлерофилска банда - "Борисов е допуснал велика , огромна грешка , като отказа да се срещне с г.иванов!". Това достатъчно пояснение ли е ?

 9. boriana
  #52
 10. Филка Русофилка
  #51

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.