Борисов отклони иска на “Икуест” за повече пари за чистене

Борисов отклони иска на “Икуест” за повече пари за чистене

Кметът на София Бойко Борисов отклони в четвъртък искането на инвестиционния фонд “Икуест” за увеличаване на цените, по които се чисти града. Това стана няколко дни след като дружеството “Новера”, което е част от фонда и притежава фирмите-концесионери “Волф”, ДИТЦ и “Чистота”, поиска увеличаване на цените за сметоизвозване, метене и миене с 13.42 процента. Освен това се поиска и завишаване на годишна задача със 7 милиона лева.

От “Новера” обосноват хода си с натрупалата се през последните две години 13 процента инфлация и скока на горивата. Искането беше за влизане в сила на увеличението от 1 юли. Това би коствало на общината 3.8 милиона лева. В публичните си изявления преди да се финализира сделката по закупуване на концесията, изпълнителният директор на “Икуест” Георги Крумов декларираше, че ще чисти за толкова, за колкото се е чистило и досега – около 50 милиона лева.

Само два месеца след това обаче беше поискано солидно завишение. “За увеличаване на парите за концесионера по чистотата може да се говори едва след монтирането на GPS-системата и “Икуест” докаже, че има по-големи разходи”, все пак даде шанс на концесионера Борисов.

Той уточни, че монтирането на GPS-и ще покаже колко често се вдигат кофите за боклук, какво количество смет се извозва, по какъв маршрут, какви са разходите за гориво на камионите от чистотата и други подробности.
“На никой не сме давали възможност да ни извива ръцете и сега няма да разрешим”, добави кметът и обясни, че доказването на разходите и на добро отношение към работата трябва да стане в рамките на бюджет’2007.

В последствие кметът формулира позицията си и в специално писмо, което бе изпратено до ръководството на “Новера”. В него се казва, че годишната сума за почистване и задачите са били предадени на дружеството още преди да бъдат приети от Столичния общински съвет като тогава е нямало възражения.

Искането за вдигане на цените по дейности е определено като икономически необосновано, тъй като равнището на инфлацията се определя от 1200 стоки, а растежът на горивата е само 3,43 процента от тази потребителската кошница.

Въпреки твърдото си наглед становище, от Столична община предлагат на “Новера” среща за обсъждане на “всички въпроси и конкретни предложения за оптимизация на дейностите по поддържане чистотата” в София. От писмото на Борисов става ясно, че новите собственици на концесията са обвързали изпълнението на друго свое обещание – опрощаването на лихви по стари свои взимания от зимно почистване с приемането на новите цени.

Поради тази причина в четвъртък СОС отложи решението си за изплащане на 7 милиона лева на “Новера”. Те бяха натрупани като дълг към Румен Гайтански – Вълка от  чистене на софийския сняг през декември 2005 година. Върху тези пари се натрупаха 2 милиона лева лихви докато траеха съдебните дела по оспорването на общата сума. “Икуест” от своя страна публично обеща да опрости лихвите.

Споделяне

Още от България