Борисов откри магистрала, "която са чакали, откакто българи има"

Лошо време може да отложи завършването на "Тракия" в срок

Новата отсечка от магистралата. Снимка БГНЕС

Откриваме магистрала, която са чакали, откакто българи има…са искали магистрала на това място”. С тези думи премиерът Бойко Борисов прекъсна репортерка, която направи повторен опит да попита защо България не е оспорила мярката за неотклонение на задържаните в Испания български моряци. Действието се разви при посещението на Борисов на открития в петък участък от магистрала “Тракия” от Ямбол до Зимница. Отсечката, чиято лента бе прерязана, е част от последния лот 4 – Ямбол – Карнобат на аутобана.

На 24 август в 12.00 часа бе отворено за движение платното от 17-километровата отсечка на автомагистралата в посоката от София към пътния възел "Петолъчката", а на 26 август по обяд ще бъде пуснато движението и по платното на същата отсечка в посоката към София.

По темата със задържаните на пренасящия три тона кокаин кораб наши моряци Борисов каза: “За нас казус няма”. “Това е работа на испанското правосъдие, не се месим. Това е държава в Европейския съюз много преди нас. Нямаме никакво съмнение в обективността на испанската съдебна система”, каза премиерът. Той обясни, че посолството ни е изцяло на разположение на близките на моряците, както и че задържаните имат 7 служебни адвокати. Борисов допълни, че задържаните са призовани да съдействат, да дадат своите показания и че не е наша работа да казваме виновни ли са или не.

Той предпочете да говори по темата с магистрала ‘Тракия” и се обърна към репортерите с думите: “Виждате колко хора вече карат по нея, така че да им е честита”. Той пожела безаварийно пътуване на шофьорите и ги посъветва да не се състезават, както и да не изхвърлят боклуците си на пътя, а в поставените край аутобана двадесет 100-килограмови кошове. Преди тях пътната агенция поставила метални, но те веднага били откраднати.

“Мисля, че всички българи ще ме подкрепят за това – 3 км  на този лот, 17 на предишния или общо 20 км готова магистрала я разруших заради некачествено строителство”, поясни премиерът на присъстващите. “Аз мисля, че в целия ЕС няма такъв пример”, допълни той.

Никога у нас за толкова кратко време не са изграждани такива мащабни пътни съоръжения, каквито бяха построени по новите участъци на автомагистрала "Тракия", каза още Борисов.

От думите му стана ясно, че цялата магистрала “Тракия” – до Карнобат, може и да не е готова до февруари 2013 г., както е заложено в договора със строителя – обединение с водещ партньор “ПСТ Холдинг” на Васил Божков. Ако температурите през зимните месеци са много ниски, няма да може да се полага асфалт, което ще отложи пуска на магистралата за април – май 2013 г. Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров потвърди, че е възможно забавяне, ако зимата е тежка, но всички ще се стремят към спазването на крайния срок – февруари догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?