"Не пипайте, да не счупите нещо, че е ново"

Борисов откри "мрачния" спецсъд и му предвеща "светло бъдеще"

Шефът на новата апелативна прокуратура доволен, че се размина с делото "Октопод"

Премиерът се любува на една от новите съдебни зали. Снимка: БГНЕС

"Намираме се в една мрачна сграда с мрачно минало и със светло бъдеще."

С тези думи и широка усмивка премиерът Бойко Борисов приключи в понеделник официалната инспекция на сградата на специализираните съд и прокуратура на столичната ул. "Черковна".

По време на огледа на съдебните зали и останалите помещения той бе придружен от министрите на правосъдието и на вътрешните работи Диана Ковачева и Цветан Цветанов, главния прокурор Борис Велчев, шефа на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев и от председателите на новите спецструктури.

При влизането си в ремонтираната два пъти в последните години бивша сграда на ДАНС, вниманието на премиера първо бе грабнато от трите информационни табла, монтирани във фоайето на съда. След като му бе уточнено, че екраните ще показват кое дело в коя зала и от колко часа се гледа, Борисов отбеляза, че първоначално помислил, че охраната ще ги ползва за гледане на телевизия.

Височайшата обиколка продължи около половин час, като гостите обърнаха най-голямо внимание на ареста и заседателните зали. Вълнението около посещението на премиера доведе до падането на един от операторите на земята, което провокира Борисов да предупреди снимащите: "Не пипайте, да не счупите нещо, че е ново!"

Институциите вкупом "орисаха" спецсъда да бъде емблема на правосъдието

Последваха кратки протоколни изказвания пред медиите, като министър-председателят свойски иззе ролята на домакин и подреди присъстващите около себе си, така че думите им да се чуват на микрофоните. Първа бе подканена да говори Диана Ковачева, която обяви, че откриването на спецсъда е "едно много силно начало на годината", което дава ясен знак на обществото за безкомпромисната борба с организираната престъпност, водена от правителството.

Борис Велчев отбеляза, че "в сградата има не само оборудване, а и работещи хора", припомняйки, че в спецпрокуратурата вече са постъпили първите дела. "Ние сме силно обнадеждени от този добър старт. Надяваме се този темп на работа да продължи", заключи главният прокурор.

"Споровете отминаха, сега предстои работа", добави председателят на ВКС проф. Груев, като подчерта, че държавата трябва да се погрижи и за работните условия на останалите магистрати, визирайки все още нерешения проблем с недостига на помещения в Софийския районен съд.

"Много силна мярка, която ще бъде следена много сериозно и от страна на ЕК. С подкрепата на всички институции смятам, че има много сериозни шансове тази институция да работи добре и успешно", заяви и председателят на апелативния спецсъд Даниела Росенова, повикана от Борисов с думите: "Апелативната съдийка да каже няколко думи като домакиня..."

Шефът на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов на свой ред обеща пред медиите подчинените му да не жалят усилия в стремежа си "да превърнем специализираната прокуратура, надявам се и съда, в един истински храм на справедливостта".

Вътрешният министър Цветанов търпеливо дочака реда си за изказване и едва, след като Борисов му разпореди: "Цецо", обясни, че присъствието на толкова държавни институции показва, че "всички заедно ще можем да върнем доверието на хората в обективното правораздаване и в адекватните действия на изпълнителната власт в борбата срещу тежката организирана престъпност".

"Ако почнете да ме питате, нема да ми се види съдът..."

Накрая премиерът отбеляза, че "почваме да отремонтираме и районните съдилища" без обаче да уточни какви са конкретните планове на управляващите. Добави и, че арестите в спецсъда "са в унисон с всички европейски изисквания", след което пожела приятен ден на репортерите и се оттегли с обяснението, че бърза.

Помолен все пак да отговори на няколко въпроса, Борисов се обърна на излизане и подвикна: "Ако почнете да ме питате, нема да ми се види съдът", явно осъзнавайки, че всеки коментар по наболели държавнически въпроси би могъл да измести откриването на спецсъда от началото на новинарските емисии.

След като всички официални гости си тръгнаха, Борислав Сарафов обяви, че в спецпрокуратурата вече са постъпили около десетина дела срещу организирани престъпни групи в цялата страна. Припомни и, че според последните поправки в НПК всяко дело, което след 1 януари все още не е навлязло в съдебна фаза вече е от компетенцията на новите структури.

"Аз лично не съжалявам, че делото "Октопод" не дойде при нас. Дори напротив – с оглед на истерията, която се създаде около него, една присъда, независимо дали осъдителна или оправдателна, издадена от Софийския градски съд, ще бъде по-легитимна в очите на обществото и на вас", коментира Сарафаов в отговор на въпрос на Mediapool дали съжалява, че процесът за организирана банда за рекет и изнудване срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров не "акостира" в спецсъда, както се очакваше.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?