Борисов откри "политическа" магистрала в очакване на две газови

Ще можем да купуваме най-евтиния газ, каза той за "Балкански/Турски поток" и връзката с Гърция

Владимир Малинов и Бойко Борисов разглеждат газоизмервателната станция "Странджа", която ще е част от "Турски поток, сн. МС

Строящите се от миналата година 11 км нов преносен газопровод и газоизмервателната станция "Странджа", които ще са част от "Турски поток" у нас, бяха открити в понеделник от премиера Бойко Борисов. Веднага след това той замина да провери как вървят работите по ускореното строителство на самото трасе на продължението на тръбата за доставки на руски газ по дъното на Черно море през Турция, България, Сърбия и Унгария до Австиря и Западна Европа.

"България ще бъде с две газови магистрали, българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи също ще могат да си доставят газ по тези газопроводи". Това каза Борисов преди рязането на лентата на т.нар. разширение на газопреносната ни мрежа край Ямбол, в участъка от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа", имайки предвид "Балкански поток", както той го нарича, и газовата връзка с Гърция.

"Това е и една политическа магистрала", добави той за новата отсечка, която отдавна е готвена да влезе в трасето на "Балкански/Турски поток". "Докато другите говорят, ние строим и даваме възможност за България да възвърне мястото си като основен газоразпределителен център", повтори свои стари тези премиерът Борисов.

"Така интересите и на другите държави са защитени, а и нашият бизнес също. А в България следващите поколения ще си взимат транзитни такси за геостратегическото ѝ положение", заяви той.

"По тези плодородни ниви, които виждате, отдолу са тръби, които могат да превозват огромни количества газ, изпитани на над 80 атмосфери налягане. Перфектна работа на заварчици, на монтажисти. Денонощна работа, трудна работа. И не само да им благодаря на тях, а и да пожелая успех и бързо да пренасят техниката, защото след това ще ви покажа от другата страна вече на България подобни на вас работници какво правят – същото", коментира още Борисов.

"Така че докато другите говорят, ние строим и даваме възможност за България да възвърне мястото си като основен газоразпределителен център. Именно затова ние подложихме на нашите партньори и в Сърбия, и в Унгария този поток да се нарича "Балкански поток". Балканите са обединяващо име, газовият хъб се казва "Балкан", а и така една от най-лошите черти на балканските държави да се съревновават коя е по-силна, по-голяма и накрая се сбият, Балканите ни обединяват, така че предлагам "Балкански поток" е едно много добро име", допълни премиерът, цитиран от "Фокус".

"В същото време другата седмица ще ви покажа как строим интерконектора с Гърция. Така че България ще бъде с две газови магистрали. Българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, който се предлага и се доставя, а нашите съседи Сърбия, Македония, Унгария, Австрия ще могат също да си доставят по тези газопроводи газ", каза той.

"Немски филтри, американски компресори, руски газ и български строители", обобщи Борисов ситуацията с 11-километровия участък и газоизмервателната станция.

Новата ГИС "Странджа", където ще трябва да се измерват постъпващите по "Турски поток" количества газ, е построена от ДЗЗД "ГБС-Трансгаз" срещу 27.7 млн. лв. без ДДС. Акционери в изпълнителя на поръчката са "Главболгарстрой", "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Строймонтаж". 11-те км газопровод за разширение на газопреносната мрежа от българо-турската граница към бъдещата ГИС "Странджа" струва близо 48 млн. лв. без ДДС и е изпълнен от ДЗЗД "Странджа 2018". Инвестициите в двата проекта са направени със средства на държавния газов оператор "Булгартрансгаз".

"Свидетели сме на пускането в експлоатация на първия етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в страната по трасето на "Балкански поток". Това е реален резултат от активната ни работа за запазване стратегическото място на България на газовата карта на Европа", заяви на свой ред министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя също отбеляза, че проектът е ключов за газовия хъб "Балкан".

"Доказахме, че можем да реализираме проекти, с които да запазим България и "Булгартрансгаз" и да защитим нейната роля на газовата карта на Европа", посочи при откриването Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". Той благодари за доверието на чуждестранните партньори от Русия, Турция, Унгария, Сърбия..

В церемонията по откриването на разширението участваха още вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун. Саудитският консорциум "Аркад" трябва да построи цялото трасе на "Турски поток" у нас до края на 2020 г. Първите 307 км трябва да са готови до края на 2019 г. като за целта се водят преговори с консорциума за ускоряване на изпълнението. Присъстваха и държавният секретар по Информация и международно представителство на Унгария Тамад Менцер и посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров.

"Свързването на вашата страна към "Турски поток" ще позволи да получавате синьо гориво по нов надежден маршрут и да станете един от най-големите газови разпределителни центрове", заяви на церемонията Макаров. "Уверен съм, че и останалата част от липсващата газотранспортна инфраструктура ще бъде построена също толкова бързо в направление Сърбия", допълни той. По думите му проектът ще привлече инвестиции, ще създаде работни места, а българските компании, участващи в реализацията му, ще добия опит за участие в други международни проекти.

"Всичко това създава отлични предпоставки за устойчиво развитие на българската икономика. Ако говорим за значението на "Балкански поток", както го нарече министър-председателят Бойко Борисов, за руско-българските отношения, реализацията му ще изведе на качествено ново ниво тези отношения", коментира Макаров.

"Нека новият газопровод допринесе за процъфтяването на нашите страни и народи и укрепи българо-руската дружба", завърши словото си руският посланик.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?