Борисов откри "тежки грешки" в разследването за смъртта на Ахмед Емин

Борисов откри "тежки грешки" в разследването за смъртта на Ахмед Емин

Убеден съм, че МВР и прокуратурата са допуснали тежки процесуални грешки и небрежност при разследване на самоубийството на Ахмед Емин, коментира във вторник министър-председателят Бойко Борисов. Той допълни, че не иска да се намесва в работата на прокуратурата, но според него по случая трябва да се направи вътрешна проверка.

На 14 април м.г. Софийската районна прокуратурата окончателно прекрати разследването за смъртта на началника на политическия кабинет на лидера на ДПС Ахмед Емин. Трагедията се разигра на 17 октомври 2008 г. в т.нар. сараи на Доган в столичния квартал Бояна. Независимо от множеството съмнения и неясноти по случая, смъртта на Емин веднага бе обявена за самоубийство, което впоследствие разследването потвърди, както и фактът, че Емин сам е посегнал на живота си, без никой да го склонява за това.

"Аз като полицай съм силно озадачен от начина, по който е извършено това разследване", коментира Борисов. Той  не може да си обясни проявената небрежност, съмнява се в стечението на обстоятелствата и смята, че липсата на интерес към основни източници на информация, е била преднамерена. Не са разпитвани свидетели, в събирането на доказателства е имало пропуск.

Премиерът поясни, че се е запознал подробно с документите на ДАНС и че днес документацията по делото Ахмед Емин ще бъде дадена на главния прокурор, а какво решение ще вземе той, зависи от него.

В началото на разследването част от материалите, с които прокуратурата и МВР разполагаха, бяха изпратени за анализ в ДАНС. При закриването на досъдебното производство с констатация "самоубийство", според неофициална информация, не са взети предвид изпратените на ДАНС материали. Това има предвид Борисов когато говори за тежки процесуални грешки и небрежност.

Делото за смъртта на Емин, което започна и приключи докато ДПС все още участваше в управлението, предизвика сериозни политически проблеми и за Доган, и за тройната коалиция. Бивши членове или близки до движението лица проговориха за съмнителни бизнес схеми, чрез които се финансира ДПС. Назначената от прокуратурата проверка обаче също приключи без данни за престъпление.

Приживе Емин бе известен като "дясна ръка" на лидера на ДПС, но след смъртта му незабавно бе понижен от самия Доган до "мъжка секретарка". В пресата изтекоха избрани извадки от т.нар. предсмъртно писмо на Емин, около което също се повдигнаха доста въпроси, но съдържанието му така и не видя бял свят, защото било предназначено до най-близките му хора.

По делото бяха разпитани 85 лица и бяха направени 20 експертизи, които изключват всякаква версия за каквото и да е давление или опит за въздействие върху Ахмед Емин, заявиха от районна прокуратурата след края на разследването. Бе посочено, че Доган е бил разпитван два пъти.

Бисеров: Папката от ДАНС беше част от производството

"Няма друга политическа сила, която да е по-заинтересована от разкриването на цялата истина“ около смъртта на Ахмед Емин, коментира във вторник зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Колегата му Христо Бисеров посочи, че имаше предварително производство, което се водеше от прокуратурата и папката от ДАНС, за която говори премиерът, е само част от това производство. "Ако прокуратурата намери основание за възобновяване на случая, това е друг въпрос“, допълни Бисеров.

"Има три важни за нас думи – истина, цялата истина, независимо кой ще се почувства отговорен за немалко неудачи на българския преход“, каза Местан. Той допълни, че стоят твърдо зад идеята на президента Първанов да се отворят икономическите досиета и да се разкрие всичко около приватизацията, "да се осветли кой, как, с чия протекция я е извършвал“.

"Нямаме никакви притеснения", каза Местан в отговор на въпрос на Mediapool дали ако се стигне до истината, няма да излязат неприятни разкиритя за ДПС. 

Споделяне

Още по темата

Още от България