Борисов откри завод за авиочасти: На такива вложения се радвам, не на източващи икономиката ни

Борисов откри завод за авиочасти: На такива вложения се радвам, не на източващи икономиката ни

Премиерът Бойко Борисов обяви в сряда,че се радва на инвестиции като тази на френската група "Латекоер" в завод за авиочасти край Пловдив, а не "на тези от 2008 г., които бяха в соларни паркове, бума в строителството, разпродаването на електроразпределителните дружества, американските централи, чрез които капиталът на България излиза". 

Министър-председателят се включи в официалното откриване на производствената мощност, намираща се в индустриалната зона на Пловдив, на площ от 5 декара. В завода "Латекоер" вложи чрез регистрирана в България компания 11 млн. евро и до 2020 г. в него ще се разкрият 175 нови работни места. Там ще се изработват елементи за вратите на самолетите Еърбъс 320 и 330, както и друго оборудване.

Борисов разгледа производсвото на завода за авиочасти, сн. МС

"С това производство, с тези заводи, се прави брутен вътрешен продукт и ставаме по-независими от Европа“, заяви Борисов по време на церемонията.

"Радвам се, че след като България закупи най-модерните, скъпи и добри френски хеликоптери, вече имаме завод за производство на авиочасти. Доказахме, че е по-добре да сме партньори в ЕС и България и да има производство“, каза още той.

Премиерът призна, че страната ни има проблеми с качествената работна ръка, за което от години говорят и бизнес организациите.

"Проблемът е с работната сила. Защото тези, които правят инвестиции, искат още работници“, коментира Борисов и допълни, че правителството полага усилия за реши тези проблеми чрез програми за повишаване на квалификацията, както и с активната работа в училищата и образователния сектор като цяло.

"Искат да се изказват нашите колеги от опозицията, аз ги разбирам, но нека да видят какво сме направили, да дойдат, да видят тук. Когато говорят за непрозрачна администрация, да дойдат и да питат тук чужденците. Злословейки за България, те не разбират, че това ще се върне като бумеранг при тях“, каза още министър-председателят и отбеляза,че всички инвеститори хвалят администрацията за помощта, която им оказва.

На церемонията присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов, според когото новият завод на "Латекоер" е сериозен актив за България и това "ще привлече нови инвеститори". "Радвам се, че за пореден път нашата страна успя да докаже, че е подходящо място за правене на бизнес, което от своя страна е индикатор, че ние вървим в правилната посока“, каза той.

Караниколов отчете, че от началото на 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 15 сертификата за планирани вложения за общо над 690 млн. лв., които се очаквад а разкрият над 1300 нови работни места. Той коментира още, че все повече  инвеститори се възползват от предимствата на българските индустриални зони. "В момента в тях са установени редица чуждестранни и местни водещи компании, като се надявам техният брой в бъдеще да се увеличава“, допълни икономическия министър.

Той отчете и подобрена структурата на преките чуждестранни инвестиции.  "Близо 30% от тях за периода 2017 г. и първото тримесечие на 2018 г. са в преработващата промишленост на обща стойност -  561.4 млн. евро, където проектите са с дългосрочен хоризонт и устойчиво ползотворно въздействие върху регионалното икономическо развитие“, посочи Караниколов. По думите му правителство ще продължава да работи за подобряване на условията за бизнес в България и за привличането на нови инвеститори от категорията на "Латекоер".

Споделяне

Още от Бизнес