Борисов откри завода за китайски автомобили на Гриша Ганчев

Премиерът се договорил с Пекин "поне милиард китайски инвестиции да дойдат" у нас за две години

Снимка: Ловеч Днес

Министър-председателят Бойко Борисов, придружен от отбор министри, откри официално завода на Гриша Ганчев "Литекс моторс" за производство на китайски автомобили “Грейт Уол” (Great Wall) край Ловеч.

Дошли са инвеститори, наши много добри приятели, спомням си разговора си с премиера на Китай, в който договорихме, в рамките на тази и другата година поне милиард китайски инвестиции да дойдат в България”, каза премиерът, цитиран от Фокус. По думите му откриването на завода е стъпка в тази посока.

Всъщност основното финансиране за построяването на завода досега е от Корпоративна търговска банка, която притежава 8 на сто от проекта. “Литекс моторс” притежава останалите 92% . Китайската “Грейт Уол” предоставя технологиите за автомобилите. Към края на 2011 г. “Литекс моторс" е увеличила задълженията си към банката на Цветан Василев до 15.9 млн. евро. Като обезпечение на кредита е заложено цялото търговско предприятие с всичките му активи, показва справка в Търговския регистър.

Борисов заяви, че не може да не бъде щастлив когато открива предприятие, в което ще работят 200 българи (в момента в предприятието са наети 120 души). В един български град ще има работа за млади хора и възможност за развитие. Българският потребител ще ползва родно производство, посочи премиерът.

Не мога да не се радвам, че и произведената тук продукция има лиценз за Европа (два от моделите на “Грейт уол” имат типово одобрение за продажба в страните от ЕС). Защото на всеки изнесен автомобил държавата също печели. Затова тези инвеститори са добре дошли в България. Това, което от нас се искаше - да построим пътя и администрацията да помага бързо да става, сме го направили. Сега ни остава още един ангажимент – да направим и църквата в с. Баховица, аз не съм забравил за този ангажимент”, каза още Борисов.

"Да помолим владиката да помоли началника да е с нас!", допълни той.

На събитието присъстваха и министърът на икономиката Трайчо Трайков, на социалната политика Тотю Младенов и на транспорта Ивайло Московски, директорът на “Грейт Уол” - Ван Фън Йн, китайският посланик и др.

Трайков коментира, че България е подписала меморандуми за сътрудничество и с други китайски провинции. Той припомни, че правителството е отпуснало 2.4 млн.лв за изграждане на пътя до завода.

Заводът край Ловеч се простира върху 500 дка, като инвестицията се оценява за над 113 млн. лв. В него ще могат да се произвеждат 50 000 автомобила годишно, с тенденция за 70 000. При достигане на пълния капацитет работните места ще достигнат 2000.

От октомври автомобилите на "Грейт Уол" се продават и на българския пазар. Цената на лекия автомобил модел Volex C10 е 16 380 лв., джиповете марка Steed-5 в зависимост от екстрите се движат от 27 хил. до 30 хил. лв. Продаваме средно по десет автомобила на месец, каза единият от столичните дилъри на марката. Интерес към колите има както от частни лица, така и от фирми.

До 2016 година китайската компания предвижда разработването и пускането на пазара в Европа на разнообразна гама от модели.

"Грейт Уол" е единственият китайски производител на автомобили, който в момента продава на европейския пазар, главно пикапи в Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?