Борисов открил формулата за борба с корупцията и контрабандата

Предизборно приходите в бюджета ще отбележат нов ръст и "ще има пари не само за пенсионерите и майките"

Борисов отвори през летния университет на младежкото ГЕРБ, сн. БГНЕС

Намерихме точната формула за борба с корупцията и контрабандата със звената, които създадохме, заяви премиерът Бойко Борисов пред участници в Осмия летен университет на младежкото ГЕРБ във Варна. Според него и това не било таванът и като излязат резултатите за приходите в бюджета през третото тримесечие на годината щели да покажат, че постъпленията продължават да раста.

"Продължавайки по този начин, ще има пари не само за пенсионерите и майките, но ще запълним дупката в бюджета, която остави правителството на Орешарски. Видяхме до какво доведе експериментът "Орешарски“ в банковата система. Бяха спрени всички европейски фондове. За втори път ГЕРБ идва на власт, този път в коалиция, и европарите пак биват пускани“, каза Борисов, цитиран от пресцентъра на партията.

Той обяви 2014 за празна година за България. "Полагаме усилия да спасим автомагистрала "Струма“, както и "Марица“ и Северната тангента на София. Ако изпуснем срока, трябва с бюджетни пари да ги правим и да върнем това, което сме взели от Европейската комисия. Абсурд е бюджетът да поеме такава тежест. Към момента се справяме добре – това е и оценката на ЕК”, заяви премиерът.

Борисов не пропусна да отбележи, че ако не бил "експериментът Орешарски”, магистрала "Хемус” вече щяла да се строи, а не тепърва да се проектира. 

Той сравни, че преди шест години при първото му идване на власт България имала "гигантското” усвояване на евросредстватаот под 1%, а "в момента имаме към 93% усвояване на европейски пари".

Министрите създадоха своите експертни екипи – особено в земеделието, в транспорта постигнахме много добри резултати. Процентът на грешките ни е под 2%, което е далеч по-добре от в много други европейски държави, похвали се лидерът на ГЕРБ.

Според него това се дължало и на обучителните семинари, които неговата партия правила за младежите. "Вижте евродепутатите ни на каква възраст са, с какво образование са, как добре се справят. Различни градове – Пловдив, София и Варна, където кметовете са наши са европейски столици в различни направления“, продължи той.

В тона на предизборната обстановка Борисов заяви, че местната власт най-осезаемо променя живота на хората. "От кметовете зависи да има паркове, санирани блокове, спортни площадки. От правителството зависи да има средства за построяването им“, обясни индиректно той колко е важно да се изберат кметове на ГЕРБ.

По думите на Борисов, в 98% от общините в България партията му има пълна готовност за издигане на кандидати за кметове и общински съветници и до дни ще е така на 100%.

"Ако ГЕРБ се представи добре на изборите, това ще се сметне за нещо нормално, но ако отстъпим някъде, това ще бъде представено като катастрофа. Затова ни е нужна пълна мобилизация. Нашата цел е да затвърдим резултатите си в общините и да ги увеличим“, заяви Борисов.

Министър-председателят отново обясни, че министрите няма да участват в предизборната кампания и тежестта за воденето ѝ щяла да е изцяло върху партията. "Нещото, което е по-важно от изборите, е да не допускаме политическа нестабилност на правителството“, каза той.

Финансовата стабилност, намаляването на безработицата, икономическият растеж, добрата среда за инвестициите и сигурността се оценявали високо от ръководството на ЕС, по думите на Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани