Борисов: Отличници сме и е време да получим отлични резултати

Борисов: Отличници сме и е време да получим отлични резултати

Няма по-добре пазена граница от българо-турската, обяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на традиционната Мюнхенска конференция по сигурността на тема "Нови идеи за Европа".

Той акцентира върху усилията и мерките, които страната ни полага за сигурността не само на своята територия, но и на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

"България е една много лоялна и дисциплинирана държава, Тя стриктно спазва Маастрихските критерии", обяви премиерът, като цитира актуалните резултати от фискалната политика, която провежда българското правителство.

"Аз съм убеден, че след като години наред изпълняваме тези критерии е време да ни приемете и в Еврозоната, и в Шенген. Трябва тези, които са отличниците да получат и отлични резултати за труда си", каза Борисов.

Премиерът каза, че българското председателство на Съвета на ЕС дава възможност да се постави темата за Западните Балкани, но и за отношенията на ЕС и големите му съседи.

"В инфраструктурно отношение трябва незабавно да се започнат коридорите 4, 8, 9 и 10, както и дигиталната инфраструктура. Колкото и да ги подценявате, няколко войни тръгват от Балканите. Решението за там е бързо присъединяване към НАТО и ЕС", каза Борисов и призова Европа да не се дели по отношение на въшнополитическите въпроси, а да работи единно. 

Премиерът постави акцент и върху важността на добрите отношения между ЕС и Турция, като припомни, че и към момента южният фланг на НАТО се пази от Турция и Европа разчита на нея.

"Затова съм много доволен че ЕС реши да нормализира отношенията си с Турция. Не само заради мигрантите, но заради сътрудничеството и подкрепата в рамките на НАТО", заяви Борисов. 

На събитието присъства и европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, който приветства работата на премиера по темата за Западните Балкани.

"Това, което правите за Европа е много впечатляващо", отбеляза Йотингер.

Той отправи пожеланията си за успех на премиера Борисов и българското правителство и подчерта, че България има шанса да интегрира страните от Балканите, които все още не са част от Европейския съюз.

В рамките на Мюнхенската конференция в петък министър-председателят Бойко Борисов участва в дискусията "Защитавайки заедно сигурността на Запада, отбранителният съюз и неговото въздействие върху трансатлантическите отношения", чийто модератор беше председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.


"Северноатлантическият договор остава основен гарант за колективната отбрана на европейските съюзници. В същото време, засилването на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е инвестиция в европейския фланг на НАТО. Установяването на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната е важна стъпка в този процес", посочи премиерът Борисов.

 

Той отбеляза, че PESCO подпомага изграждането на съвместни способности чрез многонационални проекти, което е стъпка напред към засилване на европейската интеграция в областта на отбраната, съобщава пресцентърът на Министерския съвет.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?