Борисов "отмени" осигурителната привилегия за "Булгартабак" и "Кингс"

След като премиерът му се “скара“, Калфин обяви, че всички прагове се вдигат със 7.5%

Борисов "отмени" осигурителната привилегия за "Булгартабак" и "Кингс"

Премиерът Бойко Борисов "отмени" предвиденото изключване на цигарените фабрики от административното вдигане на минималните осигурителни доходи за редица дейности със 7.5% от догодина.

Изключението, което се прави за осигурителните прагове на тютюнопроизводителите, няма да бъде прието, заяви Борисов в сряда пред журналисти преди началото на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Мадрид.

"Снощи съм се скарал на вицепремиера Калфин, след като разбрах за осигурителните прагове и изключението, което се прави за тютюнопроизводителите. Така че това няма да бъде прието. Това го гарантирам. И се надявам друг път, когато има подобни желания или анонси в публичното пространство, защото това не е минало нито на съвет, нито на тристранка, да бъда уведомяван. Защото поемам пасиви, за които изобщо не съм знаел“, заяви Борисов. Той допълни, че двамата с Ивайло Калфин имат “прекрасни отношения и въпросните текстове ще бъдат премахнати“.

По-късно вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин съобщи, че по молба на премиера ще коригира първоначалното си предложение и ще предложи минималните осигурителни прагове да се увеличат със 7.5% за всички икономически дейности. Той обаче продължава да стои зад мотивите, с които първоначално предложи да се направи изключение за цигарените фабрики.

Преди дни той обяви, че ще наложи административно договорения ръст от 7.5% за 37 от общо 85 икономически дейности, за които не е постигната договорка, като изключение ще бъде направено единствено за производството на тютюневи изделия, тъй като само в този сектор имало намаление на средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата. Мотивите му обаче бяха оспорени, тъй като данните за цигарените фабрики показват, че се справят сравнително добре, докато други икономически сектори са в по-слаба позиция. При това положение възникна въпросът защо държавата проявява загриженост само за производството на цигари.

"Привилегията" трябваше да спести по-високи разходи за осигуровки на "Булгартабак", където акционер е Делян Пеевски и където са заети половината от работещите в тютюнопроизводството (над 3000 души). Другият голям облагодетелстван щеше да е "Кингс Табако интернешънъл".

От Реформаторския блок определиха като тревожни "лобистките изключения за цял бранш и за отделни предприятия, намиращи се под трайната политическа протекция на ДПС”.

Калфин: Принципите не трябва да се променят в зависимост от собствеността

След мадридското разпореждане на премира и откровението, че му се е "скарал", в сряда Калфин отново заяви, че е бил воден изцяло от икономическите мотиви и припомни, че фактически и в преработката на тютюневи изделия е щяло да има ръст на минималните осигурителни доходи от 360 лева на 420 лева заради ръста на минималната заплата.

“Като министър в българското правителство, аз съм убеден, че принципите не трябва да се променят, в зависимост от това кой е собственик или има интереси в тютюнева фабрика, ВЕИ или пенсионен фонд. Принципите и законите са за всички. А що се отнася до предполаганите съмнения за фаворизиране на добре известен политик, ще напомня, че АБВ беше създадено именно като реакция на подобни задкулисни маневри и в защита на прозрачността и равното прилагане на правилата. Това е мое дълбоко разбиране и нямам никакво намерение да се отклонявам от него“, коментира Ивайло Калфин.

С тази си позиция той очевидно визира последните договорки на Борисов и вицепремиера от ГЕРБ Томислав Дончев с работодатели за одържавяване или принудителна промяна на договори с енергийни компании, както и предходната акция на ГЕРБ и ДПС срещу определени пенсионни фондове.

Ивайло Калфин е съгласен, че не трябва да се налага административно решение за минималните прагове, но изтъква, че това би могло да стане при достатъчна представителност и ангажимент на социалните партньори. “Готов съм да обсъдим всички мерки, които да доведат до нормален двупартитен диалог, без намесата на изпълнителната власт. Дотогава – не е редно никой да говори като представител на тези икономически сектори“, заяви той.

Междувременно работодателските организации за пореден път се обявиха срещу административното повишение на осигурителни прагове, както и срещу самата система за договарянето им. Представители на бизнеса от години коментират, че така се поощрява сивата икономика и плащането на пари под масата. Освен това договарянето на минимални прагове позволява на големите играчи в даден бранш да се разберат за определена заплата, без значение дали останалите фирми имат възможност да ги плащат.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес