Борисов отмени "реформата" на Горанов в МВР и обеща наказания за незаконния протест

Няма да се отнемат социални придобивки на сегашните служители в сектор "Сигурност"

Сн.: БГНЕС

Социалните придобивки на служителите в сектора по сигурността няма да бъдат пипани. Такава е очакваната развръзка от намесата на премиера Бойко Борисов в конфликта между финансовия министър, който предложи нови бюджетни правила за сектора от догодина, и недоволните полицаи, които поставиха държавата на колене с незаконния си протест във вторник, когато за няколко часа парализираха движението в центъра на София и по някои пътища на страната.

Борисов все пак заяви, че полицейските протести са недопустими и “всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще попадне под ударите на закона“.

Служителите на МВР, които снощи блокираха пътища, ще бъдат наказани, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов, който по-късно събра ръководството на СДВР, за да реши как ще се процедира с полицейското недоволство и за евентуални наказания за незаконните протести, които продължиха и в сряда с краткотрайно блокиране на гранични пунктове и пътища.


Няма да се отнемат никакви социални придобивки на служителите, заяви преди това Георги Костов след срещата при премиера с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова.

"Заповедта е да се спазват стриктно служебните задължения, първо. Второ, що се отнася до поводите за напрежение, категорично не следва да има такива. Социалните придобивки, които имат колегите, категорично остават, ограничаването на размера на обезщетение, което предлага МС касае хората, които ще дойдат тепърва в нашите редици", информира Костов.

Сегашните полицаи ще продължат да имат право на 20 заплати обезщетение при напускане на МВР, а намалението, което предлага финансовият министър Владислав Горанов за 10 заплати, ще важи само за новопостъпващите. Порционът няма да бъде намаляван и остава 120 лева, каза още Костов.

Единственият текст от първоначалните предложения на Горанов, който ще важи и за сегашните полицаи, е премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата. Така добавката, която е 2% за всяка година върху заплатата месечно, но не повече от 40%, ще стане част от заплатата и занапред няма да се начислява.

По повод разликата, която ще се получи между възнагражденията на новопостъпилите и колегите им с по-дълъг стаж, Костов каза, че това е реформа, която е осъществявана и в други структури на държавната администрация и с течение на времето условията ще се уеднаквят за всички.

Порционът за храна остава същият. “Порционът се запазва, защото граничари, полицаи, които са на улицата, на дежурство нямат време да ходят да ядат и трябва да имат допълнително, нужно им е“, разясни в началото на правителственото заседание Борисов.

Отпуските се намаляват от 30 на 20 работни дни. Премиерът обясни, че това се въвежда заради “тарикати”, които имат натрупани отпуски и не ги ползват, а за това, което работят им се плаща като допълнителен труд. “Заради такива тарикати отпуските стават 20 дни. Като към днешна дата заварените ще си ги вземат, няма да се губят", каза премиерът.

"Нека новопостъпилите да идват за каузата, да бранят обществото, с любов към тази професия. Това е разумно предложение. Не можеш да имаш 2 месеца отпуск и в това време да се плаща на другите за допълнителен труд", добави премиерът.

Въпреки удовлетворителната за тях развръзка, няколко десетки служители на МВР отново се събраха на протест до езерото “Ариана“, но този път без да блокират движението на Орлов мост. При тях е шефът на Националната полиция Христо Терзийски.

Борисов: Недопустимо е униформени да дават пример как се нарушава законът

"Ще се възползвам от това, че тук са медиите и главният секретар, за да изпратя едно послание на служителите на МВР, армията, охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, без разрешение, да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват", заяви премиерът.

"Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно, армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави", посочи Борисов.

"180 милиона за 2015 г., не за догодина, а тази - даваме повече на МВР и 57 млн. повече на армията, 20 млн. за учителите, 20 млн. за догодина за спешна помощ, 45 млн. за съдебната система", изреди той. Премиерът допълни, че полицейският синдикат може би е трябвало да протестира за това как 500 лв. гаранция е превенцията срещу наскоро бития полицай. "Моля, Христо Иванов, за бит полицай 500 лв ли е гаранцията?", запита риторично Борисов.

Премиерът коментира още, че не им отива на БСП и ДПС да говорят за пари в МВР, тъй като правителството на Пламен Орешарски без обезпечение е дало 200 млн. лева за увеличение на полицейските заплати.

Въпреки планираните от полицейските синдикати организирани протести от сряда, полицаите се вдигнаха на бунт още във вторник, след срещата с министрите Горанов и Бъчварова, които не отстъпиха пред исканията за орязване на социалните придобивки. Няколко часа по-късно, когато полицаите блокираха ключови кръстовища в София, а техни колеги в страната започнаха да блокират пътища и заваляха заплахи за масово напускане, Румяна Бъчварова би отбой и каза: "Моето лично предложение е да се въведат правила, които да важат оттук занапред, за да не накърняваме правата на нашите служители – въпреки че това ще утежни бюджета на МВР в момента".

Бъчварова: Рапортите на желаещите да напуснат ще бъдат разписани

В сряда Бъчварова съобщи, че рапортите на служителите, които искат да напуснат, ще бъдат разписани. Преди ден тя обяви, че са подадени 250 рапорта за напускане. На въпрос дали ще има съкращения Бъчварова обясни: "Това е следващата възможност за реформа, защото, ако ние не направим тези промени, в края на следващата година последните два месеца няма да има заплати за нито един". Тя заяви, че предстои днес да проведе разговор със синдикалните лидери. Тя специално ще информира служителите на реда за реформата, която предлага. В тях ще се включва отделяне на нетипичните дейности за МВР , преструктуриране и икономии от числеността в министерството.

Попитана дали ще се забранят даренията в МВР Бъчварова коментира, че трябва да провери информацията, според която това отново се практикува. "Нямам никакви данни за такива дарения, поне щях да видя къде са тези пари", посочи тя.

По време на парламентарния контрол тя заяви, че едва ли някой, включително тя самата, е доволен от дейността на МВР. Изказването беше част от отговора ѝ на въпрос към зам.-шефа на парламента Красимир Каракачанов (Патриотичен фронт).

Според Каракачанов ако идеята на Горанов е била реализирана, са щели да бъдат спестени не повече от 25 млн. лв. Докато ако 10 000 служители напуснат системата и им се изплатят по 20 хил. лв., това означава 200 млн. лв.

"Къде е Киро - на кирия. Целта не е да пълниш бюджета като дереш кожата, а като създадеш условия за развиване на бизнеса", коментира Каракачанов.

Калфин се обяви за запазване на 20-те заплати и диференциране на длъжностите

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин коментира по-късно в парламента, че 20-те работни заплати на полицаите трябва да останат.

"Мнението си по тези теми съм го изразил нееднократно и публично, още тогава, когато заедно със синдикатите обсъждахме различните варианти по промени в Кодекса за социалното осигуряване (бел. ред. пенсионната реформа). 20-те работни заплати би трябвало да останат, както го пише в приетия Кодекс за социално подпомагане. Има срок да се диференцират длъжностите в съответното ведомство - кои работят в тежки условия и кои са тези, които работят в нормални условия", каза Калфин.

"Има свободни места и ако някой се огледа в заплатите на тези хора, да заповяда в сектора“, добави още той.

Според Радан Кънев е лош сигнал правителството да отстъпи

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев коментира обаче, че би било “много лош сигнал, ако един незаконен протест преобърне политическо решение”.

Според него орязването на социалните помощи при пенсиониране на служителите на МВР е обявено след местните избори, защото полицаите са били нужни за опазване на реда по време на вота.

Вицепремиерът Меглена Кунева се обяви за достойно заплащане на полицейския труд, но и за реформи. “Министър Владислав Горанов изразява интересите на бюджета, за който той отговаря. Бюджетът не е негов, а на цялата страна и той се опитва чрез него да прави политики. Диалог има и той чува аргументите. Идеята, че някой орязва разходите, заради удоволствието да го прави, е абсолютно погрешна. Ние правим политики през бюджета и това, което трябва да се докаже, е, че когато се вземат пари от едно място, не означава, че служителите от тази сфера изпадат в колапс. Напротив, тази система се реформира и парите отиват за важни неща”, допълни още тя.

 

**Екипът на Mediapool следи развитието на полицейските протести. Ако имате наблюдения за тях или сте засегнати от тях, може да ни изпращате мнения, снимки и видеоматериали на страницата на Mediapool във Фейсбук:

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?