Подписваме "Южен поток" без възражения

Борисов: Отношенията ни с Русия да не се оценяват по проекта "Белене"

Вината за спирането му е както на руската, така и на българската страна, казва премиерът в интервю пред ИТАР – ТАСС

Бойко Борисов

Отношенията между Русия и България не трябва да се оценяват по проекта АЕЦ "Белене", изоставен от българското правителство през март тази година. Вината за спиране на проекта е както на руската, така и на българската страна, заявява премиерът Бойко Борисов в интервю за руската държавна агенция ИТАР – ТАСС и телевизионния канал "Россия-24".

"През 2006 г., когато беше обявено, че централата ще се строи, в сключения договор не бяха уточнени най-важните моменти: колко точно струва проектът и каква е ескалацията (на стойността му). Поради липсата на ясни параметри започна да губи скорост. Когато дойдохме на власт (през 2009 г.) и започнахме да се занимаваме с него, разбира се, никой не искаше да разваля договора. Така ние започнахме да водим преговори за цената на проекта. И когато ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко се срещна с мен тук в София, той, на свой ред, посочи, че вината е на руската страна и на българското правителство, доколкото не са били определени ескалационните разходи", подчертава Борисов.

"Нашето правителство никога не било против руските технологии, ние не се отказахме да строим АЕЦ поради тази причина", добавя Борисов и отбелязва, че главният проблем на проекта е бил неговото финансиране. "Имаше различни варианти: Русия предлага кредит, но нашите питания да се уточни лихвен процент, ние така и не получихме отговор. По този начин се получи така, че на мястото на бъдещата АЕЦ днес има само една голяма локва. Аз винаги казвам, че отношенията между България и Русия не бива да се оценяват само по този проект", казва Борисов.

Най-логичното място, на което може да се монтира реакторът (предназначен за АЕЦ "Белене"), е като Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като там има хранилище за ядрени отпадъци, електропреносна система, инфраструктура и над хиляда инженери, специалисти в ядрената сфера, които сега са без работа", допълва Борисов.

Подписваме "Южен поток", нямаме възражения

Борисов казва още, че в плановете на българското правителство е да подпише споразумението за изграждането на газопровода "Южен поток" на 9 ноември, когато се очаква президентът Владимир Путин да посети България.

"Това е пример за проект, който е изгоден и за двете страни, подчертава министър-председателят и отбелязва, че е казал на Владимир Путин, че "ние нямаме възражения по този проект и той ще бъде подписан", казва Борисов.

"Имаме данни от изследвания по "Южен поток". Известно е, че неговата рентабилност е на равнище от 8 процента, при условие, че този показател за Европа средно е 4 процента, затова в нашите планове е на 9 ноември да подпишем договор по този проект и да дадем възможност на руския газ да попадне на територията на Европа", казва Бойко Борисов.

Путин ще дойде за подписването на окончателното инвестиционно решение за "Южен поток", с което се дава зелена светлина за старт на строителството на газопровода през българска територия. Борисов още на 14 септември каза, че вече всичко е договорено: "Аз съм подписал най-важния договор за "Южен поток". И то когато има разследване срещу "Газпром". От ЕС не бяха доволни за това, но въпреки реакцията на Брюксел аз подписах за "Южен поток". Какво искат повече в Москва?", попита тогава министър-председателят.

Така и не се разбра какво точно е подписал, какви ангажименти поема България и при какви условия се включва в проекта. Както обясни енергийният министър Делян Добрев, страната ни няма да инвестира нищо в изграждането на българския участък от газопровода, но след това 15 години ще връща парите на "Газпром" с постъпленията от транзитни такси. Дали проектът е рентабилен за България и какви са параметрите, досега не е съобщено.

Относно другия прекратен проект, този за петролопровода "Бургас – Александруполис" Борисов казва, че той е могъл сериозно да увреди околната среда по българското Черноморие. Премиерът изтъква, че туризмът е изключително важен за българската икономика, а тръбата е трябвало да мине през важни туристически градове и всяка екокатастрофа е могла да унищожи туризма в страната за стотици години. Освен това, казва Борисов, договорът бе крайно неизгоден за България, при отчитане на тези рискове – страната трябваше да получава около 30 млн. долара годишно от транзитни такси.

Пълното интервю с Бойко Борисов ще бъде показано в следващия брой на предаването "Формула на властта" по руската телевизия "Россия 24", съобщава ИТАР-ТАСС.

Историците да не оспорват на Русия "основната и решаваща роля" за освобождението

В обширното интервю пред ИТАР- ТАСС българският премиер казва още, че е настъпило време за прагматично отношения между България и Русия – теза, повтаряна от всички негови предшественици.

Бойко Борисов посочва, че Русия е изиграла решаваща роля за освобождението на България от османско владичество, и подчертава, че това се пази дълбоко в народната памет. Неслучайно в България днес има стотици паметници, посветени на паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г.

Според него "нито един историк не би трябвало да поставя под съмнение основната и решаваща роля за освобождението на България на загиналите руски воини и другите воини от съседни на нея страни".

Бойко Борисов отчита и активните контакти между България и Русия в културната сфера, където ежегодно се провеждат много мероприятия. "Аз лично бях на концерта на Централния военен оркестър на Русия и видях как 6 хиляди души в залата се наслаждаваха на неговите изпълнения, аз не бях изключение. Имаме много общи празници и паметни дати. В това число и нашият празник 3 март, когато се отбелязва Освобождението на България от османско владичество", посочва министър-председателят.

Руснаците харесват плодовете, зеленчуците и данъците в България

Борисов казва още, че в неотдавнашен разговор руският президент Владимир Путин му казал, че по негови данни стокообменът между двете страни е нараснал тази година с 12 процента.

"Безусловно, на първо място (по икономически показатели) е сферата на туризма", отбелязва Борисов, без да коментира отрицателният баланс на стокообмена за България.

Той казва още, че в Русия работят 27 визови центъра, които издават електронни визи на руските граждани, и "затова тази година в България успяхме да приемем два пъти повече руснаци". Борисов съжалява, че е невъзможно да бъдат издавани визи на руснаците директно на летището след пристигането им в България, тъй като това не е разрешено в Европейския съюз.

"На (руските граждани) България им е позната, нашите езици са родствени, (руснаците) се чувстват като у дома, затова неслучайно толкова много руснаци купуват тук недвижимо имущество", посочва Бойко Борисов.

Според него решението на голям брой руски граждани да си купят жилища в България е оправдано поради много фактори - много благоприятния климат, прекрасната природа, близостта на двата езика, сърдечния прием, най-ниските данъци в Европейския съюз и, разбира се, българските плодове и зеленчуци.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?