Борисов отрече да е бил агент "Буда", ГДБОП потвърди

Премиерът твърди, че има документ, с който е отказал вербовка, но спецслужбата не сочи такъв

Борисов отрече да е бил агент "Буда", ГДБОП потвърди

Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) е искала да вербува Бойко Борисов за свой информатор, но това не се е случило. Това става ясно от съобщение на МВР, публикувано в понеделник по изрично настояване на министър-председателя, целящо да опровергае твърденията, че той е бил агент-информатор "Буда". Документите за вербовка на Борисов през декември 1996 г. бяха изнесени в неделя от сайта "Биволъ", след като са били получени в мрежата Balkanleaks, който разпространява получена информация на същия принцип като Wikileaks.

 

В ГДБОП липсват документи, показващи, че Бойко Борисов е бил информатор на службата, съобщиха от МВР. Не се посочва обаче и документ, в който Борисов отказва да бъде вербуван, какъвто той твърди, че е случаят.

 

Съобщението на МВР бе публикувано малко след като премиерът отрече да е работил за ЦСБОБ (днес Главна дирекция за борба с организираната престъпност - ГДБОП) под кодовото название “Буда”, но в същото време увери: "Винаги сме помагали на МВР, многократно съм сътрудничил на службите и винаги ще им сътруднича". Той коментира, че освен публикувания от сайта "Биволъ" документ за вербовката, има и непубликуван документ, в който той отказва сътрудничество. Зад целия случай стои Слави Бинев и кръгът "Банкя", заключи министър – председателят.

 

Той настоя, след като е публикуван единият документ (за вербовка), да бъде публикуван и другият, в който той отказва сътрудничество. Борисов съобщи, че е разрешил и разпоредил публичното отваряне на всички документи по случая.

 

"Те затова го пускат през "Биволъ". И оттам всички да ме питат вярно ли е. Като публикуват единия документ (предложението), защо не публикуват другия – отказа на сътрудничество. Тогава всичко ще се види и сега няма да ме питате кое е вярно и кое не е", посочи Борисов.

 

Пресцентърът на МВР побърза да излезе със съобщение, в което не се посочва нито едно конкретно име и не става ясно за кого се отнася, но се подразбира, че е по случая "Буда".

 

"Липсват документи, които сочат съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка като информатор", се казва в съобщението. То обаче също внася объркване, тъй като ГДБОП (бивша ЦСБОП) не потвърждава изрично, че Бойко Борисов е отказал да сътрудничи.

 

"При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради "липса на среда“. Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация", съобщават от ГДБОП.

 

Посочва се, че съобщението е "във връзка с публикация в медиите относно материал за регистриране на лице – кандидат за вербовка в оперативния отчет на ЦСБОП, в ГДБОП беше създадена комисия, която разгледа материалите по случая". В съобщението се потвърждава казаното по-рано от вътрешния министър Цветан Цветанов, че срокът за защита на класифицираната информация е изтекъл.

 

Преди това Борисов каза, че Цветан Цветанов е проверил цялата информация, а вътрешният министър малко по-късно увери, че "няма нищо притеснително".

 

"Нито съм агент "Буда", нито съм подписвал някакъв документ"

 

"Не, не съм. Нито съм агент "Буда", нито съм подписвал някакъв документ. Не знам за такова предложение, отнасящо се до моя вербовка. Това е пълна глупост! Вероятно те са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което аз не знам, но веднага са разбрали, че съм отказал, и са ме свалили от отчет. С мен никой не е говорил. Единствените ми контакти с тях по това време са били около взрива на колата на Цветелина Бориславова. Тогава, ако са си писали нещо по тази линия, то да е останало", заяви Борисов пред в. "Преса".

 

Сайтът Balkanleaks, който разпространява получена информация на същия принцип като Wikileaks, публикува документ и досието за вербуване на Бойко Борисов. От факсимилетата, оповестени в неделя на сайта "Биволъ“, става ясно, че на 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП като информатор под кодовото название “Буда”.

 

Вербувалият го офицер е Младен Георгиев, понастоящем издигнат на висока позиция в ДАНС, а началникът, утвърдил вербовката, е подп. Спас Спасов, работил по-късно във фирма на Алексей Петров.

 

В документа е записано: "Във връзка с разширяване на оперативните възможности с негласен апарат на територията на столицата и страната, предлагам лицето Бойко Методиев Борисов (с посочено ЕГН, бел.ред.), да бъде регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор с перспективи за регистрация в по-горни категории СС, за което има качества. Същият е бивш служител на МВР, ръководи лицензиран охранителен бизнес и работи в среди и контактува с лица, представляващи оперативен интерес“.

 

Бойко Борисов даде да се разбере, че той и Цветанов са били подготвени с отговор. Премиерът е накарал министъра да провери всичко още преди две седмици, когато от "Биволъ“ са отправили официално запитване по въпроса.

 

Борисов да реши кога информацията да бъде изнесена публично

 

Вътрешният министър коментира от своя страна, че "показването в интернет пространството на досието "Буда" е сценарий, който се осъществява от определени сили в държавата и няма нищо притеснително в това, което излиза".

 

"Доколкото знам, това, което чета, е било през 1995-1996 година и грифът "класифицирана информация" при всички случаи е изтекъл", отбеляза министър Цветанов и допълни, че е въпрос на процедура да се отвори официално и да се спрат подобни спекулации.

 

По думите му дълги години се спекулира с подобна информация, но Бойко Борисов е този, който може да прецени и евентуално да реши тя да бъде изнесена публично.

 

"Преди избори винаги излизат подобни теми и спекулации", каза Цветанов и добави, че малка част от изнесеното по този случай "вече сме чели през 2005 г., когато Бойко Борисов бе кандидат за кмет на София".

 

Тогава, уточни Цветан Цветанов, преди втория тур, почти всички, които ползваха интернет, получиха на своите адреси подобна информация.

 

"През 2009 г. това отново бе актуална тема, през 2011 г. някъде преди президентските и местните избори също се появи подобна информация и тогава се говореше за досието "Буда", каза Цветанов.

 

Той уточни, че няма неизвестна информация, която да се очаква за самия него.

 

"Мисля, че аз съм единственият в държавата, който даде възможност всичко за него да бъде разсекретено, да бъде направена задълбочена проверка и дадох съгласие резултатът да бъде публично оповестен", посочи Цветанов.

 

Бившият директор на ЦСБОП от 1997 до 2000 г. Кирил Радев, чиято частна охранителна фирма в момента е разследвана за нарушения във връзка с нападението срещу Ахмед Доган, заяви пред бТВ, че Борисов не е бил агент на службата. Според него публикуваният от "Биволъ“ документ за "Буда“ е автентичен, но не води до извод за съпричастност на премиера.

 

Регистрацията ангажира държавата да пази своя сътрудник

 

Журналистът Атанас Чобанов от сайта "Биволъ" коментира в понеделник пред БНР, че публикуваните документи "са автентични, имат входящи номера и могат да бъдат проверени".

 

"Проверили сме ги и чрез други източници, които са работили в тези служби и които потвърждават, че те са автентични. Ние сме публикували документи, с които разполагаме, каза Чобанов и заяви, че ще бъдат публикувани още документи и от тях ще станат ясни други неща.

 

"За да се стигне до този документ за утвърдено предложение за регистрация в оперативен отчет, това означава, че зад него има много дебело досие с отчети, които е писал Младен Георгиев за срещите си с Борисов. Това не случайно, тази регистрация ангажира държавата да пази своя сътрудник - както от неговите си оперативни лица, така и да му осигурява чадър от разработки", каза още Атанас Чобанов.

 

Димитър Иванов: Бойко Борисов не е бил агент, а информатор

 

Димитър Иванов, бивш началник в Държавна сигурност, даде "експертната оценка", че Бойко Борисов не е бил агент, а "информатор, неангажираща форма на сътрудничество".

 

"Оперативната литература е специална и за да се разбере не е достатъчно само да можем да четем. Затова в случая не правим разлика между кандидат за вербовка, човек, който е подбран, заедно с други, за да се види дали има качества и агент. Това, което е публикувано, ако се разчете, означава следното: Съответният оперативен работник - Младен Георгиев, предлага на началника си - Спас Спасов, да бъде регистриран във вътрешно-ведомствения отчет Бойко Методиев Борисов. Това не е рапорт за извършена вербовка и не е регистрация на агент. Това е информатор, неангажираща форма на сътрудничество. Моят отговор е, от това, което виждам, Бойко Борисов не е агент."

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?