Борисов отрече въвеждането на данък за българите, пътуващи в Гърция

Борисов отрече въвеждането на данък за българите, пътуващи в Гърция

Премиерът Бойко Борисов определи като "абсолютна лъжа" тиражираната от гръцкия сайт GRReporter негова закана да облага с данък българите, посещаващи Гърция, ако Атина одобри въвеждането на нов данък от 26% върху всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито централи се намират в страни с облекчени данъчни режими.

Предложението за новия данък върху сделките на гръцките компании е внесено от кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци.

Според източници, на които се позовава гръцкото електронно икономическо издание Euro2day.gr, късно вечерта в четвъртък Борисов заявил на гръцки министър, че ако Атина въведе конкретния данък, София също ще наложи допълнителен данък на всички българи, които посещават Гърция с цел туризъм, както и на гръцките стоки, които се внасят в България.

Българският премиер заявил, че този данък може да достигне дори до 30 на сто и в двата случая. За да представят какви могат да бъдат последствията от налагането на подобна мярка от Euro2day.gr посочват, че на всеки гръцки турист, който посещава България, съответстват осем българи, които прекарват почивките си в Гърция.

"Абсолютна лъжа. Абсолютно такава тема не е обсъждана. Това е абсолютна гръцка пропаганда. С никакъв друг журналист, освен с вас, не съм разговарял. Така че моля ви да го опровергаете. Никакъв разговор по тази тема с никой. Затова казвам, че това е нагла лъжа, сто процента лъжа, долнопробна. И ако те докажат, че това е обратното на това, което казвам, ще им се извиня на центъра на Атина", заяви Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Той добави, че няма как да е говорил с гръцки министър по време на заседанието на Европейския съвет, тъй като министрите нямат достъп до него. Борисов отрече да е говорил и с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

"Гърците идват в България, защото имаме стабилна политика, стабилни финанси", каза Борисов и отрече да е чувал за претенции за нелоялна данъчна конкуренция от страна на Гърция. "Напротив, преди месец се срещахме с гръцкия бизнес в България – инвестират хората, работят спокойно, българите почиват там, техните хора идват тук".

България е един от основните търговски партньори на Гърция. По-конкретно тя е четвърта в класацията на страните с най-голям внос на гръцки стоки след Турция, Италия и Германия. Миналата година в България са били изнесени гръцки стоки на обща стойност 1.339 милиарда евро, докато през 2013 обемът на гръцкия износ в България е бил на стойност 1.396 милиарда евро.

Според източниците на Euro2day.gr България и Румъния възнамеряват да поставят въпроса относно налагането на превантивния данък от Гърция пред органите на Европейския съюз с аргумента, че той нарушава европейското право.

Този въпрос бе повдигнат и от Асоциацията на гръцките индустриалци, която изпрати писмо до заместник-министъра на финансите Надя Валавани.

"От юридическа гледна точка предложеното законово нареждане нарушава както европейското право, така и международните споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, които Гърция е сключила с повечето от страните, които се определят като страни с привилегировани данъчни режими", се посочва в писмото и се добавя, че това би било пример за забранена дискриминация.

"Всичко това показва, че предложеното законово нареждане се очаква да предизвика бум от жалби в Европейската комисия и ред съдебни спорове в и извън Гърция”, се посочва още в писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?