Борисов отряза Анатолий Карпов заради твърдението му, че кирилицата идва от Византия

Премиерът Бойко Борисов е отменил планираната за 11.30 ч. в понеделник среща с бившия световен шампион по шахмат и настоящ депутат от "Единна Русия" Анатолий Карпов. Официално съобщение за причината няма, но източници от ГЕРБ твърдят, че срещата не е проведена заради неприемливо изказване на Карпов по-рано тази сутрин пред бТВ.

Анатолий Карпов каза, че кирилицата е дошла в Русия от Византия и така отново разчовърка поутихналите вече страсти у нас около изказването на Владимир Путин на 24 май, че "славянската писменост е дошла от македонските земи".

"Днес се срещам с министър-председателя. И с главния прокурор", каза сутринта Карпов по бТВ.

Преди това обясни, че е на посещение в България по покана на "Атака" и вече е успял да обиколи половин България, като е бил за пръв път на Шипка, във Велико Търново и Свищов. Карпов обаче отрече поводът на визитата му да е подготовка на посещение на руския президент Владимир Путин по повод 140 години от Освобождението на България догодина. По думите му все още няма никакви покани от България към Русия по повод тези чествания.

"В Русия кирилицата е дошла, както ние смятаме, от Византия. А Византия е свързана с България. По времето на Византия България е била на високо равнище на развитие. Кирил и Методий разбираме, че са българи. Но България беше по-голяма държава. По онова време България е била много по-голяма. Сега България е по-малка, Македония съществува отделно", каза Карпов.

След това Карпов изигра демонстративан партия шах във Висшия съдебен съвет, в която участва Ясен Тодоров, както и гостите Кубрат Пулев и Христо Йовов.

На срещата обаче Сотир Цацаров също се включи по темата за кирилицата и коментира изказването на госта от Русия: "Добрите отношения, добрите чувства на руския към български, българския към руския народ са факт, но това не може да промени историята - че именно България е дала азбуката на славянските народи. Независимо от това кой какво казва. Независимо от това този, който го казва каква длъжност заема. Повтарям шах-матът е шах-мат. Добрите отношения са добри отношения. Историята не може да бъде променена", каза главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България