Борисов пак иска в Шенген, но Холандия не ни пускала "от егоизъм"

Борисов пак иска в Шенген, но Холандия не ни пускала "от егоизъм"

След като Бойко Борисов само преди седмица официално обяви, че България не иска да се присъединява към Шенген, в четвъртък той отново стигна до идеята, че членството в зоната за свободно пътуване е приоритет за страната.

"Не съм казвал, че сме се отказвали влизането от Шенген", каза Борисов, който присъства на откриването на официално откриване на индустриален център "Божурище".

Само преди няколко дни обаче премиерът сподели в Берлин, че "дори да съм в опозиция, няма да приветствам влизане в Шенген по сухопътната граница", защото според него вече не е изгодно да си в Шенген.

Сега Борисов разясни, че е подходил с ирония по темата за Шенген в разговора с колегите си от Бундестага. 

"Казах им, омръзна ми да ми говорите за подкрепа, ние отдавна сме в Шенген. Вие имате проблем с Шенген, защото между Австрия и Германия има граница. Единствената придобивка за българските граждани е, че ако сме в Шенген, като минават, няма да си показват личната карта", каза премиерът.

Той добави, че влизането в пространството е важно както за репутацията на България, така и за облекчения режим при пътуване на българските граждани.

Борисов смята, че единствената страна, която усилено е против влизането ни в Шенген е Холандия и го прави от егоистична гледна точка.

Холандия, но и други държави в Общността, имат резерви към приемането на България заради липсата на достатъчно резултати в борбата с корупцията и престъпността. Така въпреки че страната е изпълнила техническите изисквания за присъединяване, не е допусната дори до членство с морските си и въздушни граници.

Министър-председателят разказа, че по време на разговор със своите западни партньори е заявил, че след като ни искат в Шенген, трябва да ни подкрепят, а не всеки, който дойде у нас да заявява на само на думи, че ни иска в Шенгенството простанство.

Той за пореден път каза, че България покрива всички технически и правни изисквания и охранява външните граници на Европа перфектно.

Проблем обаче имало с гръцката граница, където се отчита натиск от около 150 души на ден. 

Споделяне

Още по темата

Още от България