Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов пак "спасява" генерал – шефът на военната авиация си оттегли оставката

Премиерът обеща 80 млн. лева за ВВС и решаване най-спешните им проблеми

17 коментара
Борисов разубеди Радев за оставката

Разубеден от премиера Бойко Борисов, командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев оттегли оставката си само часове, след като я подаде. Това стана, след като премиерът в типичен стил промени позицията си и обеща бойната авиация да получи 80 млн. лева повече следващата година, които да решат най-спешните ѝ нужди.

Ген. Радев ще представи на Министерския съвет подробен разчет за необходимите средства, като Борисов се ангажирал да подкрепи разходите, въпреки досегашната си позиция, че повече пари за армията ще има едва след "пенсиите, инфраструктурата и образованието".

Оставката на ген. Радев и скоростното ѝ оттегляне внесе оперетен привкус в иначе тягостната ситуация около българската бойна авиация, която закономерно лети към колапс, след като няколко правителства, начело с това на Бойко Борисов, отказаха да отделят средства за спасяването ѝ.

Генералът обяви, че се оттегля в деня след официалното предложение на Министерството на отбраната да се разреши възможността и други държави да се включат в охраната на българското въздушно пространство.

Досега той не обявяваш публично позицията си, но още през май настоя самолетите МиГ-29 да бъдат ремонтирани до месец, в противен случай "България ще загуби националното си достойнство, като няма да може да пази собственото си небе".

"Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им”, заяви Радев след срещата с Борисов.

Оставката му дойде в момент на повишено геополитическо напрежение заради изострянето на кризата в Сирия и когато правителството е на път да сключи договор за ремонт на руските самолети МиГ-29, но не с Русия, а с Полша. Новината за решението на ген. Радев бе съчетана с политическа атака на БСП срещу министъра на отбраната Николай Ненчев, който трябвало да подаде оставка, задето не е успял да убеди държавното ръководство да осигури повече средства за отбрана, за да не се стига до вариант НАТО да помага да отбраната на българското въздушно пространство.

Борисов – спасителят

Командирът на ВВС е изложил пред премиера основните проблеми на бойната авиация, сред които са недостатъчното изправни изтребители за охрана на въздушното ни пространство, липса на гориво, отлив на кадри и неизпълнените ангажименти на политическото ръководство на МО наличните съветски изтребители МиГ 29 да бъдат ремонтирани.

Освен това не е задвижен и проектът за закупуването на тип изтребител.

Бойко Борисов обаче явно е успял да разсече за минути възела от проблеми, трупани с години. Той е парирал всичките притеснения на Радев с обещание за повече пари и генералът не се е поколебал да оттегли рапорта си за напускане.

Радев коментира още, че няма личен конфликт с министър Николай Ненчев и отбеляза, че "ако имаме различия те са чисто принципни".

"Военновъздушните сили удариха дъното, необходимо е спешното им стабилизиране. Най-голямото ми притеснение е, че аз, като командир на Военновъздушните сили в тази ситуация не мога да гарантирам здравето и живота на нашия летателен инжинернотехнически и осигуряващ състав", заяви Радев

По думите му не е било лесно премиерът да го успокои, за да оттегли оставката си.

"Имахме задълбочен разговор. Той ме извика спешно. Обсъдихме неотложните спешни мерки - премиерът изрази пълна съпричастност към проблемите", каза Радев.

Бойко Борисов, който рядко демонстрира интерес към проблемите на отбраната, за последно регистрира такъв с мисията си по спасяването на обвинения от прокуратурата в злоупотреби, но силно популярен бивш командир на 61-а механизирана бригада Димитър Шивиков.

В случая с ген. Радев министър-председателят за пореден път показа, че личната му намеса е върховната и най-важна предпоставка за решаване на най-сложните проблеми в държавата.

България е изправена пред опасността да не може да пази небето си, тъй като разчита на старите съветски изтребители МиГ -29, но не успя да се разбере с руснаците да продължат поддръжката им и се готви да възложи ремонта им на Полша.

Според Москва обаче поляците нямат необходимия лиценз и подобен договор не може да има. Така има реална опасност България да не може сама да си пази небето, тъй като в момента само четири от МиГ-овете имат летателен ресурс, а до средата на следващата година – ще останат само два.

Предложението на Ненчев да се подготви възможността за съвместна охрана на въздушното ни пространство очаквано бе използвано от БСП и "Атака", за да поискат оставката му. От Реформаторския блок обявиха подкрепата си за военния министър и посочиха, че атаките срещу него са мотивирани от възможността да бъде сключен договор с Полша.

Проблемът с тежкото състояние на авиацията е от години, като няколко поредни правителства не приемат за приоритет закупуването на нов тип боен самолет и решаването на проблема.

Макар че БСП се обяви против по-големи разходи за отбрана, сега вини Ненчев

Макар че проблемите с българската бойна авиация не бяха решени и от управлявалото допреди година правителство на БСП, социалистите сега поискаха оставката на министър Ненчев (Реформаторски блок). БСП на практика обвинява Ненчев за това, че държавата отказва да обезпечи нужните средства за модернизиране на въоръжените сили. Всъщност министърът на отбраната Ненчев и президентът Росен Плевнелиев са най-настойчивите поддържници на тезата, че трябва да се отделят повече средства за армията, но засега не срещаха подкрепа от страна на премиера Бойко Борисов, който залага на други приоритети.

БСП твърди, че Ненчев бил провалил последното заседание на КСНС на 27 април т. г., на което е трябвало да убеди присъстващите в нуждата от повече пари за отбрана.

"Вместо това се стигна до абсурдната ситуация при предложение за увеличение, да се постигне съгласие за намаляване на бюджета", коментира зам.-председателят на БСП Атанас Мерджанов.

БСП вероятно са забравили, че техният лидер Михаил Миков напусна по-рано това заседание и обяви, че малко пресилено драматизира ситуацията (от страна на военния министър Ненчев – бел.ред.), за да бъде обосновано повишаването на разходите за отбрана. Според Миков предвиденото постепенно увеличение на процента от БВП не държи сметка за други сектори, които са изключително важни.

Това не попречи на Мерджанов сега да твърди, че отавката на Ненчев "не е просто приумица, тя трябва да се тълкува за знак, че правителството най-сетне осъзнава сложността на ситуацията и че страната ни е готова конструктивно да се включи не просто като потребител на сигурност, както ни определя скорошен доклад на НАТО, а като фактор".

"Разграждането на военновъздушните сили и на армията ни, на границите ни, е процес не от днес, но министър Ненчев е твърдо решен да го завърши, а обявеният вчера законопроект изглежда като финала на предварително подготвен процес за предоставяне на правомощия на чужди сили в българското въздушно пространство", заяви Мерджанов.

Предвид международните и вътрешни опасности България се нуждае от "достоен, солиден и вдъхващ доверие военен министър", добави той.

За разлика от Миков други депутати на партията, начело с бившия военен министър Ангел Найденов, наистина са защитници на тезата за повече средства за армията, но бяха бламирани от председателя на партията.

Десислав Чуколов заяви, че "Атака" ще подкрепи искането на БСП за оставка на Ненчев, който, по думите му, бил "несъстоятелен".

Зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана Валентин Радев (ГЕРБ) не коментира по същество ситуацията, но посочи, че ГЕРБ подкрепят всички министри.

"Защо си подава оставката - може би вижда някаква безперспективност", каза депутатът.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев коментира от своя страна, че "вярната отбранителна политика е много по-важна от шефа на ВВС".

РБ: Истерия от полуистини

Радан Кънев заяви, че дава много висока оценка на Ненчев и твърдо застава зад него, защото е "показал независимост и загриженост за отбранителната способност на БА и нейната съвместимост със силите на НАТО и това било непознато в историята ни до момента".

"Смятам, че посоката на политиката, която води е вярна".

Той коментира, че трайното решение на проблема с изтребителите е страната ни да придобие машини, произведени в държава от НАТО.

Лидерът на ДСБ е категоричен, че България трябва да води политика, насочена към увеличаване отбранителната способност на армията ни и въпросът е политически.

Радан Кънев коментира, че "не приема аргумент, че няма средства, искрено съжалявам, ако позициите ни с премиера по въпроса се разминават".

Депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров заяви, че истинската причина за исканата оставка на Николай Ненчев вероятно е, че договорката за ремонта на "МиГ-овете" в Полша върви към успех.

"В момента срещу министъра на отбраната има атака", каза Станимиров и обвини БСП, че създава "истерия с полуистина".

"Става въпрос всъщност за един проект на решение, за който МО започва съгласуване, евентуално след това да бъде внесено в МС, после и в НС. Идеята на предлаганата поправка е съвсем логична, защото има решение за купуване на нови целеви изтребители, но това ще отнеме време и пари. Дотогава има решение да се ремонтират "МиГ-овете" и през това време, ако се наложи, би могло да се използва това, което ползват всички страни в ЕС и повечето от НАТО от години - съвместни патрули", обясни Станимиров.

В момента Министерството на отбраната търси оферти за закупуването на нов тип самолети, но премиерът Бойко Борисов даде на няколко пъти да се разбере, че не е склонен да одобри подобна сделка, която ще излезе над 1 млрд. лева. За сметка на това на няколко пъти през последните седмици потвърди, че финансирането на договора с поляците за ремонта на МиГ 29 ще бъде осигурено веднага, след като се подпише документът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Стоян Хлебаров
  #17

  Не може да има пари за стадиони и спасяване на фалирали клубове и банки на "нашите"хора,и за некачествени пътища,а да няма пари за авиацията! НЕ МОЖЕ НЯКАКЪВ"БАЩИЦА"ДА ОПРЕДЕЛЯ ПРИОРИТЕТИТЕ НИ!!!ПОЗОР!!!

 2. Vassil D. Vassilev
  #16

  СЪЮЗ НА ОФИЦЕРИТЕ ОТ РЕЗЕРВА
  "АТЛАНТИК":
  "...Пореден опит за удар върху отбранителните способности на българската държава представлява акцията на руската компания РСК МиГ да инспирира вътрешнополитически скандал около ремонта на придобилите печална известност изтребители МиГ-29. Изпращането на писмо до председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание (о. з. ген. Михов) с ценова оферта за ремонт на двигателите на тези самолети е арогантен акт на незачитане на вътрешното законодателство на

 3. Boriana Boneva
  #15

  БСП и Атака, АБВ също косвено, отдавна искат да сменят сегашният военен министър. Прекалено натовски им изглежда и никак московски. Виж Борисов не е такъв, нито в техните очи, нито в нашите. Той е достатъчно и московски. И само декоративно натовски.

  Няма и капка съмнение, че този генерал СИ Е 100 % МОСКОВСКИ. И КОМУНИСТ. Министърът в чужбина, появява се проблем за ремонт на самолети, намесва се по него Москва, Русия се намесва в Сирия с/у умерената опозиция на съюзника й Асад, трудно се одържа

 4. Филка Русофилка
  #14

  За 1 ескадр. модерни изтребители, ще трябват 2 млрд. лв. и то на политическа цена. Ще ги изплатим за 5 год. от намаляващия външнотърговски дефицит. Не е лесно да се обяви сумата баш преди изборите, защото наглите червени демагози ще завият сиромахомилски. Ненчев получи картбланш и тази работа ще я свърши, въпреки явната и задкулисна вражеска съпротива. Предсказанията, че на летците ни ще им трябвали 3 год. да усвоят новите машини, са за идиоти. След няколко месеца висш пилотаж ще правят. Не са диви коне за обяздване в кавалерийски, а машини. По акъл поне сме на 1 място (преди евреите). :)

 5. Филка Русофилка
  #13

  Моментът за оставката на ген. Радев, с цел оказване на натиск, е много подходящ. Хич не е „оперетна”, както не са оперетни докладът на НАТО за българския принос в сигурността на алианса, руската инвазия в Украйна и Сирия, яростният саботаж на вражеските партии в парламента и задкулисния саботаж на разни чиновнически деятели по отбраната. Борисов не е давал да се разбере, че не е склонен да одобри сделка за нов изтребител. Това е твърдение на Лалов, с което внушение завършва всяка дописка. Някой „съветва” Борисов да се моли като циганка да ни подарят стари самолети по бедност.

 6. Александър Борисов
  #12

  Не замазвайте постъпките на Борисов като на "просто побъркан селянин". Той от години наред упорито пречи на Военната реформа,на Съдебната реформа. Затваря си очичките пред новите съветски паметници. Последователна политика в полза на руската за България.Тарикат по Бай Тодорски маниер, успя да се набута в правителството под "агнешка кожа" и да работи подмолно в услуга на неговите си "братушки"! Сега,когато Русия се надигна в агресия, Бай Борисов се окуражи внезапно и започна открито да се изявява.Стига сте му вярвали,че бил демократ! Нека да видим утре,когато вятърът се обърне в другата посока?!

 7. Явор от Германия Костовист
  #11

  "Борисов – спасителят" е един прост побъркан селянин от Банкя.

 8. Ганьо Сомов
  #10

  Реакцията на БСП и Атака е съвсем логична да искат оставката на член от кабинета, конкретно Ненчев!

  Вчера бе разпространен доклад на НАТО за състоянието на българската армия. „България е консуматор, а не източник на сигурност" – заглавието на публикацията в Медияпул от 30.09 т.г. „Засега няма официална реакция от Министерството на отбраната."

  Затова пък има реакция на Борисов и реформаторските службогонци. Та на ли министърът си е техен "професионалист и експерт".
  Нагаждачът Р. Кънев нагло ни

 9. ARROGANT
  #9

  "Тука има - тука нЕма".

 10. Miau
  #8

  РЕШАВАЙТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ВЪПРОСА С БОЙНАТА АВИАЦИЯ както подхожда на ДЪРЖАВА ЧЛЕН НА НАТО ОТ 11 ГОДИНИ че ще ви изметем накрая ПРИКРИТИ РУСКИ СЛУГИ и запазете един генерал патриот, при това ОТЛИЧЕН ПИЛОТ

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.