Разработчикът на находището "Шах Дениз ІІ" договори опция за 50% дял в проекта

Борисов пак стартира "Набуко" в България, но през лятото

Рано или късно газопроводът ще тръгне, тогава ще ви го продаваме скъпо, каза премиерът на останалите акционери

Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов измести с поне шест месеца старта на строителството на "Набуко" у нас, като обяви, че това ще стане в средата на 2013 г. На 20 октомври м.г. той съобщи, че изграждането на газопровода ще започне от българска територия на 10 януари 2013 г. В деня, в който това трябваше да стане факт, Борисов обяви, че стартът ще е през лятото, но отново каза, че строежът на транснациналния газопровод ще започне от българска територия. Премиерът заяви в четвъртък, че страната ни ще прави целия си участък от 424 км., но впоследствие от екипа му уточниха, че все пак ще се започне с интерконкторната връзка към Турция.

 

Съобщението дойде по време на среща в София на акционерите в проекта. Те подписаха в четвъртък декларация с консорциума, разработващ азерското находище "Шах Дениз ІІ", за предоставянето на опция за закупуване на 50 процента от проекта "Набуко", което ще увеличи шансовете за реализацията на тръбата.

 

Постигнатото принципно споразумение за присъединяване на "Шах Дениз ІІ" към финансирането на разходите по развитието на "Набуко Запад", докато се вземе окончателното решение по кой маршрут ще се изнася след 2018-2019 г. добиваната суровина от азерското находище "Шах Дениз" до Европа, бе обявено от Ханс Петер Флорен, ръководител на управляващия комитет на "Набуко".

 

"Набуко Запад" ще тръгва от българо-турската граница през Румъния и Унгария до австрийския газоразпределилетен център в Баумгартен. Конкурент за газа от "Шах Дениз ІІ" е Трансадриатическият газопровод (Тrans Adriatic Pipeline – TAР), в който участват Гърция, Италия и Албания. В края на 2012 г. обаче консорциумът "Шах Дениз ІІ" подписа подобно на днешното споразумение за опция за придобиване на 50 на сто и от ТАР.

 

Окончателното решение в кой от двата проекта "Шах Дениз ІІ" ще стане акционер ще бъде взето в края на юни 2013 г., след като бъде обявено и предпочетеното трасе. До 18 януари обаче консорциумът трябва да постигне отделни споразумения с всеки от акционерите в "Набуко" за условията на прехвърлянето на дял от проекта, съобщиха българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и шефът на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Михаил Андонов.

 

В момента по равен дял от 16.67 на сто в "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" имат БЕХ, турската БОТАШ, румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ чрез оператора си FGSZ, австрийската ОМV и немската RWE. По думите на Андонов, RWE вече се е споразумяла с OMV за прехвърлянето на дела си и изхода си от проекта. Така ако "Набуко Запад" бъде предпочетен от "Шах Дениз ІІ", миноритарните акционери се очаква да държат по около 10 на сто.

 

Премиерът Бойко Борисов обаче заяви на срещата на комитета "Набуко" в четвъртък, че в средата на тази година България ще започне да строи 424 км. от своя участък от "Набуко".

 

"Които искате, добре сте дошли да участвате във финансирането и в изграждането", заяви Борисов. Рано или късно "Набуко" ще тръгне, тогава ще ви го продаваме скъпо, затова сега сте добре дошли - в средата на 2013 г. - най-късно края на юни, да започнем изграждането на "Набуко" на територията на България", каза Борисов на срещата, на която присъстваха и представители на Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

 

"Няма какво да чакаме повече и да харчим пари само за администрация, което се прави от години и дори някои компании заради това се разколебаха от участие в проекта", заяви още българският премиер. Той настоя за конкретни срокове за работа по "Набуко".

 

По-късно обаче Добрев и Андонов обясниха пред журналисти, че всъщност идеята на България е да започне да строи в средата на годината връзката между газовата си система и турската мрежа, която след това да се предложи като апорт в маршрута на "Набуко Запад". Става въпрос за трасе от около 250 км, от които 75 км са на българска територия до газоразпределителната станция Лозенец, посочи Андонов.

 

Министър Добрев каза, че е възможно да се създаде отделна дъщерна компания на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” за ранно развитие на този проект, който бе определен като първа фаза от реализацията на "Набуко Запад".

 

Шефът на БЕХ каза, че разговори за стартирането на строежа на интерконектора с Турция като част от "Набуко" са водени с останалите акционер в голямата тръба и страната ни имала подкрепата на OMV, очаква се такава и от БОТАШ. Думите му бяха потвърдени в изявлението на представителя на OMV Герхард Ройс, който посочи по време на срещата, че в края на януари ще има обсъждане на газовата връзка между България и Турция, тъй като тя е много важна за реализацията на "Набуко".

 

По думите на Андонов цената на тази връзка е около 300-350 млн. евро и финансирането ѝ може да се реализира дори само от БЕХ чрез собствени средства или кредити, както и чрез привлечени средства от бъдещата облигационна емисия, която планира да пусне холдингът през тази година.

 

От "Набуко" също така обявиха, че вече са започнали преговорите за сътрудничество между техния проект и проекта за строеж на Трансанадолския газопровод (TANAP), където акционери са азерската държавна компания СОКАР и турската БОТАШ. Намеренията, обявени през 2012 г., бяха "Набуко Запад" да стане продължение на ТАНАП.

 

Поредна подкрепа за "Набуко Запад" в сряда изказаха от ЕК, чийто представител обяви, че Брюксел ще продължи да помага за развитието на проекта и приветства постигнатия напредък по преговорите с "Шах Дениз ІІ". От ЕБВР заявиха, че вярват, че "Набуко" ще е печеливш и ще продължат да подкрепят проекта до вземането на решението на "Шах Дениз ІІ" за транспорта на природния си газ. От международната финансова корпорация на Световната банка коментираха, че "Набуко" ще създаде нови газови пазари, но дали ще подкрепи финансово строежа ще стане ясно след представянето на пълната документация на проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?